7 obiceiuri pentru un stil de viață sănătos

Începutul de an este un moment foarte potrivit să ne facem o listă de obiective, cunoscute, de altfel, sub numele de rezoluții. După ce am analizat cum ne-a mers anul anterior și ce schimbări vrem să facem în viața noastră, avem deja punctul de pornire pentru ce vrem să facem în acest an.

Nu e nimic rău în a face o listă de rezoluții, dar este dovedit că ne e greu să ne ținem de obiectivele pe care ni le propunem, dacă nu facem și un plan corect și realist.

Nu îți spunem ce rezoluții să îți faci, ci îți dăm câteva sfaturi de cum să îți îmbunătățești stilul de viață și starea de bine, lucrând mai degrabă în pași mici, care să se transforme în obieceiuri de care să fii mândru/ă.

 

1. Mănâncă zilnic fructe și legume

Ai grijă să incluzi în alimentația ta zilnică măcar un fruct și câteva legume proaspete. În felul acesta, vei simți mai multă energie, nu simți regulile stricte ale unei diete și te vei simți mai sănătos/sănătoasă.

 

2. Fă mișcare timp de 30 minute zilnic

Nu e nevoie să îți faci abonament la sală dacă în trecut l-ai făcut și nu te-ai ținut de el. Găsește activitatea care îți place cel mai mult și acordă-ți zilnic minim 30 minute în care să o practici. Poate fi vorba de stretching, yoga, dans în sufragerie, alergat în parc sau pur și simplu mers pe jos (data viitoare când mergi la magazin, alege să mergi la unul mai îndepărtat).

 

3. Dormi mai bine

Este foarte cunoscut faptul că somnul are un impact major asupra stării tale de sănătate. Dacă te culci târziu, adormind la seriale sau imediat după un joc pe calculator, e posibil să te trezești tot obosit, chiar dacă nu ești o persoană matinală. Dincolo de numărul de ore alocate somnului, investește mai mult și în calitatea lui: urmărește-ți programul natural de somn și încearcă să îl respecți, renunță la dispozitivele luminoase cu cel puțin o oră înainte de ora de somn, asigură-te că în camera ta e complet întuneric și liniște, eliberează-ți mintea înainte de somn notând într-un jurnal ce te preocupă

 

4. Notează-ți zilnic gândurile

Alege o perioadă din zi potrivită pentru tine și notează ce gânduri ai: fie dimineața în timp ce te bucuri de băutura preferată sau de mic dejun sau seara, înainte să adormi. Dacă reușești, o poți face de mai multe ori pe zi. Multitudinea gândurilor pe care le ținem în minte, diverse planuri, liste de cumpărături, de to-do, ne pot copleși. Așternându-le pe hârtie (sau într-o aplicație, dacă preferi), le putem vizualiza mai bine, devenim conștienți de unele sentimente, punem ordine în planuri și nevoi și devenim mai echilibrați cu timpul.

 

5. Scurtează timpul petrecut pe social media

Pentru asta, e nevoie să devii conștient/ă de cât timp petreci aici: ce beneficii îți aduce? Social media e fun și te poate pune în contact cu resurse foarte utile, dar e bine să realizezi ambele părți ale monedei și să vezi cum te simți după ce ieși de pe social media. Cât de des îți vine să deschizi aplicația pe zi? Cât timp rămâi scrollând și ce altceva ai putea face în acel timp? Cu ce scop intri pe social media și ce ajungi să faci, de fapt? După ce ai făcut această mică evaluare, poți decide dacă limitezi timpul pe social media și chiar îți faci o listă cu lucruri pe care le poți face în loc de a sta pe social media, care chiar să îți aducă beneficii.

 

6. Învață ceva nou în fiecare zi

Fă o listă cu subiecte care te interesează și citește ceva nou în fiecare zi. Uite, asta ai putea să faci în loc de a sta pe social media 😊 Poate ți-ai dori să știi mai multe despre o perioadă din istorie, despre geografia Franței sau despre cum se fac copiii 😊

 

7. Notează-ți cheltuielile și veniturile

Există numeroase aplicații care să te ajute să monitorizezi bugetul tău lunar și e primul pas spre independență financiară. Capeți foarte mult control asupra cheltuielilor tale atunci când ești conștient unde se duce fiecare leu al tău. Data viitoare când vei constata că nu ai suficienți bani să îți iei ce îți dorești, te poți uita în aplicație și vezi exact pe ce ai cheltuit și la ce ai fi putut renunța ca să ai banii necesari acum.

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.