Ziua Mondială a Contracepției a fost stabilită în anul 2007 și este aniversată pe data de 26 septembrie. Principalul scop al acestei zile este reducerea apariției sarcinilor nedorite și neplanificate, dar și creșterea gradului de conștientizare al importanței contracepției când vine vorba de protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Din păcate, România este una dintre țările rușinoase în care folosirea metodelor contraceptive este extrem de redusă. Acest fapt ne cauzează o serie de efecte negative. Într-o cercetare națională, cu peste 10.000 de tineri din întreaga țară, am descoperit că 45% dintre tineri nu folosesc prezervativul de fiecare dată când fac sex. Un procent extrem de ridicat și îngrijorător.
De ce avem nevoie de o astfel de zi?
Din păcate, România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, pentru rata natalității în rândul mamelor adolescente, potrivit unui studiu realizat de UNICEF împreună cu Asociația SAMAS din România. Potrivit studiului, în anul 2019, în rândul adolescentelor din România au fost înregistrate 16.639 de sarcini, în scădere cu 9% față de 2018.
Fenomenul mamelor minore ele complex și afectează nu doar mama minoră, dar și copilul. Din păcate, mamele minore sunt predispuse să nască prematur. Conform ultimei analize efectuate de Salvați Copiii România (2018), cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la ginecolog. Apropo, vezi cum să te pregătești pentru un consult ginecologic.
Ziua Mondială a Contracepției urmărește conștientizarea importanței cunoașterii metodelor contraceptive precum și a folosirii adecvate a acestora. Descoperă care sunt cele mai eficiente metode de contracepție.
Contracepția pentru prevenirea neprevăzutului
Pe de-o parte, este importantă cunoașterea contracepției pentru prevenirea sarcinii neplanificate. De exemplu, într-un studiu realizat de Planifică Neprevăzutul în anul 2021, 44 % dintre respondenți au declarat că au folosit prezervativul ca metodă de contracepție în ultimul an. Legat de contraceptivele orale (anticoncepționale), doar 11% dintre respondenți au declarat că le-au folosit.
„Există diferențe semnificative între băieți și fete precum și între tinerii din mediu urban (32.1%) și cele din mediul rural (27.8%) în nefolosirea prezervativului. Am fost interesat să evidențiez câteva explicații, cel mai des întâlnit motiv invocat de tineri a fost „vreau să ne simțim bine, să simt mai multă plăcere”, urmat de „pur și simplu nu aveam la noi”, iar cea mai des întâlnită situație când nu s-a folosit prezervativul a fost redată ca fiind una spontană (44.6%).” Declară psihologul Mihai Copăceanu.
Este îngrijorător faptul că 12% dintre respondenți folosesc metoda retragerii ca metodă de contracepție, lucru care este riscant. Tot la capitolul contracepție putem include și pilula de a doua zi care este o „pastilă de urgență” ce se folosește în cazuri excepționale, când o metodă de contracepție eșuează. De exemplu, dacă se rupe prezervativul în timpul actului sexual.
Într-un studiu efectuat de Planifică Neprevăzutul în martie 2022, 25,3% dintre respondenți au folosit cel puțin o dată pilula de urgență.
Contracepția pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală
Ziua Mondială a Contracepției este o oportunitate și pentru a aduce la cunoștință tinerilor bolile cu transmitere sexuală la care se expun odată cu începerea vieții sexuale. Singura metodă contraceptivă care protejează nu doar împotriva unei sarcini nedorite, dar și împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau HIV, este prezervativul.
De exemplu, într-un studiu efectuat de Planifică Neprevăzutul în primăvara anului 2021, 29% dintre respondenți au declarat că s-au confruntat cu secreții modificate, disconofrt în zona genitală (mâncărimi) și risc de sarcină din cauza sexului neprotejat.
Alege prezervative din latex, iar dacă folosești lubrifiant, alege unul pe bază de apă.
Ce spun cifrele despre situația din România
Iată ce spun cifrele dintre-un studiu UNICEF despre anul 2019:
- Au fost 16.639 sarcini în rândul adolescentelor;
- 290 de întreruperi de sarcină (avorturi) la tinere între 15-19 ani;
- Persoanele cu cel mai scăzut nivel de educație au cele mai multe sarcini;
În final, Ziua Mondială a Contracepției este despre informarea populației, în special a tinerilor și a celor defavorizați, cu privire la importanța metodelor contraceptive pentru a face alegeri corecte când vine vorba de sănătate sexuală.
_____
Sursă poză de copertă: Freepik.com