Probabil că ai auzit adesea despre greșelile care pot duce la o sarcină nedorită și, cu siguranță, în aceste discuții s-au strecurat și câteva informații greșite referitoare la ceea ce este sau nu este sigur. Așadar, hai sa separăm miturile de adevăr, astfel încât să fii protejată mereu de o sarcină nedorită, așa cum îți dorești.
MITnr. 1Nu pot rămâne însărcinată dacă fac sex pentru prima dată.
Este unul dintre miturile care circulă cel mai mult și este ! Odată cu apariția menstruației, orice contact sexual neprotejat poate duce la o sarcină. Așadar, o femeie fertilă poate rămâne însărcinată inclusiv prima dată când face sex. De aceea, asigură-te că folosești întotdeauna o metodă de contracepție modernă și sigură, potrivită ție și partenerului tău, evitând astfel orice fel de risc.
MITnr. 2Dacă am orgasm, șansele de sarcină sunt mai mari.
FALS. Unele persoane cred că prezența orgasmului ar putea influența apariția sarcinii în cazul unui contact sexual neprotejat. Contracțiile involuntare specifice orgasmului de la nivelul vaginului și uterului pot conduce spermatozoizii către tuburile falopiene, favorizând astfel fertilizarea. Însă, cu sau fără orgasm, sarcina este posibilă la orice contact sexual, iar contracepția este singura care te poate ajuta să deții controlul.
MITnr. 3Dacă partenerul nu ejaculează în timpul actului sexual, nu pot rămâne însărcinată.
. Riscul de sarcină este prezent chiar dacă partenerul nu ejaculează în timpul actului sexual. Nici faptul că partenerul se retrage înainte de a ejacula nu este suficient ca sarcina să fie evitată. Uneori este posibil ca lichidul pre-ejaculator, care este eliberat în timpul penetrării și care nu este sub controlul bărbatului, să conțină spermatozoizi activi care pot determina o sarcină. „Metoda retragerii” este o practică riscantă atunci când vine vorba despre protecție, conducând adesea la o sarcină nedorită. Statisticile ne spun că sarcina apare în 4 din 100 de cazuri chiar și atunci când bărbatul se retrage mereu la timp și în 27 din 100 de cazuri atunci când când bărbatul nu reușește să se controleze mereu așa cum și-ar dori.
MITnr. 4Pot face un test de sarcină imediat după ce am făcut sex
Pentru a fi sigură de rezultatul unui test de sarcină, cea mai bună perioadă în care trebuie să-l faci este atunci când ar trebui să apară menstruația sau la o zi-două după ce ai constatat că aceasta întârzie. Testul de sarcină poate detecta hormonul sarcinii (Gonadotropina corionica umana/HCG) în urină la aproximativ 2 săptămâni de la momentul ovulației. Această perioadă poate să difere de la femeie la femeie și chiar în cazul în care, din diferite motive, femeia ovulează mai devreme sau mai târziu decât în mod obișnuit. Așadar, dacă faci testul prea repede, este probabil ca rezultatul să nu fie unul în care să poți avea încredere pe deplin.
MITnr. 5Nu pot rămâne însărcinată dacă alăptez
. Menstruația poate să lipsească în următoarele luni după naștere, iar alăptarea regulată, de minim 5 ori pe zi și noapte, poate lua rolul contracepția în primele 3 luni. Însă, întrucât prima ovulație de după naștere are loc înainte ca menstruația să apară, există mari șanse ca un contact sexual neprotejat în această perioadă să ducă la o sarcină neplanificată. Așadar, dacă îți dorești să eviți o sarcină, apelează la o metodă contraceptivă modernă și sigură. Există anticoncepționale special concepute pentru proaspetele mămici. Acestea conțin doar un derivat de progesteron și se administrează câte o pilulă pe zi, timp de 28 de zile, fără pauza între folii. Adresează-te medicului pentru a-ți prescrie cele mai potrivite pilule!