Cancerul la sân este una dintre cele mai răspândite forme de cancer și, totodată, una care este adesea depistată într-un stadiu deja avansat, atunci când șansele de vindecare sunt mai scăzute. De-a lungul anilor, structura sânilor se modifică, iar riscul apariției unei afecțiuni la sân crește și el odată cu vârsta. Tocmai de aceea, pentru a preveni dezvoltarea unor boli nedorite, este important să ai în vedere câteva analize esențiale pentru sănătatea ta.
Analize recomandate între 20-30 de ani
Autoexaminarea. Este cea mai la îndemână examinare pe care o poți face, oricând, la tine acasă. Din cauza sensibilității sânilor înainte și în perioada menstruației, este cel mai bine ca autoexaminarea să fie făcută la câteva zile după menstruație. De asemenea, pentru a fi singură că-ți aduci aminte de autoexaminare, îți recomandăm să-ți stabilești aceeași zi în fiecare lună. Dacă observi modificări la nivelul sânilor, la nivelul areolei sau mamelonului, dureri pe care nu le-ai simțit anterior, precum și schimbări de textură sau de culoare a pielii sânului, înroșire sau eliminare de secreție, îți recomandăm să contactezi de urgență un medic specialist senolog.
Examinarea clinică a sânilor
Examinarea clinică a sânilor este făcută de medicul specialist senolog sau ginecolog, care, dacă observă anumite modificări ale formei sau dimensiunii acestora, îți poate recomanda anumite analize suplimentare. Așadar, dacă ai între 20-30 de ani, îți recomandăm să ții cont de aceste două tipuri de examinări, esențiale în a preveni dezvoltarea unei afecțiuni mai grave pe viitor: autoexaminarea, foarte la îndemână și pe care e bine să o faci lunar și examinarea clinică la interval de un an sau oricand observi nereguli în momentul autoexaminării.
Analize recomandare între 30-40 de ani
Ecografia la sân este o metodă imagistică, neinvazivă și nedureroasă de investigare a sânilor, care se efectuează cu ajutorul ultrasunetelor și care durează aproximativ 15 de minute. Dacă în urma autoexaminării sau a examinării clinice sunt identificate simptomelele descrise mai sus, următorul pas este să mergi la un medic specialist pentru o ecografie mamară. Se recomandă ca ecografia mamară să fie făcută anual, alături de examenul clinic, odată cu depășirea vârstei de 30 de ani. Aceasta este cea mai relevantă investigație atunci când vine vorba de a depista anumite leziuni la sân până în vârsta de 40 de ani.
După vârsta de 40 de ani
Este bine ca, pe lângă autoexaminarea lunară și examinarea clinică a sânilor, să ai în vedere și mamografia. Mamografia este o radiografie a sânilor și se face cu ajutorul razelor X. Tocmai de aceea, vei avea nevoie de recomandarea medicului specialist, care trebuie să țină cont de istoricul tău medical. Mamografia durează câteva secunde și se recomandă câte două imagini pentru fiecare sân. Momentul ideal pentru o mamografie este după menstruație, atunci când scapi de disconfortul produs de sensibilitatea sânilor. E important să știi că ecografia la sân și mamografia nu sunt același lucru, ambele fiind metode imagistice de investigație care se completează și nu se exclud. Totodată, anumite leziuni la nivelul sânilor pot fi identificate numai cu ecografia, tocmai de aceea, s-ar putea ca, în unele cazuri, medicul tău să-ți recomande să faci atât o ecografie, cât și mamografie pentru siguranța rezultatelor.