Virusul HIV este considerat un subiect tabu în rândul tinerilor, deși este unul cât se poate de serios.
În acest articol ne-am propus să-ți răspundem la toate întrebările și grijile pe care ți le-ai fi putut adresa despre virusul HIV.
Ce este virusul HIV?
Conform Wikipedia, HIV este prescurtarea în limba engleză a Human Immunodeficiency Virus (virusul imunodeficienței umane). El cauzează la om sindromul imunodeficienței dobândite, cunoscută drept SIDA. Cu alte cuvinte, virusul HIV atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului.
Acesta nu poate fi îndepărtat complet din organism pentru că are capacitatea de a-și înscrie codul în codul genetic al celulei gazdă. O infectare cu HIV duce după o perioadă lungă de incubare, de ani, chiar zeci de ani, la declanșarea bolii SIDA.
Cum se transmite virusul HIV și care sunt factorii de risc?
Principala cauză de infectare cu virusul HIV este interacțiunea prin contact sexual neprotejat cu o persoană seropozitivă la HIV. Însă, ea nu trebuie în mod obligatoriu să aibă simptomatologie. Cu alte cuvinte, o persoană pozitivă, chiar dacă nu are simptome, poate transmite virusul mai departe.
Virusul se transmite prin următoarele modalități:
- contact sexual vaginal (prin spermă, secreții vaginale)
- contactul sexual oral: fluidul contaminat poate ajunge în organismul partenerului. Dacă acesta are răni oricât de mici în cavitatea bucală, virusul HIV poate ajunge în sânge.
- contact sexual anal: riscul infecției este mai mare decât în cazul întreținerii contactelor vaginale. Învelișul anal este mai delicat decât cel vaginal, astfel este mult mai probabil să fie deteriorat în timpul contactului, iar orice contact cu sângele în timpul sexului sporește riscul infecției.
- prin contaminare cu sânge infectat
- de la mamă la făt în timpul sarcinii, al nașterii și al alăptării
Important de reținut: HIV poate fi regăsit în lichidele biologice: sânge, spermă, secreții vaginale și laptele matern.
Alte interacțiuni cum sunt îmbrățișările, sărutul sau simpla apropiere, nu te supun unui risc de contaminare. Te invităm să descoperi și alte mituri despre acest subiect.
Pentru a preveni infectarea cu virusului HIV prin contactele sexuale, îți amintim că prezervativul este singura metodă de contracepție care te poate feri.
Semne și simptome
După cum spuneam și mai sus, virusul HIV nu se manifestă în toate cazurile. Așadar, o persoană poate fi seropozitivă fără să aibă simptome.
După infectare, în sângele persoanei infectate apar anticorpi specifici anti-HIV. Aceasta este seroconversia. Anticorpii apar între 4-12 săptămâni din momentul infectării. În această perioadă, un test de sânge care testează prezența anticorpilor poata avea un rezultat fals negativ, deși persoana este infectată cu HIV.
În săptămânile care urmează infecției, unii pacienți suferă de tulburări ușoare (primo-infecție) la alții, infecția trece total neobservată (asimptomatică)
1. Faza acută a primo-infecției
Apare între 15 zile și 3 luni de la contaminare cu virusul și include următoarele simptome:
- febră ce poate dura chiar și o lună
- tumefacție a ganglionilor limfatici
- dureri articulare
- erupție cutanată sub formă de rujeolă – sau urticarie
- disfagie (dificultăți la înghițit).
- candidoze acute
Foarte rar pot să apară și meningita sau paralizia facială.
Primo-infecția dispare spontan în aproximativ o lună.
2. Etapa asimptomatică a infecției cu HIV
Această etapă durează între 1 și 10 ani și poate să nu aibă niciun simptom. Totuși, se poate manifesta prin adenopatii (umflarea ganglionilor limfatici) generalizate și persistente.
3. Etapa simptomatică
Pe măsură ce progresia infecției continuă, apare și simptomatologia specifică:
- oboseală cronică
- inflamarea nodulilor limfatici
- febră și frisoane
- dificultăți de respirație
- tuse uscată
- scădere în greutate
- diaree cronică
- iritații ale pielii
- apariția herpesurilor genitale
- dureri de cap constante
- aspect de piele palidă
Stabilirea diagnosticului
Dacă vrei să știi dacă ești sau nu contaminat, tot ce trebuie să faci este un test de sânge care îți arată dacă există anticorpi anti-HIV în sânge. Diagnosticul cu certitudine poate fi stabilit după cel puțin 3 luni de la momentul infectării.
Testarea este recomandată în special femeilor sau persoanelor care doresc să conceapă un copil datorită riscului major de transmitere a infecției. Însă, la modul ideal, putem spune că este recomandată testarea înainte de începerea unei noi relații. Este o declarație de maturitate și respect reciproc.
Tratament și prevenție
Tratamentul infecției HIV este întotdeauna combinat (bazat pe asocieri medicamentoase) și, odată început, tratamentul trebuie continuat pe viață. Întreruperea tratamentului duce la pierderea avantajelor obținute în cursul terapiei.
Dacă în cazul HPV există un vaccin, lucrurile nu sunt atât de roz în ceea ce privește virusul HIV. Nu există vaccin împotriva virusului la acest moment, însă tehnologia folosită la crearea vaccinului anticovid are rezultate promițătoare și împotriva HIV.
Cu toate acestea, pe cale de transmitere sexuală, există câteva metode de prevenție și protecție:
- folosirea prezervativului de fiecare dată, la toate contactele sexuale și pe toată durata acestuia
- abstinența de la contacte sexuale
- fidelitatea și reducerea numărului de parteneri
Alte modalități de prevenție:
- acceptă o transfuzie de sânge doar dacă e absolut necesar
- verifică ca seringile să fie de unică folosință și nefolosite
- evită manichiura, pedichiura, tatuajul în saloanele care nu asigură sterilizarea instrumentelor
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este sărbătorită în fiecare an, în întreaga lume, la 1 decembrie, ca o oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi sprijin celor diagnosticați cu această infecție și de a-i comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA.
Dacă te întrebi care este situația în România, conform studiului, în iulie 2018, existau 16.000 persoane infectate cu HIV, comparativ cu 13.300 în 2010.
Ca un mic reminder, dacă vrei să rămâi #safe, nu uita să te protejezi împotriva bolilor cu transmitere sexuală cu ajutorul prezervativului.
______
Sursă poză de copertă: Diana.grytsku, Freepik.com