Dacă credeai că singura regulă atunci când vine vorba despre prezervativ este să-l ai întotdeauna la îndemână și să-l folosești, trebuie să știi că mai sunt și alte lucruri de care trebuie să ții cont ca să nu riști să ai parte de un „accident”.
MIT #1 Partenerul tău ține prezervativul în buzunar
Dacă ai observat că partenerul tău ține prezervativul în buzunarul din spate, cel mai bine ar fi să te asiguri că ai și tu unul la îndemână. Fricțiunea dintre materialul buzunarului și ambalajul prezervativului crește temperatura acestuia și îi poate reduce efectul de protecție. În plus, ambalajul se poate deteriora sau perfora, ceea ce anulează capacitatea lui de a vă proteja. Cel mai sigur ar fi să porți și tu un prezervativ cu tine, pe care îți recomandăm să-l păstrezi într-un buzunar cu fermoar sau chiar într-o cutiuță discretă. Ideea e ca acesta să fie cât mai puțin expus la contactul direct cu alte obiecte care-i pot afecta eficiența.
MIT #2 Nu lași suficient spațiu către capătul prezervativului
Asigură-te întotdeauna că rămâne suficient spațiu la capătul prezervativului în momentul în care îl folosești. Atunci când acesta este întins la maximum, nu va exista spațiul necesar pentru ejaculare. Riscul este ca presiunea la care este expus să provoace ruperea sau alunecarea prezervativului. Așadar, mare atenție dacă nu vrei să te trezești cu un mic „accident.” În cazul în care ți s-a întâmplat deja, îți recomandăm să folosești o metodă contraceptivă de urgență, despre care poți afla mai multe de aici.
MIT #3 Folosești mărimea greșită
Există cazuri în care prezervativul ales este fie prea mare, fie prea mic. Atunci când este prea mic, se poate rupe mult mai ușor din cauza presiunii la care este expus iar dacă este prea mare, poate aluneca în timpul actului sexual.
MIT #4 Îl pui prea târziu
Poate că te numeri printre persoanele care cred că este în siguranță să începi actul sexual fără folosirea prezervativului atâta timp cât îl pui către final. Ei bine, aceasta este una dintre greșelile frecvente care duc adesea la o boală cu transmitere sexuală sau chiar la o sarcină nedorită. Pentru o protecție cât mai apropiată de eficiența teoretică, este important ca prezervativul să fie folosit de la prima atingere a organelor genitale și până după ejaculare.
MIT #5 Nu verifici data expirării
Da, chiar și prezervativele au o dată de expirare. Fiecare tip de prezervativ este diferit, deci va avea și o dată de expirare diferită, mai ales în cazul prezervativelor speciale sau lubrifiate suplimentar. De obicei, acestea expiră cel mai repede. Nu uita să verifici prezervativele chiar și în momentul cumpărării – o mică precauție în plus care te poate scuti de surprize neplăcute mai târziu.
Bine de știut:
Deși prezervativul este singura metodă care te poate proteja de bolile cu transmitere sexuală, acesta nu este însă și cea mai eficientă metodă contraceptivă atunci când vine vorba despre o sarcină nedorită. De aceea, recomandăm folosirea unei metode contraceptive cu acțiune îndelungată. Pentru femei, anticoncepționalele reprezintă o opțiune excelentă in acest sens: utilizate în mod corect, sunt eficiente în 99,7% din cazuri. În plus, pentru cazuri de urgență, în care prezervativul nu a funcționat sau ai uitat să iei la timp pastilele anticoncepționale, există și pastila de a doua zi.