Bartholinita: cum o recunoști și cum o tratezi

Bartholinita este o afecțiune cu care se confruntă multe femei, dar puține discută despre ea. În următoarele rânduri vei descoperi cum să-i recunoști simptomele, ce factori de risc există și cum poți s-o tratezi.

Despre glandele Bartholin

Glandele Bartholin sunt două glande mici (cu diametrul de aprox. 0,5 cm) situate de-o parte și de alta a deschiderii vaginului, în porțiunea inferioară. (ora 4 și ora 8 dacă ne imaginăm zona introitului vaginal ca un cadran de ceas).

Aceste glande au un rol important în aparatul genital feminin, deoarece secretă mucus și asigură o bună lubrifiere vulvară si vaginală.

Ele își exteriorizează conținutul prin 2 canale, de aproximativ 2.5 cm, situate între labiile mici și marginea himenală.

Cum apare Bartholinita

Bartholinita este o afecțiune inflamatorie ce apare atunci când canalele glandelor Bartholin se blochează, ceea ce împiedică evacuarea la exterior a conținutului (mucusului). Această acumulare de lichid duce la formarea unui chist, cunoscut sub numele de „chist de glandă Bartholin”. În cazul în care chistul se infectează, se poate transforma într-un abces, cu acumulare de puroi care provoacă dureri mari.

Factori de risc

Printre factorii de risc pentru Bartholinită se numără și:

  • Infecțiile vaginale
  • Igiena deficitară
  • Purtarea de îmbrăcăminte mulată pe corp;
  • Traumatisme sau iritații ale zonei vulvare;
  • Antecedente personale (istoric de bartholinită);

Manifestări și simptome

De multe ori, chistul de glandă Bartholin poate să nu prezinte simptome în cazul în care este mic și neinflamat. Uneori, acesta poate fi descoperit în timpul igienei intime sau de către medicul ginecolog la un consult.

De regulă, chistul apare pe o parte sau cealaltă a deschiderii vaginului. În cazul în care se infectează, simptomele pot să includă:

  • Durere, umflare sau disconfort în regiunea vulvară;
  • Disconfort în timpul mersului;
  • prezența unui nodul dureros la nivelul labiei, în apropiere de introitul vaginal (intrarea in vagin);
  • durere la contact sexual;
  • febră.

Diagnostic

Anamneza, istoricul medical și eventuale informații legate de infecțiile cu transmitere sexuală sunt necesare și utile în oferirea diagnosticului.

Pentru a oferi un diagnostic corect, medicul ginecolog efectuează un examen clinic al vulvei și vaginului. În plus, examinările de laborator, prelevarea de probe din conținutul vaginal pentru a testa prezența unor eventuale infecții pot fi utile pentru alegerea unui tratament eficient.

Pe lângă examenul fizic care de cele mai multe ori este suficient pentru diagnostic, medicul mai poate recomanda evaluare imagistică: ecografie endovaginală sau transperineală sau rezonanță magentică și tomografia computerizată pentru a examina chisturile vechi, neglijate, cu dezvoltare extinsă.

Tratament

În cazul în care chistul nu deranjează local și nu necesită tratament special, poate fi ținut sub observație. Dacă Bartholinita, inflamația glandei, are nevoie de tratament, acesta se face în funcție de mărimea chistului, de gradul de disconfort și de prezența infecției, care poate duce la apariția abcesului.

  1. Băile de șezut, făcute cu apă caldă, sunt recomandate pentru abcesele care se pot rupe spontan.
  2. O metodă mai conservatoare este utilizarea cateterului Word, care ajută la prevenirea recurenței. Acest cateter, cu un balon foarte mic, umplut cu soluție salină, se introduce sub anestezie locală, printr-o mică incizie în chist sau abces și se lasă timp de 4-6 săptămâni pentru a permite vindecarea țesutului.
  3. Marsupializarea implică efectuarea unei incizii de 1,5-3 cm în chist pentru a drena glanda infectată, urmată de suturarea (coaserea) peretelui chistului. Aceasta nu este recomandată în cazul abceselor. Complicațiile pot include hematom, dispareunie și infecții.
  4. Îndepărtarea chirurgicală a glandei Bartholin – este o procedură care se folosește în cazul în care celelalte proceduri nu au avut efectul dorit; intervenția presupune îndepărtarea în întregime a glandei Bartholin și se realizează în spital, sub anestezie. Riscurile intervenției sunt sângerarea sau alte complicații postoperatorii.
  5. La femeile peste 40 ani cu abces Bartholinian este indicată efectuarea unei biopsii pentru a exclude o afecțiune malignă, situație frecvent întâlnită în perioada de postmenopauză.

Acum știi ce este Bartholinita și cum o poți recunoaște. Dacă observi o umflătură sau ai alte simptome, evită să o zgândărești singură și mergi imediat la medic. Consultarea unui specialist este esențială pentru a primi un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Sănătatea ta intimă este importantă, așa că fii mereu informată și pregătită.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.