Gândul de a-ți pierde virginitatea (sau de a deveni activă sexual) poate veni cu sentimente mixte: ba de bucurie și nerăbdare, pe de-o parte, ba anxietate sau panică.
Oricât de multe lucruri ți se pare că știi înainte, tot nu poți să îți imaginezi exact cum se va simți în acel moment, de aici și sentimentele de nesiguranță și anxietate.
Cu toate acestea, dacă simți că relația ta merge în direcția potrivită și simți că ești pregătită din punct de vedere fizic și emoțional, atunci așteptarea momentului poate aduce nerăbdare și bucurie.
Indiferent de ce simți, iată câteva lucruri pe care nu ți le spune nimeni, dar ar trebui să le știi înainte:
1. Ar fi bine să mergi la medic înainte de a-ți începe viața sexuală. Dacă aveai impresia că numai după ce faci sex, trebuie să mergi la medic, ei bine, nu e chiar așa. Prima vizită la medicul ginecolog nu e deloc de temut, ci chiar te va ajuta să te simți mai pregătită pentru primul contact sexual. În plus, cu ocazia primei vizite în cabinetul ginecologului, poți afla toate detaliile despre cum să eviți o sarcină în siguranță și cum să ai grijă de sănătatea ta sexuală.
2. Există mai multe moduri de a-ți explora sexualitatea alături de partenerul tău, care nu implică penetrarea vaginală dacă nu e ceea ce îți dorești. Nu trebuie să faci acest pas dacă nu te simți 100% pregătită și împăcată cu decizia. Acest lucru este valabil pentru orice activitate intimă. Dacă decizi să amâni momentul primei experiențe sexuale, nu înseamnă că tu și partenerul tău nu puteți găsi alte moduri de a vă aduce plăcere, deci în niciun caz nu ar trebui să te simți presată să mergi până la capăt dacă nu e ceea ce vrei.
3. Prima oară s-ar putea să nu se simtă foarte plăcut, de fapt, e posibil să nu îți placă deloc. Vestea bună e că sexul devine mai plăcut cu timpul sau se va simți și mai intens alături de partenerul cu care ai o legătură emoțională mai puternică și cu care te vei simți în siguranță.
Întrebați ce ar schimba la prima experiență sexuală, 40% dintre tinerii respondenți au spus că „partenerul”.
4. Prima oară e posibil să vă simțiți amândoi dubios și să aveți gesturi stângace. Mai ales dacă e prima dată pentru amândoi, nu vă panicați dacă nu iese totul cum ați văzut pe net 😊 oferiți-vă timp și răbdare, și comunicați despre ce simțiți. Până la urmă, nu degeaba se spune că exersarea e mama perfecțiunii.
5. Sunt șanse foarte mari să nu ai orgasm din prima. De asemenea, e posibil să nu ai orgasm la fiecare contact sexual. Cu toate acestea, nu-ți pierde speranța. Pe măsură ce îți cunoști mai bine corpul, reușești să te relaxezi în timpul actului sexual și cu cât comunicarea dintre tine și partener e mai deschisă, cu atât și momentul de OOOOHHH vine mai repede.
6. Poți rămâne însărcinată de la prima experiență sexuală, dacă tu și partenerul tău nu folosiți o metodă contraceptivă sigură. Prin orice contact sexual cu penetrare vaginală, poți rămâne însărcinată. Folosirea unei metode contraceptive sigure este o responsabilitate individuală, deci chiar dacă partenerul tău spune că nu vrea să poarte prezervativ, că „știe el mai bine”, este grija ta să te asiguri că eviți o sarcină. Tocmai de aceea este mai bine să faci o vizită medicului ginecolog înainte de „prima dată”.
7. Chiar dacă ați făcut planuri pentru prima voastră experiență sexuală, e bine să știi că te poți răzgândi în orice moment și e în regulă să îi comunici partenerului despre asta. De asemenea, oricând simți că nu ceva nu e confortabil pentru tine, poți spune STOP. Într-un act sexual, partenerii au drepturi egale, deci dacă unul dintre parteneri dorește să se oprească, este dreptul său, iar celălalt are obligația de a-i respecta dorința. Acest lucru se numește consimțământ, iar încălcarea lui se pedepsește prin lege.
8. E recomandat să urinezi după orice contact sexual pentru a preveni apariția unei infecții urinare. Având în vedere cât de aproape este uretra (deschizătura prin care iese urina) de vagin, bacterii rezultate în urma contactului sexual e posibil să ajungă în uretră și ulterior în vezică, cauzând o infecție urinară. Chiar dacă acest lucru nu garantează 100% prevenirea unei infecții urinare (deoarece sunt mai mulți factori care contribuie la dezvoltarea ei), urinarea după sex nu are niciun efect negativ, deci mai bine o faci. Urinarea după sex are efect doar în prevenția unei infecții urinare, dar nu te ferește de o boală cu transmitere sexuală sau de o sarcină! Pentru protecția ta, folosește o metodă contraceptivă sigură și modernă.
9. E posibil să prinzi sentimente mai puternice față de partenerul cu care ai prima experiență sexuală. Fiind un moment important în viața unei fete, este util să fii conștientă de acest lucru. Tocmai de aceea, e recomandat să faci acest pas când ești 100% pregătită și să NU o faci sub presiune sau în urma promisiunii că relația va merge mai bine (dacă în prezent deja scârțâie). Pentru binele tău emoțional, fă acest pas alături de o persoană care te face să te simți în siguranță din toate punctele de vedere, pentru a nu te simți rănită după.
10. Nu toată lumea sângerează prima dată. Sângerarea este cauzată de forțarea membranei de la deschiderea vaginului (numită „himen”), doar că unele persoane au himenul mult mai elastic permițând o penetrare nedureroasă și lipsită de sângerare.
11. La polul opus, sunt persoanele care e posibil să sângereze la primele câteva acte sexuale, nu doar la primul. Oricum ar fi, e bine să reții că fiecare corp e unic, deci și reacțiile pot fi diferite de la persoană la persoană.
12. Preludiul este cheia succesului… nu doar prima dată, ci de fiecare dată! Preludiul constă în atingeri și joacă, în orice activitate de natură sexuală care nu include penetrarea și are ca scop pregătirea atât fizică, cât și psihică pentru penetrare. Cu cât alocați mai mult timp preludiului, cu atât experiența per total o să fie mai plăcută.
13. Și partenerul tău e posibil să fie emoționat sau panicat. Chiar dacă a mai făcut asta de o sută de ori sau e prima dată și pentru el, sunt șanse să fie la fel de anxios ca tine. Tocmai de aceea, încearcă să vorbești cât de deschis posibil despre ce simți în legătură cu această decizie pentru că în acest fel îi dai și lui ocazia să spună ce simte și să vă simțiți mai relaxați.
14. Nu va ști nimeni că ai făcut sex (decât dacă vorbești despre asta). Sexul nu schimbă cum arată corpul tău la exterior, deci e problema ta dacă vrei să împărtășești acest lucru sau să rămână doar între tine și partenerul tău. Am mai vorbit despre cum se modifică corpul după dezvirginare aici.
15. Să fii încă virgină nu este ceva negativ. Poate prietenele tale și-au început deja viața sexuală, poate prietenul tău tot face aluzii cu privire la virginitatea ta sau poate ai depășit vârsta până la care credeai că o să o faci. So what? Nu e nimic în neregulă cu tine! Fiecare persoană are ritmul său și nevoile sale. Dacă simți că este o decizie importantă și ar trebui să mai aștepți, atunci fii sigură că faci ce trebuie. Și ține minte: singura persoană căreia îi datorezi ceva ești doar tu, deci nu te lăsa influențată de oamenii din jur, ci doar de ce simți.
16. Sexul nu îți aduce iubirea partenerului dacă nu o ai deja. Un lucru foarte comun despre care ne scriu cititoarele noastre este că au fost de acord să își înceapă viața sexuală cu partenerul lor pentru că a nu fi părăsite. În cele mai multe cazuri, din păcate, despărțirea s-a întâmplat oricum, iar fata a rămas cu regret. De aceea, e recomandat să te asiguri că tu și partenerul tău sunteți pe aceeași lungime de undă când vine vorba de viitorul vostru împreună, iar dacă instinctul îți spune că nu ar fi așa, ai face bine să-l asculți. Better #safe than sorry.
17. Nu există o vârstă standard pentru începerea vieții sexuale. Dar: de la 15 ani, legea din România consideră că un tânăr își poate da consimțământul pentru un act sexual. De la 16 ani o fată poate merge neînsoțită de părinți la ginecolog. Tot de la 16 ani poți lua pilula de a doua zi în cazul unui accident când ești pusă în fața riscului de a rămâne însărcinată. Până când împlinești 18 ani, părinții tăi trebuie să își dea acordul ca tu să fii supusă vreunei intervenții chirurgicale (inclusiv avort).