Ți s-a întâmplat vreodată să-ți faci griji privind apariția unei posibile sarcini nedorite după un contact sexual? În astfel de situații, pilula de a doua zi este cea mai accesibilă metodă contraceptivă de urgență, la care poți apela rapid pentru a evita o sarcină nedorită. Succesul său depinde însă de corectitudinea utilizării.
Una dintre cele mai frecvente dileme referitoare la modul de funcționare al acestei metode sună în felul următor: „Dacă folosesc pilula de a doua zi după un contact sexual neprotejat, aceasta mă va proteja și în cazul celorlalte contacte sexuale neprotejate care pot avea loc ulterior, eventual până la următoarea menstruație?” Răspunsul este NU – cel mai sigur este să nu te bazezi pe acest raționament.
Pilula de a doua zi are de o rată de succes de 99%. Dacă este folosită în primele 24 de ore, eficiența sa este de 95%. După această perioadă, rata de eficiență scade la 85% pentru intervalul 25-48 de ore și la 58% pentru intervalul orar 49-72. Dacă este administrată după cele 72 de ore, pilula de a doua zi nu mai poate avea niciun efect. Dacă totuși este utilizată după acest interval, iar sarcina se instalează, pilula de a doua zi nu va produce avort și nu va afecta dezvoltarea sănătoasă a fătului.
O regulă importantă de care trebuie să ții cont dacă vrei să contezi pe efectul maxim al metodei este: 1 pilulă de a doua zi la 1 contact sexual neprotejat. O pilulă de a doua zi administrată în primele 24 de ore nu își va păstra eficiență dacă va avea loc un contact sexual peste alte 24 de ore, chiar dacă nu este depășit intervalul de 72 de ore. Astfel, pentru a avea siguranța că sarcina va fi evitată, într-o astfel de situație este nevoie de o nouă pilulă de a doua zi.
Pilula de a doua zi este soluția pentru acele situații în care partenerii fie nu s-au protejat, fie nu sunt siguri că metoda contraceptive folosită a funcționat corect. Ea este recomandată atunci când prezervativul se rupe sau alunecă, femeia a uitat să ia două sau mai multe pilule contraceptive de lungă durată, dispozitivul intrauterin este expulzat, femeia a utilizat în paralel medicamente care pot influența efectul pilulelor contraceptive.
După utilizarea pilulei de a doua zi pot apărea unele efecte secundare, precum: senzație de greață și amețeală, tensiune la nivelul sânilor, oboseală, durere de cap sau de abdomen. În plus următoarea menstruație poate să apară mai repede sau mai târziu cu circa 7-10 zile.
Și, nu în ultimul rând, este important de reținut că, deși pilula de a doua zi este o soluție eficientă pentru a evita o sarcină nedorită, ea nu are niciun efect împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS).