Despre himen. Ce este și care este rolul lui

Conceptul de “virginitate” are o istorie complicată, aceasta fiind fiind strâns legată de existența himenului la femei. Multă vreme, oamenii au considerat sângerarea de la primul contact sexual drept un semn al ruperii himenului, integritatea acestuia fiind dovada că femeia nu mai făcuse sex înainte. Adevărul este că starea himenului unei femei nu are nimic de-a face cu activitatea sexuală a acesteia.

Să începem cu începutul: ce este himenul?

Himenul este un țesut subțire care se află în interiorul deschiderii vaginului, care separă cavitatea vaginală de zona labiilor. Există însă numeroase confuzii în ceea ce privește himenul, asta pentru că mulți oameni cred că acesta acoperă în totalitate intrarea în vagin, ceea ce nu este adevărat. Majoritatea himenelor au unul sau mai multe orificii care permit scurgerea sângelui menstrual din vagin. Unele persoane se nasc cu un himen fibros, în timp ce altele se nasc fără himen, o malformație congenitală. Mai mult, nu există himene identice, acestea pot avea diferite forme și dimensiuni.

Sursa foto: www.bedsider.org

Care este rolul himenului?

Scopul fiziologic al himenului rămâne un mister. Deși nu pare să aibă o funcție specifică, specialiștii spun că himenul este o rămășiță a dezvoltării vaginului, care împiedica germenii și murdăria să intre în vagin. De altfel, în cazul copiilor mai ales, himenul are rolul de a preveni împingerea obiectelor în vagin.

Ce înseamnă un himen intact?

Din punct de vedere medical, conceptul de himen “intact” este un mit, asta deoarece himenurile variază în ceea ce privește forma, dimensiunea, dar și grosimea. Există himene care acoperă întreaga cavitate vaginală și care au o gaură în centru (himen inelar) sau himene care au forma unui sept, ce împarte orificiul vaginal pe verticală (himen septat). Majoritatea himenelor nu acoperă întreaga cavitate vaginală, lăsând loc menstruației să iasă. Fiind o membrană elastică, atunci când are loc un contact sexual cu penetrare, himenul se rupe.

Care este legătura dintre himen și virginitate?

Din moment ce himenele au forme și dimensiuni variabile, este important să știm că acestea nu sunt un indicator relevant al activitații sexuale. Este posibil ca forma lui inițială să fie modificată prin masturbare, de tampoane, jucării sexuale. Există și situația în care inserarea tampoanelor sau a degetelor în vagin nu afectează în vreun fel structura himenului. Prin urmare nu este absolut necesar ca himenul să fie perforat printr-un contact sexual, motiv pentru care nu toate femeile vor simți durere însoțită de sângerare la prima lor experiență sexuală. De altfel, unele studii au arătat că doar 50% dintre femei voi sângera la primul lor contact sexual.

Așadar, mentalitatea conform căreia femeia trebuie să sângereze la prima ei experiență sexuală este un mit vechi, propagat de culturile în care exista un ritual prin care lenjeria de pat era arătată în public după ce cuplul avusese prima experiență sexuală. Sângele însemna că femeia a fost pură și că nu a avut relații sexuale înainte de căsătorie. Dar, așa cum ne arată informațiile actuale, himenul nu este un indicator al virginității, așa cum nici nu este obligatoriu ca o femeie să sângereze la prima ei experiență sexuală.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.