Despre infecția cu HIV, Virusul imunodeficientei Umane, s-au spus multe, dintre care și multe mituri. De aceea, e important să clarificăm ce e adevăr și ce nu cu privire la HIV, mai ales când un raport realizat în 2017, la nivel global, ne arată că 36.7 milioane de oameni sunt infectați cu HIV, iar 30% dintre ei nici nu știu acest lucru. De asemenea, o treime dintre cei nou infectați (aproximativ 5000 de oameni în fiecare zi, conform aceluiași raport) sunt tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.
HIV face parte din grupa retrovirusurilor. După ce intră în organism, virusul nu mai poate fi îndepărtat pentru că are capacitatea de a-și înscrie codul în codul celulei gazdă. Celulele sunt afectate de infecție și, deși corpul încearcă să țină pasul prin crearea de noi celule, HIV câștigă și distruge treptat capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, dar și împotriva anumitor forme de cancer. Structura virusului este studiată în mod extensiv, cercetarea actuală ajutând oamenii de știință să dezvolte tratamente noi pentru HIV.
Iată care sunt cele mai răspândite mituri când vine vorba de HIV:
- HIV este sinonim cu SIDA
Fals. HIV este infecția care cauzează SIDA, dar acest lucru nu înseamnă că toate persoanele pozitive HIV vor dezvolta SIDA. SIDA este stadiul cel mai grav al infecției cu HIV. Aceasta se instalează de obicei după 10 ani de la contractarea infecției, în cazul in care nu a fost tratată de la început. Tratamentul este cel care încetinește deteriorarea provocată de virus și ajută persoanele să rămână sănătoase chiar și decenii înainte de a dezvolta SIDA.
- Nu este nevoie să mă testez pentru HIV daca sunt într-o relație monogamă
Fals. Testarea pentru HIV o dată pe an este recomandată tuturor persoanelor active sexual, indiferent de numărul partenerilor. Totuși, dacă ai mai mulți parteneri sexuali în decursul unui an este recomandat să faci chiar mai des testul. Testarea regulată este o practică bună de sănătate, chiar daca știi că nu te-ai expus riscului de infecție.
- Persoanele care suferă de HIV au o durată de viață mult mai scăzută
Fals. Deși vorbim de o infecție incurabilă, HIV poate fi ținut sub control cu ajutorul medicației și tratamentului corespunzător. Speranța de viață a persoanelor infectate a crescut considerabil în ultimele două decenii. Majoritatea celor infectați duc o viață normală, pot fi sănătoși în toate celelate aspecte ale vieții dacă își respectă planul de tratament. Începerea tratamentului cât mai curând după contractarea infecției este crucială pentru a avea o viață cât mai lungă.
- Dacă fac sex cu o persoană infectată cu HIV, mă voi infecta și eu la rândul meu?
Adevarat/Fals. Există riscul transmiterii infecției în cazul contactului sexual neprotejat, prin fluidul infectat (de exemplu, sperma), dar acest lucru poate fi prevenit prin folosirea prezervativului.
În cazul relațiilor monogame de lungă durată, dacă cei doi parteneri au făcut testele anuale și rezultatele au fost negative, atunci nu există riscul infectării cu HIV. Ce e important de reținut e că, de regulă, durează 6 luni ca un test HIV să apară ca fiind pozitiv după ce o persoană a fost infectată. Astfel, pentru relațiile noi sau pentru schimbarea frecventă a partenerilor sexuali, folosirea prezervativului este recomandată tocmai pentru a preveni riscul infectării cu HIV.
- Pot să iau virusul de la o persoană infectată prin sărut, îmbrățișare sau orice fel de contact fizic?
Fals. Mulți oameni se tem de contactul fizic cu persoanele infectate din teama că ar putea lua virusul. Conform unui raport făcut în Marea Britanie, unul din trei oameni intervievați cred că se pot infecta cu HIV dacă folosesc aceeași periuță de dinți cu o persoană infectată. Este o teamă nejustificată din simplul motiv că virusul nu trăiește pe piele și nu poate trăi mult în afara corpului. Singura modalitate prin care virusul se poate transmite este prin prin schimbul de fluide, precum sânge, spermă, fluid vaginal sau lapte matern. Prin urmare, ținutul de mână, îmbrățișarea, sărutul sau simpla apropiere de cineva infectat nu transmite virusul, precum nici prin folosirea aceluiași pahar sau prosop.
- Pot să îmi dau seama dacă o persoană este infectată cu HIV?
Fals. O simplă examinare fizică nu poate arăta dacă o persoană este infectată cu HIV. Cel mai adesea, nu există semne vizibile care să indice că o persoană este infectată. Medicii spun că sunt cazuri în care unele persoane infectate dezvoltă simptome la scurt timp după ce au fost infectați, în timp ce pentru alții poate să dureze 10 ani până să apară simptomele. De asemenea, atunci când apar primele simptome, precum febra, oboseala sau durerile musculare, acestea pot dura doar câteva săptămâni. Așadar, singura modalitate prin care putem afla dacă o persoană este infectată este prin discuții deschise cu aceasta.