Dacă nu îți dorești să rămâi însărcinată, contracepția este nelipsită dintr-o viață sexuală fără griji. Ca totul să meargă așa cum îți dorești, alege o metodă de contracepție sigură, pe care o poți folosi corect, astfel încât să te bucuri de protecția dorită. În plus, informează-te corect și dă la o parte miturile care te pot conduce la surprize neplăcute:
MITnr. 1Dacă partenerul se retrage înainte ejaculării nu rămân însărcinată
Metoda retragerii este riscantă pentru că presupune ca bărbatul să se retragă de fiecare data la timp, fără nicio excepție, În plus, chiar dacă partenerul se poate controla și se retrage în timpul actului sexual înaintea ejaculării, nu înseamnă că nu există riscuri de sarcină. Lichidul preejaculator, eliminat înaintea orgasmului poate conține și spermatozoizi activi, ceea ce poate duce la un „accident” pe care nu ți l-ai dori. În plus, nu trebuie să neglijezi nici riscul de boli cu transmitere sexuală care poate afecta atât calitatea vieții sexuale, cât și sănătatea.
MITnr. 2Nu pot rămâne însărcinată dacă e prima data când fac sex
Nimic mai fals! Regula de bază se aplică și aici: dacă în vagin ajunge spermă, există mari șanse ca ovulul să fie fecundat de spermatozoid, ceea ce poate duce la apariția unei sarcini indiferent dacă este sau nu prima data când faci sex. Asigură-te așadar, că folosești o metodă de contracepție potrivită, modernă și sigură, care te ajută să eviți riscurile.
MITnr. 3Dacă folosim 2 prezervative în același timp, protecția este mai mare
Poate crezi că dacă mai adaugi un prezervativ în plus ai parte de o siguranță mai mare, însă adevărul este că practica este pe atât de incomodă pe cât este de greșită. Folosește un prezervativ pentru un contact sexual și asigurați-vă că-l utilizați corect. Acesta trebuie să aibă dimensiunile potrivite și trebuie folosit de la începutul contactului sexual și până după ejaculare, după care trebuie îndepărtat.
MITnr. 4Dacă fac duș imediat după sex nu există risc de sarcină
Fals! Dacă speri că vei scăpa de posibilitatea unui „accident” făcând un duș imediat după ce actul sexual s-a produs, află că există la fel de multe șanse să rămâi însărcinată. Până ca tu să faci un duș, sperma va fi ajuns deja în vagin și de aici lucrurile își vor urma cursul natural. Găsește o metodă de contracepție cu care te simți cel mai confortabil. Dacă ești într-o relație pe termen mai lung, recomandăm folosirea anticoncepționalelor care au cea mai mare eficiență, 99,7% din cazuri. Pentru prevenirea contractării unor boli cu transmitere sexuală, cea mai sigură metodă până în prezent este prezervativul. În plus, dacă, din orice motiv, metoda contraceptivă folosită a eșuat sau nu ați folosit niciun fel de protecție, mergi la farmacie și ia pilula de a doua zi, în cel mai scurt timp (preferabil în primele 24 de ore și nu mai târziu de 3 zile de la contactul sexual cu problemă).
MITnr. 5„Pilula de a doua zi” se folosește în a doua zi
Pilula de a doua zi are calitatea de a amâna ovulația atât cât să împiedice apariția unei sarcini nedorite. Chiar dacă se numește „pilula de a doua zi”, metoda trebuie folosită în cel mai scurt timp posibil pentru a putea avea efectul dorit. Așadar, rata de eficiență a pilulei de a doua zi va fi diferită în funcție de momentul administrării: în primele 24h de la contactul sexual neprotejat are rata de eficiență de 95%, în intervalul 25-48h rata de eficiență scade la 85% pentru a ajunge la 58% în intervalul de administrare de 49-72h.