Cauze pentru care poate să întârzie menstruația

Primim adesea întrebări despre întârzierile de menstruație cu care fetele se confruntă. De obicei, cele mai multe dintre ele asociază această problemă cu posibilitatea unei sarcini, subiect serios de îngrijorare mai ales pentru adolescentele care nu își doresc să devină mame. Deși sarcina poate fi o cauză posibilă, motivele pentru care menstruația poate să întârzie sunt multiple. Iată mai jos care pot fi unele dintre acestea!

 

  1. Stresul

Stresul este unul dintre factorii care poate afecta sănătatea întregului organism din punct de vedere fizic și psihic și implicit menstruația. Acest lucru se întâmplă deoarece în perioadele stresante funcția secretorie a hipotalamusului, parte a creierului care se ocupă cu producerea anumitor hormoni implicați în reglarea ciclului menstrual, a tiroidei, etc poate fi influențată negativ și astfel să determine tulburări ale ovulației cu afectarea regularității ciclului menstrual.

Dacă treci prin perioade cu emoții negative, anxietate, stări cu puternică încărcătură emoțională, examene, atunci ai găsit răspunsul întârzierilor tale.

 

  1. Modificări ale greutății corpului

În cazul în care ai început o dietă și ai slăbit considerabil sau ai luat în greutate foarte mult dintr-o dată, atunci sângerarea lunară e foarte posibil să nu vină regulat tocmai din cauza acestor fluctuații. În cazul în care greutatea este sub media vârstei și a înălțimii tale, e posibil ca ovulația să fie inhibată, iar ciclul să devină neregulat. Pe de altă parte, dacă vorbim despre obezitate, în corp se produc o serie de schimbări hormonale care, de asemenea, au impact direct asupra ciclului. Și exercițiile fizice intense au același efect.

 

  1. Anumite afecțiuni

Este posibil să apară întârzieri ale menstruației dacă știi că suferi de:

  • sindromul ovarelor polichistice
  • diabet
  • probleme cu tiroida
  • menopauză precoce

 

  1. Medicamente

Medicamentele care pot întârzia menstruația sunt cele antidepresive, antipsihotice sau medicamente pentru chimioterapie.

 

  1. Metode contraceptive 

Chiar dacă pilulele anticoncepționale sunt indicate în unele cazuri și pentru reglarea ciclului menstrual, dacă acestea nu sunt administrate corect, ci necorespunzător sau nu sunt luate la recomandarea medicului ginecolog, atunci menstruația poate să vină mai devreme sau mai târziu decât de obicei. În același timp, dacă te afli în primele luni de administrare,  sângerarea sub forma de picătură este un efect secundar și normal pentru că organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la pilule. Efectul poate fi același și dacă te decizi să oprești administrarea pilulelor anticoncepționale la mijlocul foliei, fără a termina blisterul. Uneori după o perioadă mai lungă de utilizare de pilule este posibil ca menstruația să fie redusă ca flux sau chiar absentă.

În ceea ce privește pastila de a doua zi, după administrarea acesteia, e posibil ca menstruația să vină mai devreme sau mai târziu cu 7-10 zile pentru că aceasta funcționează prin anularea ovulației și în mod implicit prin întârzierea sângerării.

 

  1. Calculul greșit al ciclului menstrual

Se poate întâmpla să calculezi greșit, pur și simplu, perioada dintre cele două menstre. În general, un ciclu normal ține în medie 28 de zile, dar uneori durata ciclului diferă de la o lună la alta și e dificil de calculat cu exactitate. În unele luni poate să dureze mai mult, în altele poate să dureze mai puține zile și tocmai de aceea unele fete pot avea întârzieri ale ciclului.

 

  1. Efort fizic intens

Dacă ești o persoană foarte activă și te antrenezi zi de zi, fără pauze și pe perioade foarte lungi, fluxul menstrual se poate reduce, iar sângerările se pot opri pentru o anumită perioadă. După câteva luni de la oprirea antrenamentelor, ciclul se poate regla, însă dacă aceasta încetează complet pentru mai mult de 6 luni, trebuie să mergi la un medic ginecolog pentru consult.

 

  1. Sarcină

Sarcina poate fi un aspect de luat în calcul dacă ești activă sexual și nu folosești nicio metodă contraceptivă sigură și modernă. Dat fiind faptul că primele semne de sarcină sunt aproape similare cu cele de dinaintea venirii menstruației, e dificil de apreciat diferența dintre aceasta și posibilitatea unei sarcini nedorite. Cel mai simplu mod prin care poți testa acest dubiu este să faci un test de sarcină după 2-3 săptămâni de la ultimul contact sexual, respectiv după 2-3 săptămâni de la administrarea pilulei de a doua zi (dacă e cazul).

 

Ce e de făcut?

Primul pas de făcut atunci când apar întârzieri este să faci un test de sarcină, mai ales dacă știi că ai avut contacte sexuale neprotejate. Dacă menstruația întârzie mai mult de 10 zile, indicat ar fi să mergi la medicul ginecolog pentru consult, diagnostic și tratament, dacă este necesar.

 

Cum poți să previi întârzierile de ciclu?

În primul rând, pentru ca organismul să funcționeze normal și ca să eviți aceste dezechilibre, încearcă să adopți un stil de viață sănătos, fără excese de orice fel. Încearcă tehnici de relaxare, exerciții fizice regulate. Mergi regulat la ginecolog și nu ignora niciun simptom care are legătură cu sănătatea ta sexuală.

Dacă ai întrebări sau nelămuriri îi poți scrie Specialistului Planifică Neprevăzutul la adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro și, de asemenea, ne poți găsi pe contul de Facebook și pe cel de Instagram. 😊

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.