Cunoscută și sub denumirile de „pilula de a doua zi” și „pilula pentru dimineața de după”, pastila contraceptivă de urgență este metoda contraceptivă recomandată pentru a se folosi în maxim 72 de ore după un contact sexual neprotejat.
Pilula de urgență conține levonorgestrel, aceeași substanță activă regăsită și în componența mai multor tipuri de pilule contraceptive regulate, însă în doze diferite. Pastila previne sau întârzie eliberarea unui ovul din ovar, evitând astfel instalarea sarcinii. Pilula nu acționează în cazul unei sarcini deja existente și nici nu o afectează.
Contracepția de urgență este cu atât mai eficientă cu cât este administrată mai curând după „accident” și nu mai târziu de 72 de ore după acesta. Astfel, contezi pe 99% șanse de a evita o sarcină nedorită dacă o iei în primele 24 de ore după contactul sexual neprotejat, eficiența scăzând la 58% între orele 49-72 din intervalul în care pastila poate acționa.
Femeile din România au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe an. În plus, sunt preferate metodele contraceptive cu risc mare de „accident” (precum prezervativul, retragerea sau metoda calendarului). În aceste condiții, este bine să avem în vedere contracepția de urgență ca plan de rezervă în cazul în care prezervativul s-a rupt, retragerea nu a avut loc sau am uitat să luăm mai multe pilule din folia de anticoncepționale uzuale conform indicațiilor din prospect.