5 analize medicale importante pentru sănătatea oricărei femei

Cât de des ar trebui să mergi la un consult ginecologic și de ce este atât de important chiar și atunci când corpul tău nu dă semne că ar fi ceva în neregulă? Știai că se întâmplă frecvent ca anumite infecții vaginale, modificări la nivelul celulelor colului uterin sau chisturi formate la nivelul sânului să nu prezinte simptome și, de aceea, să fie descoperite într-un stadiu deja avansat al unei afecțiuni? Tocmai de aceea, controalele periodice sunt principalul mijloc de prevenție, care te ajută să depistezi din timp eventualele riscuri de sănătate.

1Analiza secreției vaginale

Dacă se întâmplă să observi o modificare a consistenței secreției vaginale – aceasta este mai abundentă decât în mod obișnuit sau are o culoare anormală (gri-albicioasă sau alb-verzuie) – este cazul să apelezi la ajutorul unui medic ginecolog. Aceste schimbări pot fi semnul existenței unor boli precum candida, vaginită, sifilis, HPV sau Chlamydia, iar pentru un diagnostic și tratament corecte sunt necesare analizele recomandate de medicul tău.

2Examinarea sânilor

Cancerul mamar reprezintă una dintre cele mai răspândite forme de cancer și se întâmplă de foarte multe ori ca acesta să fie depistat într-un stadiu deja avansat, atunci când șansele de vindecare sunt mai scăzute. Dacă, în urma autoexaminării (recomandată la câteva zile după terminarea menstruației, când sânii sunt mai puțin sensibili) apar suspiciuni, este necesar să mergi la un control clinic senologic care va determina daca este sau nu nevoie de o ecografie mamară. Consultul senologic se efectuează anual. După vârsta de 40 de ani se recomandă efectuarea unei mamografii o dată pe an.

3Testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau este o metodă de screening care ajută la depistarea leziunilor precanceroase la nivelul cancerului de col uterin. Primul test Babeș-Papanicolau trebuie efectuat fie la 21 de ani, fie la 3 ani de la începerea vieții sexuale, iar, ulterior, periodic (o dată pe an) până la vârsta de 65 de ani. Testul este o metodă de screening neinvazivă, simplă și rapidă și are scopul de a descoperi leziunile precanceroase care pot fi tratate înainte ca ele să progreseze spre cancerul de col uterin.
Totodată, în funcție de rezultatul analizelor, medicul ginecolog îți poate recomanda și alte analize care permit o investigare mai detaliată, printre care ecografia transvaginală sau colposcopia.

4Colposcopia

Este o metodă de examinare a colului uterin pe care medicul o poate recomanda atunci când testul Babeș-Papanicolau indică anumite modificări. Această metodă presupune folosirea unei camere speciale pentru a analiza cu atenție suprafața colului uterin și canalul endo-cervical.

5Ecografia transvaginală

Aceasta este o metodă neinvazivă, recomandată pentru depistarea anumitor modificări ale ovarelor și posibilelor apariții ale unor chisturi ovariene, ale unor fibroame sau pentru depistarea sindromului ovarian polichistic. De cele mai multe ori, medicul poate vedea direct pe monitor eventualele probleme, putând stabili astfel diagnosticul pe loc.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.