Ți s-a întâmplat vreodată să simți, mai degrabă, disconfort decât plăcere în timpul actului sexual? Deși sunt frecvent întâlnite, aceste dureri care apar la contactul sexual nu sunt, însă, ceva normal. Iată, mai jos, care ar putea fi cauzele și când este cazul să apelezi la un consult specializat.
Durerile de intensitate scăzută
Intensitatea durerii apărute în momentele de intimitate cu partenerul poate varia în funcție de zona în care este localizată. În cazul durerii care apare la penetrare, cauza este, adesea, lubrifierea insuficientă a zonei intime a femeii. Soluția poate fi una plăcută pentru ambii parteneri: cât mai multă atenție acordată preludiului (cel puțin 20 de minute), care poate deveni un prilej excelent de relaxare și joacă.
Iar dacă vă doriți să aveți parte și de momente hot spontane, luați în calcul folosirea unui lubrifiant. La final, cel mai important este ca experiența să fie plăcută pentru fiecare dintre voi.
Pe lângă lubrifierea insuficientă, uscăciunea vaginală mai poate fi cauzată și de anumite infecții, caz în care vei mai observa simptome precum senzație de mâncărime sau iritații. În această situație, îți recomandăm să apelezi cât mai rapid la ajutorul unui medic ginecolog pentru a primi cel mai bun tratament.
Durerile de intensitate ridicată
Atunci când în timpul actului sexual apare o durere acută, manifestată ca o arsură sau un junghi, trebuie să mergi la medicul ginecolog în cel mai scurt timp posibil. Durerile de intensitate mare sunt durerile din interiorul vaginului. De cele mai multe ori, acestea sunt determinate de anumite boli genitale, care pot fi însoțite de modificări ale secreției vaginale, apariția unui miros neplăcut sau senzația de usturime la urinare. Cauzele pot include infecții cervicale precum Boala Inflamatorie Pelvină, care este o complicație serioasă a bolilor cu transmitere sexuală netratate la momentul potrivit. Mai mult, durerile pot fi însoțite și de senzații de amețeală, grețuri sau sângerări în afara menstruației, caz în care îți recomandăm să apelezi urgent la sfatul unui medic ginecolog.
În aceste situații, este nevoie de analize sau investigații specifice și de experiența specialistului, acesta fiind în măsură să pună diagnosticul corect și să-ți recomande tratamentul potrivit.
Stresul și durerile din timpul actului sexual
Poate că nu te-ai gândit la acest aspect până acum, însă este adevărat: teama de intimitate, anxietatea sau stresul pot fi motivele apariției unui disconfort în timpul contactului sexul. Odată ce aceste emoții te invadează, aproape că nu mai rămâne loc de libido. Tocmai de aceea, este foarte important să fiți deschiși unul față de celălalt și să vă puteți spune, cu încredere, care sunt dorințele și temerile, dar și fanteziile fiecăruia. De asemenea, pe lângă scăderea libidoului, stresul poate declanșa încordarea mușchilor pelvieni, ceea ce duce și la durerile din timpul actului sexual.