Unele probleme de sănătate își pot face apariția fără semnale zgomotoase, însă riscul scade considerabil dacă ne autoexaminăm periodic pentru a observa eventuale modificări ale corpului. Este foarte important să ne cunoaștem organismul și felul în care reacționează și, de asemenea, să observăm schimbările care pot apărea în timp. Iată ce trebuie să urmărim și ce putem afla autoexaminându-ne periodic:
Sâni – cancerul de sân este una dintre cele mai răspândite forme de cancer și, din păcate, este adesea depistat în stadii avansate. Dacă însă este depistat în stadii incipiente, șansele de vindecare sunt foarte mari. Semne precum asimetrii, roșeață, denivelări, adâncituri, eliminare de secreții, retragerea mamelonului, modificarea formei sânilor sau a culorii, noduli, eroziunea pielii, vase de sânge vizibil umflate, întărirea sânului, dureri anormale, trebuie să ridice un semn de întrebare și necesită o vizită imediată la medic. Palparea sânilor trebuie făcută la câteva zile după terminarea menstruației.
Testicule – testiculele conțin vase de sânge și alte formațiuni care ar putea să te inducă în eroare, de aceea este foarte important să fii familiarizat cu propriul corp. Palparea lunară te poate ajuta să te obișnuiești cu forma lor, cu mărimea, iar în felul acesta poți sesiza schimbări la nivelul testiculelor. Trebuie să fii atent la noduli, dureri, schimbări de culoare și de formă.
Piele – autoexaminarea pielii, în special a alunițelor este o metodă extrem de eficientă pentru a depista cancerul de piele, care este extrem de agresiv și are o evoluție rapidă. Trebuie urmărită evoluția alunițelor, urmată de o vizită la dermatolog dacă acestea au dimensiunea mai mare de 6 mm, contur neregulat, culoare neomogenă, asimetrie, sângerare, inflamare sau dacă își schimbă dimensiunea în timp.
Păr, unghii, greutate – unghiile fragile sau îngălbenite pot indica o carență de vitamine și minerale sau chiar infecții. Căderea excesivă a părului poate fi semnul unui dezechilibru hormonal, iar îngrășatul sau slăbitul brusc, fără motive întemeiate, pot ascunde probleme la nivelul tiroidei sau alte boli.
Așadar, autoexaminarea este importantă pentru a preveni sau pentru a descoperi din timp diverse afecțiuni, însă ea nu trebuie să înlocuiască analizele periodice, ci să vină în completarea lor. În acest sens, pe lângă autoexaminare, există o serie de analize periodice pe care trebuie să le facem pentru a ne asigura că avem o viață sănătoasă (de exemplu, testul Babeș-Papanicolau, analizele de sânge sau ecografiile abdominale totale), acestea având rolul de a descoperi din timp anumite afecțiuni.