Teoretic vorbind, pubertatea definește acea perioadă în care individul se transformă din copil în adult. E acea perioadă în care crești mai mult ca oricând și corpul tău se schimbă de la o zi la alta. Ce înseamnă însă toate aceste schimbări?
Pubertatea începe în momentul în care corpul începe să secrete o serie de substanțe chimice numite hormoni sexuali, aceștia fiind responsabili pentru toate schimbările asociate acestei perioade. La băieți, principalul hormon sexual este testosteronul, care este produs de testicule. De regulă, pubertatea începe undeva între 10 și 14 ani, dar important de menționat este că nu toți băieții intră la pubertate în același timp. Dacă aceasta începe în jurul vârstei de 9 ani, este considerată “precoce”, iar dacă începe după vârsta de 15-16 ani, se consideră a fi „întârziată”.
Pe scurt, care sunt schimbările care apar în această perioadă?
- Testiculele încep să crească între 11 și 12 ani.
- Penisul începe să crească în jurul vârstei de 13 ani.
- Părul pubian apare începând cu vârsta de 12 -13 ani; la început are formă triunghiulară, ca după aceea, în câțiva ani să devină romboidă, ca la bărbatul adult
- Vocea începe să se îngroașe în jurul vârstei de 13 ani.
- În jurul vârstei de 14 ani, băieții încep să aibă așa numitele „vise umede”, când sperma este eliberată de penis în timpul somnului.
- La 15 ani este posibil să apară mustața, iar la 16 începe să crească și barba.
- De asemenea, are loc creșterea rapidă în înălțime, iar în jur de 15 ani apar coșurile pe față, vocea se îngroașă și începe creșterea părului facial. Sperma este produsă în testicule care încep să crească în volum la 12 ani, și să ajungă la volumul maxim la 17-18 ani.
Care sunt primele semne ale pubertății?
Primul semn pe care îl vei observa e că testiculele tale devin din ce în ce mai mari, precum și penisul tău va crește. De asemenea, dacă penisul devine mai greu și dificil de atins în anumite momente, asta înseamnă că ai o erecție. Poți avea erecții de fiecare dată când te gândești la ceva sexual, iar câteodată se poate întâmpla pur și simplu.
În continuare, vom răspunde câtorva dintre cele mai comune întrebări legate de schimbările caracteristice acestei perioade.
De exemplu, mulți băieți vor să știe de ce miros și de ce transpiră mai mult decât deobicei. Răspunsul este următorul: volumul mare de hormoni activi din organism cauzează transpirația în exces, în special cea de la subraț. Folosirea unui săpun sau gel de duș, precum și a unui antiperspirant puternic după duș te ajută să ții sub control mirosul și să previi apariția bacteriilor în zonele predispuse la transpirație excesivă.
De ce mi se schimbă vocea? Hormonii sunt cei care determină corzile vocale să se lungească și să se îngroașe. În plus, oasele faciale încep și ele să crească, precum și cavitățile sinusurilor, nasul și spatele gâtului, creând tot mai mult spațiu care îi permite vocii să rezoneze mai profund. De aceea ea va deveni mai gravă , dar la un moment dat se va stabiliza și va rămâne vocea ta de „adult”.
Când îmi va apărea păr pe corp? Vei observa că va începe să îți crească păr la început în zona intimă, adică în zona pubiană. În curând, păr îți va apărea și pe picioare, pe piept și la subraț. Pe măsură ce anii vor trece, acesta va deveni mai gros și mai bogat. Dacă fața ta încă e netedă și ți se pare că seamănă cu cea a unui bebeluș, nu îți face grji, părul facial va crește spre finalul pubertății.
Când voi crește cu adevărat, când voi semăna cu un adult? Vei observa acest lucru când te vei uita în oglindă și vei observa că fața ta capătă trăsături de adult, când hainele îți vor fi dintr-odată mici și vei lua în greutate. De obicei, punctul culminant îl vei atinge la aproximativ doi ani de la debutul pubertății, când umerii tăi vor fi mai mari, picioarele și mâinile se vor mări considerabil de asemenea și vei fi nevoit să îți iei încălțăminte cu câteva numere mai mari. În ceea ce privește înălțimea, aceasta va stagna la 17 ani, iar la întrebarea cât de înalt voi fi, răspunsul depinde de moștenirea genetică: astfel, dacă părinții tăi sunt înalți cel mai probabil vei fi înalt peste medie, iar dacă părinții tăi sunt scunzi, cel mai probabil și tu vei fi la fel.
Ce se întâmplă cu tenul meu la pubertate? Așa cum am menționat mai sus, hormonii din organsim sunt responsabili pentru transpirație, dar tot ei sunt responsabili și pentru excesul de sebum din piele. Ambele provoacă apariția coșurilor. Menținerea corpului și a feței cât mai curate pot ajuta la diminuarea acestora. Dacă acneea este severă, este recomandat e să mergi la un medic, asta pentru că un tratament de la specialist te poate ajuta.
Ce altceva ar trebui să mai știu despre pubertate? Trebuie să știi că pubertatea nu înseamnă doar schimbări la nivel fizic, asta pentru că toți hormonii care se plimbă la tine prin corp în această perioadă pot fi răspunzători și pentru schimbările de dispoziție. E normal să te simți puțin confuz și copleșit de toate modificările din corpul tău, precum și faptul că vei începe să devii interesat de sex și de explorarea proprieri sexualități. Vestea bună este că după un timp hormonii se vor stabiliza și te vei simți bine în pielea ta.