Candidoza vaginală: tot ce trebuie să știi

Candidoza este o infecție cauzată de Candida, un tip de fungi (ciuperci) care apare cel mai frecvent ca o infecție la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Această ciupercă trăiește în mod normal în cavitatea bucală, tegument, tractul gastrointestinal, penis sau vagin la 50% din populație. Dar, atunci când apare un dezechilibru al florei bacteriene, Candida se înmulțește în exces și poate afecta țesuturile din apropiere, astfel apărând apare candidoza. Există mai multe tipuri de Candida, cea mai frecventă este Candida albicans.

Tipuri de candidoză

Candidoza poate afecta diverse părți ale corpului, dând naștere la diferite tipuri de infecții, fiecare cu simptomele și tratamentul său specific. Iată cele mai comune tipuri de candidoză:

  1. Cea orală – frecventă la bolnavii cronici și la sugari. Se prezintă ca plăci albe, moi, ușor ridicate, cel mai frecvent pe limbă și mucoasa bucală.
  2. Candidoza digestivă sau intestinală. Simptomele sale sunt stări de disconfort la nivel abdominal, diaree, constipație, flatulență, crampe, gaze.
  3. Cea cutanată – afectează pielea, în special în zonele calde, umede, cum ar fi axilele, sub sâni, zona inghinală, și pliurile pielii. Se manifestă prin pete roșii, mâncărime, și uneori prin formarea unor vezicule sau cruste.
  4. Candidoza vaginală este asociată cu simptome precumiritație și mâncăprime la nivel genital, senzație de arsură sau durere, și o scurgere albă „brânzoasă din vagin. Penisul este mai rar afectat de o astfel de infecție și poate prezenta o erupție cutanată cu mâncărime.

Candidoza vaginală: cauze și factori de risc

Vaginul conține în mod natural un amestec echilibrat de bacterii. Dacă acest echilibru este perturbat, poate apărea creșterea excesivă a ciupercii candida albicans. Acest dezechilibru poate apărea din diverse cauze precum:

  • Administrarea antibioticelor cu spectru larg, care ucid o serie de bacterii sănătoase;
  • Sarcină;
  • Diabet necontrolat;
  • Sistem imunitar slăbit din cauza unor afecțiuni precum HIV/SIDA sau a administrării anumitor medicamente (steroizi, chimioterapie etc.);
  • Administrarea de contraceptive orale sau alte terapii hormonale care cresc nivelul de estrogen;
  • Igiena necorespunzătoare a zonei intime;
  • Dieta bogată în carbohidrați rafinați și zaharuri;
  • Stresul;
  • Infecție cu transmitere sexuală.

Simptomele candidozei vaginale

Cele mai frecvente simptome ale candidozei vaginale sunt:

  • mâncarime și iritație la nivelul vaginului și vulvei;
  • usturime și senzație de arsură, mai ales în timpul actului sexual sau în timpul urinării;
  • înroșirea și umflarea vulvei;
  • secreții vaginale cu aspect brânzos sau secreții apoase, durere vaginală, erupție vaginală;

Ele sunt similare cu simptomele altor afecțiuni, inclusiv vaginita bacteriană, trichomoniaza (o infecție cu transmitere sexuală) și dermatita (pielea iritată). Așadar, doar medicul este cel care îți poate oferi un diagnostic corect.

Când e cazul să mergi la medic?

Dacă te confrunți cu simptomele menționate mai sus, este necesar să te programezi la medic în vederea unui consult și a stabilirii diagnosticului corect. Candidoza vaginală se poate diagnostica prin anamneza și examen local.

Medicul îți va adresa întrebări cu privire la istoricul medical, apoi va examina organele genitale pentru a observa semne ale infecției. Cu ajutorul unui instrument introdus în vagin (specul), recoltează probe de secreție vaginală, astfel încât să determine tipul de ciupercă ce a cauzat infecția. În urma diagnosticului, medicul va prescrie un tratament eficient.

Tratament pentru candidoza vaginală

Pentru tratamentul candidozei, se recomandă tratament cu antifungice. Acest tratament depinde de gravitatea și frecvența cu care apar manifestările.

De obicei, pentru infecțiile genitale ușoare se recomandă un tratament antifungic local (creme, unguente sau ovule vaginală) sau oral. Uneori simptomele pot reapărea după întreruperea tratamentulu, situație în care vorbim de o rezistență la tratament, recidivă sau reinfecție.În acest caz, trebuie să-i faci o nouă vizită medicului tău.

Pentru a preveni apariția recidivelor, pe lângă administrarea corectă a tratamentului, se recomandă evitarea:

  • Spălăturilor vaginale;
  • Folosirii produselor de igienă parfumate;
  • Băilor fierbinți;
  • Folosirii antibioticelor care nu sunt necesare;

Este important să știi că o candidoză netratată, la persoanele cu imunitatea compromisă,  poate pătrunde în sânge (candidoza invazivă) și poate ajunge, astfel, la organe vitale, precum creier, inimă, plămâni, ficat, rinichi, ochi sau oase.

Candidoza vaginală și sexul

​​Deși candidoza nu este o infecție cu transmitere sexuală, ci o infecție vaginală, sexul poate influența persistența acesteia prin:

  1. Este posibilă transmiterea prin contact sexual între parteneri;
  2. Poate apărea iritarea zonei vaginale din cauza activității sexuale, putând astfel prelungi timpul/perioada de vindecare;
  3. Anumite produse utilizate în timpul actului sexual (lubrifianți și spermicide) pot altera pH-ul vaginal, iar acest dezechilibru poate favoriza dezvoltarea candidozei.

În cazul unei infecții active, este recomandat să eviți activitatea sexuală până când tratamentul este complet și simptomele s-au ameliorat, pentru a reduce disconfortul și a preveni posibila transmitere a micozei.

Chiar și în fața neprevăzutului ai puterea de a face alegeri informate care să te protejeze atât pe tine, cât și pe partenerul tău. Prin prevenirea factorilor de risc și prin abordarea proactivă a tratamentului încă de la primele semne ale infecției, poți contribui la menținerea stării bune a sănătății tale.

 

____

Sursă poză de copertă: pikisuperstar, Freepik.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.