Când vine vorba de relații de dragoste, este bine să uităm de reguli și clișee. Nimeni nu deține adevărul absolut, iar fiecare trăiește propriile experiențe, pe care le simte în felul său unic. Din fiecare relație avem câte ceva de învățat, iar dacă ne dorim ca, după fie experiență, să fim mai înțelepți și mai pregătiți, atunci cele 5 principii de mai jos îți pot fi extrem de folositoare:
1. Cunoaște-te cu adevărat. Dacă până și ție îți este adesea greu să înțelegi ce simți și ce îți dorești, cu atât mai greu este pentru partenerul sau partenera ta să facă acest lucru. Celălalt nu poate ghici (mereu) ce te preocupă și ce îți dorești să primești din punct de vedere emoțional și sexual. Este important să știi ce anume îți provocă fericire, frică sau plăcere și să fii deschis/ă și să comunici fără teamă despre toate acestea.
2. Mai multă atenție la ceea ce spun și, mai ales, fac cei din jurul tău. Dacă cineva te dezamăgește în repetate rânduri, ar fi cazul să nu-i mai găsești scuze și să accepți că, în ciuda a ceea ce îți place ție să crezi, așa este, în realitate, persoana respectivă. Comportamentul și discursul unei persoane ar trebui să îți ofere suficiente indicii încât să-ți poți da seama dacă el sau ea este „the right one”. Mai mult, dacă cineva zice că „nu vrea o relație serioasă” sau că „are nevoie de spațiu”, iar tu îți dorești o relație stabilă, este clar că aveți așteptări diferite. Acest lucru poate însemna că relația voastră nu va dura mult.
3. Puțin mai multă independență. Poți începe prin a nu-i mai implica pe cei dragi chiar în toate alegerile pe care le faci și, în mod special, în alegerile care țin de viața sentimentală. Acest lucru nu înseamnă că te vei bucura mai puțin de timpul petrecut împreună sau că nu poți discuta cu ei orice simți nevoia, ci doar că, treptat, vei învăța să iei propriile decizii cântărind exact acele lucruri care contează pentru tine. Tratând aceste alegeri cu mai multă responsabilitate, vei deveni mai conștient/ă de propriile tale nevoi, dorințe, principii și preferințe.
4. Responsabilitatea înseamnă și protecție. Primele experiențe sexuale sunt despre a descoperi ce îți aduce plăcere și cum poți oferi plăcere celuilalt. Din nefericire, statisticile ne arata că primele experiențe sexuale sunt și despre greșeli care pot schimba vieți. Ai grijă, așadar, să te protejezi întotdeauna, atât pentru a evita o sarcină nedorită, cât și pentru a tine la distanță infecții cu transmitere sexuală, care pot avea efecte foarte neplăcute pe termen lung. Prezervativul este singura metodă contraceptivă care te ferește de boli cu transmitere sexuală, iar dacă acesta se rupe sau alunecă, nu uita că există pilula de a doua zi care te ajută pentru a preveni o sarcină nedorită.
5. Experimentează noi situații. O idee populară zice că îți vei întâlni perechea potrivită atunci când vei fi pregătit/ă pentru această etapă a vieții tale. Așadar, tratează fiecare situație cu deschidere, explorează, experimentează, bucură-te și trage concluziile după fiecare experientă. Fiecare experiență romantică (și nu numai!) te ajută să înveți lucruri despre slăbiciunile și punctele tale forte, contribuind la dezvoltarea ta. Așadar, dacă ți-ai dorit de-a lungul timpului să încerci anumite lucruri și activități, dar ai tot găsit scuze, acum este momentul să faci ceea ce îți dorești.