8 motive pentru care relațiile se destramă și cum să le eviți

Dragostea este frumoasă, dar are nevoie de ajutor pentru a menține o relație de cuplu. Ea trece prin mai multe etape, de la pasiunea inițială la consolidarea unei conexiuni profunde. Însă, uneori, ceva se rupe pe parcurs. De ce? Răspunsul nu este simplu, și, de multe ori, nu este vorba de un singur eveniment, ci despre o serie de probleme care se acumulează în timp. Fiecare conflict nerezolvat, cuvânt nerostit la momentul potrivit și fiecare gest de iubire uitat contribuie la distanțarea partenerilor. Astfel, se ajunge la despărțire și, dacă s-a ajuns aici, iată câteva sfaturi pentru a trece cu bine peste aceasta.

Așa că, hai să explorăm principalele motive pentru care relațiile se destramă!

1. Probleme financiare

Banii stau la baza multor probleme din viața oamenilor, iar cazul tău poate fi asemănător, punând presiune pe relația dintre tine și partener. Modul în care gestionați cheltuielile poate fi diferit și, astfel, se pot genera certuri. Spre exemplu, unul dintre voi doi poate preferă să economisească, iar celălalt cheltuie fără un plan clar. Aceste diferențe pot duce la frustrări și conflicte.

2. Stresul

În zilele noastre, stresul a devenit unul dintre cei mai mari inamici și, prin urmare, poate afecta negativ relația voastră. De pildă, presiunea de la locul de muncă, o problemă de sănătate sau neregulile personale pot face ca unul dintre voi să devină mai irascibil, iar acest lucru poate duce la distanțare sau chiar conflict.

3. Unul dintre voi doi nu a trecut peste fostul/fosta

Dacă încă mai ai sentimente pentru fostul partener, acest lucru poate crea tensiuni în relația voastră. Compararea constantă a actualului partener cu cel din trecut sau menținerea unei legături cu acesta poate afecta încrederea pe care o are perechea ta în tine.

4. Apare distanța emoțională creată de conflictele anterioare

Multe cupluri nu reușesc să gestioneze corect certurile. Astfel, poate apărea în relația ta o distanțare emoțională și, dacă nu reușiți să vă împăcați după conflicte, resentimentele se vor acumula. Asta poate duce doar la crearea unui zid între voi, urmat de despărțire. Spre exemplu, dacă vă aflați într-o confruntare, asigură-te că o rezolvați și nu lăsa lucruri nespuse, altfel se va ajunge la distanțarea voastră.

5. Comunicarea dintre voi nu este suficientă

Comunicarea stă la baza tuturor tipurilor de relații umane. Uneori, problemele nu sunt discutate la timp și pot exista lacune în comunicare care se adâncesc treptat. Dacă nu reușiți să discutați despre ce simțiți, despre nemulțumirile sau dorințele voastre, frustrările se vor acumula.

Iar pentru că suntem la capitolul comunicare, uite cum să comunici cu partenerul/partenera ta despre sex.

6. Lipsa de încredere între parteneri

Știi deja, fără încredere, o relație nu poate rezista. Dacă ai fost mințit, trădat sau dacă simți că partenerul îți ascunde ceva și nu este complet sincer cu tine, aceste lucruri pot deteriora încrederea pe care o ai în persoana iubită. În cazul în care simți nevoia de a te desparți de partenerul tău, iată câteva sfaturi.

7. Nu mai există interese comune

La începutul relației, cel mai probabil împărtășeai interese comune cu partenerul tău, lucru ce v-a apropiat mult mai mult, devenind un lucru benefic pentru voi. Însă, cu timpul, există posibilitatea ca aceste interese să dispară. Fără activități comune care să vă apropie, distanțarea dintre voi se poate instala treptat. Prin urmare, poți încerca să practici activitățile preferate de partenerul tău și cere-i sfaturi pentru a te descurca mai bine.

8. Lipsa unui scop comun, dorit de ambii parteneri

Pe lângă interesele comune, un cuplu are nevoie și de un scop clar pentru viitor. Spre exemplu, dacă unul dintre voi doi își dorește o familie și celălalt nu, sau dacă aveți planuri de viață complet diferite, pot apărea neînțelegeri. Este esențial să aveți un scop comun pentru a menține relația sănătoasă.

Descoperă mai multe sfaturi pentru o relație până la adânci bătrâneți.

În final, îți sugerăm să asculți ce are de spus partenerul tău, să încerci să-i înțelegi nevoile și să fii atent la semnele ce pot prevesti destrămarea poveștii voastre de iubire. O relație de succes necesită muncă din ambele părți, comunicare deschisă și mai ales încredere reciprocă. Dacă ești dispus să depui efort pentru a lucra la sănătatea relației tale, poți fi sigur că îți vor crește șansele ca aceasta să fie de lungă durată!

____
Sursă poză de copertă: freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.