Estrogenii sunt hormoni care joacă un rol important în dezvoltarea sexuală și reproductivă la femei. Însă, știai că și bărbații au nevoie de estrogeni pentru sănătatea lor?
Ce sunt estrogenii?
Estrogenii sunt homoni sexuali denumiți și hormoni feminini. Acești hormoni sunt sterioizi, adică hormoni sintetizați din colesterol. Termenul de steroid este folosit atât pentru hormonii produși de organism, cât și pentru majoritatea celor obținuți prin sinteză.
Alături de estrogeni, în clasa steroizilor sexuali, regăsim progesteronul și testesteronul. Estrogenii sunt produși în principal în ovare, în placentă (în timpul sarcinii), în glandele suprarenale și în țesutul adipos, fiind sintetizați de toate vertebratele.
Hormonii sunt transportați prin sânge de proteine „cărăuș” SHBG și pătrund în celule unde se leagă de receptori și astfel își exercită acțiunea.
Receptori de estrogeni există în sistemul reproductiv, dar și în alte țesuturi: oase, creier, ficat, piele, glande salivare. Astfel se explică efectele diverse ale estrogenilor, atât la femei cât și la bărbați.
În timpul pubertății, nivelul de estrogen crește semnificativ în corpul tău, contribuind la dezvoltarea sistemului reproducător feminin și caracteristicilor sexuale secundare.
Câte tipuri există?
E1 – Estrona, cu cel mai ridicat nivel în postmenopauză;
E2 – Estradiol, prezent în cea mai mare proporție în timpul perioadei reproductive;
E3 – Estriol care este principalul estrogen pe perioada sarcinii;
E4 – Estetrol produs doar în sarcină.
Desigur, există și alte forme de estrogeni care pot fi sintetizate în laborator. De exemplu, etinilestradiolul utilizat în contracepția orală sau estradiolul folosit în terapia hormonală, de femeile aflate în perioada menopauzei.
În 2021, un nou estrogen E4 (Estetrol) a fost aprobat pentru utilizarea în contracepția orală în Uniunea Europeană și Statele Unite. Estetrol folosit în compoziția pilulei contraceptive este produs din surse vegetale. Acesta acționează diferit față de ceilalți estrogeni, fiind un estrogen inovator de tip NEST: un Estrogen Nativ cu acţiune Selectivă la nivelul Țesuturilor. Deși sună complicat, această denumire subliniază o caracteristică foarte importantă a estetrolului: selectivitatea.
Estetrol este unic prin faptul că are efecte diferite în ţesuturile sensibile la estrogeni. Ca rezultat al acestei selectivităţi, estetrol are efecte benefice asupra sistemului vascular, mucoasei uterine, epiteliului vaginal și metabolismului lipidic. Totodată susţine densitatea minerală osoasă adecvată, are un impact scăzut asupra ficatului și sânului și astfel îmbunătăţește profilul de siguranţă al pilulelor.
De ce sunt importanți estrogenii și cum funcționează
Estrogenii reprezintă un element cheie în producerea schimbărilor fizice care transformă o fată într-o femeie. Acest moment al vieții se numește pubertate. Însă, aceștia nu contribuie doar la aspectul tău fizic, ci influențează organismul prin mai multe efecte:
- Determină creșterea sânilor;
- Accelerează metabolismul;
- Începutul ciclurilor menstruale;
- Ajută la controlul ciclului menstrual;
- Este important pentru naștere;
- Determină dispoziția caracteristică a țesutului adipos;
- Ajută cu funcția erectilă;
- Controlul greutății corporale, controlul apetitului
- Metabolismul lipidic;
- Determină buna funcționare a aparatului genital feminin;
- Crește sinteza proteinelor;
- Influențează comportamentul sexual, libido (dorința sexuală);
- Îmbunătățește starea de spirit și memoria;
- Sănătatea oaselor și menținerea densității acestora;
- Sănătatea pielii;
- Are rol antiinflamator;
- Menține sănătatea vezicii urinare și a tractului urinar.
Este important să menții un echilibru sănătos al nivelurilor de estrogeni în corpul tău. Nivelul scăzut de estrogeni poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza sau riscul crescut de boli cardiovasculare. Pe de altă parte, nivelul ridicat al acestora poate crește riscul de cancer de sân sau de endometru.
În concluzie, estrogenii sunt hormoni importanți atât pentru femei, cât și pentru bărbați.