Ce este fibromul uterin și care sunt simptomele sale

Te-ai confruntat vreodată cu sângerări menstruale abundente? Sau ai resimțit durere pelvină în timpul menstruației sau a contactului sexual, presiune abdominală și acestea nu par să aibă nicio explicație? Desigur, sunt multe cauze posibile pentru aceste simptome, însă fibromul uterin (leiomiom, nodul fibromatos) se numără printre cele mai comune.

În plus, conform studiilor, riscul crește odată cu înaintarea în vârstă și atinge maximul în intervalul de 35-39 de ani. Riscul de apariție a unui fibrom scade odată cu instalarea menopauzei când de obicei fibroamele uterine regresează.

Haide să descoperim împreună detalii despre fibromul uterin și de ce este important, chiar și pentru adolescente, să fie informate.

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin este o tumoră benignă (noncanceroasă) cu origine musculară netedă. Fibroamele uterine apar de obicei în miometru (stratul muscular al uterului), dar ocazional pot fi găsite și cu alte localizări fiecare fibrom având particularități aparte.

Deși termenul „tumoră” poate suna alarmant, este important să reții că majoritatea fibroamelor sunt inofensive și nu se transformă în cancer.

Localizarea fibromului uterin

FU sunt clasificate în funcție de localizare:

  • În musculatura uterină – FU intramural: este cea mai frecventă formațiune uterină benignă.
  • În afara peretelui uterin – FU subseros;
  • În interiorul cavității uterine – FU submucos: apare în stratul muscular aflat sub mucoasa uterină.
  • FU pediculate – sunt atașate de uter printr-un pedicul (tulpină sau picioruș) îngust de țesut. Acestea sunt mai rar întâlnite.

Unele fibroame submucoase sau subseroase pot fi pedunculate

Majoritatea femeilor cu fibrom uterin nu prezintă simptome evidente. Însă, în unele cazuri, această afecțiune poate provoca o serie de manifestări, diferite ca intensitate în funcție de localizarea, mărimea și numărul leiomioamelor. Simptomele date de prezența fibromului uterin pot include:

  • Sângerări menstruale abundente, menstruații prelungite sau sângerări între cicluri (pot duce la apariția anemiei);
  • Durere sau disconfort pelvin cu senzații de presiune sau de greutate în zona pelvină;
  • Creștere în volum a abdomenului;
  • Nevoia frecventă de a urina deoarece fibroamele pot presa vezica urinară;
  • Dificultate la urinare – în unele cazuri, fibroamele pot comprima uretra, ceea ce poate împiedica procesul normal de urinare;
  • Constipație;
  • Durere sau presiune în zona spatelui sau a picioarelor;
  • Chiar dacă este un simptom mai rar, fibromul uterin poate interfera cu capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată.

Regăsești vreun simptom și în cazul tău? Nu te speria. Este important să reții că prezența unuia sau a mai multor simptome nu înseamnă neapărat că ai fibrom uterin. Și alte afecțiuni pot prezenta simptome similare. Însă, dacă suspectezi că ai un fibrom uterin sau dacă prezinți simptome care te îngrijorează, cel mai bine este să te consulți cu medicul ginecolog pentru o evaluare amănunțită

De ce persoanele tinere ar trebui să știe despre fibromul uterin?

Ești surprinsă să auzi că persoanele adolescente ar trebui să fie informate despre fibrom uterin? Este adevărat că fibromul uterin este mai frecvent la femeile în jurul vârstei de 35-39 de ani, dar informarea timpurie este esențială. Și iată de ce:

  • Informare timpurie = prevenție: chiar dacă fibroamele sunt în mare parte cauzate de factori genetici și hormonali, cunoașterea simptomelor te poate ajuta să identifici problema din timp.
  • Sănătatea menstruală: adolescența este perioada de debut a menstruației. A înțelege ce este și ce nu este normal poate ajuta la identificarea problemelor înainte de a deveni severe.
  • Conștientizare și educație: Cu cât ești mai informată despre corpul tău, cu atât poți lua decizii mai bune în ceea ce privește sănătatea ta.

Indiferent de vârsta ta, că ai 24 sau 35 de ani, sau ești o adolescentă care dorește să descopere detalii despre sănătatea sexuală, informarea cu privire la simptomele fibromului uterin este importantă.

Sângerarea menstruală abundentă, anemia (manifestată prin senzație de slăbiciune, tulburări ale bătăi inimii, respirație dificilă, dureri de cap, de exemplu), durerea pelvină, micțiunile frecvente sunt semnele care ar trebui să te alerteze. Nu ezita să discuți cu un specialist dacă ai oricare dintre aceste simptome.

_____
Sursă poză de copertă: Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.