In primul rand, daca te-ai intrebat vreodata ce inseamna BTS sau ce este BTS, acest acronim vine de la boli cu transmitere sexuala.
Să începem cu începutul: ce sunt bolile cu transmitere sexuală? Denumite și BTS, acestea sunt boli care se transmit în urma unui contact sexual cu o persoană infectată. Ele se pot transmite prin orice acțiune sexuală care implică gura, anusul, vaginul sau penisul.
Care sunt simptomele unei boli cu transmitere sexuală? De cele mai multe ori, bolile sunt asimptomatice, adica nu prezintă semne clar distinctive. Dar există și simptome specifice bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi:
- umflături, răni sau negi în aproprierea anusului, vaginului, penisului sau gurii
- dureri la urinare, dureri în timpul actului sexual
- umflarea ganglionilor, febră și dureri în tot corpul
- scurgeri vaginale cu miros ciudat sau scurgeri ale penisului
- mâncărimi în zona penisului, a vaginului sau anusului
Cum te poți proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală? Singura metodă prin care te poți proteja 100% de bolile cu transmitere sexuală este abstinența. Dacă te gândești să îți începi viața sexuală sau ai deja o viață sexuală activă, este important să știi despre riscurile la care te supui. Riscurile pot fi minimizate dacă practici monogamia, adică faci sex cu o singură persoană și aceasta nu are nicio bolaă cu transmitere sexuală. Cu cât ai mai mulți parteneri sexuali de-a lungul vieții, cu atât vor crește șansele de a contacta o boală cu transmitere sexuală.
Cum știu că o persoană suferă de o boală cu transmitere sexuală? Bolile cu transmitere sexuală nu prezintă particularități fizice, așa că nu vei putea să știi dacă o persoană este infectată sau nu. De aceea, dacă vrei să îți începi viața sexuală sau ai un partener nou, calea cea mai sigură este să discuți cu cel/cea cu care vei face sex. O simplă întrebare legată de istoricul sexual al acesteia este perfect normală, e bine să știi dacă și când s-a testat ultima oară și ce metode contraceptive folosește de obicei. Puteți merge împreună să faceți un set de analize înainte de a vă începe viața sexuală împreună. În felul acesta eliminați orice risc și puteți să vă bucurați de conexiunea dintre voi și de sex sigur (atenție, trebuie să fie protejat) fără să aveți grija unei posibile infectări.
Apoi, cel mai important lucru pe care îl poți face ca să te ferești de bolile cu transmitere sexuală este să te protejezi de fiecare dată când faci sex. Singura metodă contraceptivă care protejează nu doar împotriva unei sarcini nedorite, dar și împotriva bolilor cu transmitere sexuală, este prezervativul. Ai grijă să alegi prezervative din latex, iar dacă folosești lubrifiant, alege unul pe bază de apă.
Pentru anumite boli cu transmitere sexuală, există varianta vaccinării preventive. Acest lucru este posibil pentru HPV și hepatita B.
Pentru ce BTS-uri ar trebui să mă testez și când știu că e indicat să fac asta? Printre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală se numără chlamydia, gonoreea, tricomoniaza, sifilisul, infectia cu HPV, infectia cu HIV. Cum cele mai multe dintre ele sunt asimptomatice, trebuie să mergi să te testezi regulat pentru ele, mai ales dacă ai o viață sexuală activă. De asemenea, este important să te testezi o dată pe an pentru HIV și pentru sifilis sau de fiecare dată când ai un partener sexual nou.
Ce fac dacă partenerul/a mea are o boală cu transmitere sexuală? Daca partenerul/a ta a fost diagnosticată cu o boală cu transmitere necesară, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te testezi la rândul tău și tu și să apelați la sfatul medicului cu privire la timpul necesar pentru ca infecția să se vindece sau să se amelioreze pentru a putea să vă reluați viața sexuală. De cele mai multe ori sexul în timpul tratamentului este contraindicat, asta pentru că există riscul ca infecția să fie transmisă și către persoana neinfectată.
În ce constau testele bts? În cazul testarii pentru HIV, sifilis, hepatita virala tip B sunt necesare probe de sânge, iar pentru depistarea chlamydiei și a gonoreei trebuie făcute teste de laborator, în schimb pentru trichomoniaza, candidoza, vaginoza bacteriană sau pentru infecțiile urinare te poti testa acasă cu ajutorul testelor care se folosesc în același fel ca testele de sarcina, indicând rezultatul prin testarea urinii în doar câteva minute. Dacă rezultatul este pozitiv, îți poți programa un consult la medic imediat.
Cum se tratează BTS-urile? Majoritatea infecțiilor se tratează cu antibiotice. Însă, dacă ești infectat/ă, trebuie să iei doar tratamentul recomandat de medic, pe durata recomandată de acesta, chiar dacă simptomele se ameliorează sau dispar între timp.