Pentru unii oameni există un stigmat când vine vorba de masturbare. Din acest motiv, există dezinformare și s-au creat numeroase mituri despre masturbare. Dar hai să începem cu începutul.
Ce este masturbarea?
Este stimularea organelor genitale pentru plăcere sexuală, ceea ce poate duce sau nu la orgasm. Ea este frecvent întâlnită în rândul bărbaților și femeilor de toate vârstele și joacă un rol important în dezvoltarea sexuală sănătoasă.
În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 14-17 ani, din Statele Unite, cercetătorii au observat că:
- 74% dintre băieți se masturbează
- 48% dintre femei se masturbează
Oamenii se masturbează din mai multe motive care includ: plăcerea, distracția sau eliberarea tensiunii. Citește mai multe despre beneficiile masturbării. Unii o fac singuri, în timp ce alții o fac alături de un partener.
Cele mai frecvente mituri despre masturbare
Majoritatea afirmațiilor despre masturbare nu sunt susținute de știință.
Mitul 1: Cei care sunt într-o relație nu se masturbează
Fals. Oamenii se masturbează indiferent dacă sunt sau nu într-o relație. Chiar dacă unii parteneri pot să fie geloși din această cauză, simțindu-se trădați, trebuie să știi că oamenii au niveluri diferite de dorință sexuală – iar unele dintre ele implică masturbarea. Deci, partenerul sau partenera ta îți mărturisește că o face, nu ai niciun motiv de supărare sau de îngrijorare.
Mitul 2: Când e excesivă, e periculoasă
Adevărat. Masturbarea devine excesivă numai dacă o folosești ca o evadare de la problemele din relația ta, dacă începe să-ți afecteze sănătatea sau dacă se transformă într-un substitut pentru experiențele din viața reală.
În plus, dacă masturbarea provoacă durere fizică, probleme emoționale (nu te poți gândi la nimic altceva) sau probleme în relația ta, poate să fie un semnal de alarmă și să reduci frecvența.
Mitul 3: Cauzează disfuncție erectilă
Fals. Diagnosticul de disfuncție erectilă reprezintă incapacitatea constantă sau repetată de a obține sau menține erecția un anumit timp pentru a susține actul sexual. Ea poate să apară la orice vârstă, iar printre cauzele care o determină nu se numără masturbarea.
Mitul 4: Duce la orbire sau la creșterea părului în palme
Fals. Acest mit s-a născut în urma amenințărilor pe care adolescenții le primeau de la părinți. Astfel, dacă aceștia se masturbau, „puteau” să orbească sau să le „crească păr în palme”. Amenințarea era suficient de înfricoșătoare pentru adolescenți, astfel ca ei să se abțină de la masturbare. 🙂
Mitul 5: Masturbarea duce la dezvirginare
Depinde. După cum poți citi în acest articol, nu există o definiție clară a virginității. Definiția clasică spune că pierderea virginității are loc atunci când penisul intră în vagin, adică sex cu penetrare, dar aceasta limitează celelalte tipuri de sex. Unii oameni nu practică sexul vaginal, preferând în schimb sexul oral sau sexul anal – considerându-se virgini în continuare. Pentru alții, conceptul de virginitate are mai degrabă conotații emoționale, fiind mai mult decât ruperea inelului himenal, care se întâmplă la fete doar în cazul sexului vaginal.
Având aceste definiții în minte, trebuie să știi că există diferite tipuri de masturbare. De exemplu, cea clitoridiană nu duce la dezvirginare atâta vreme cât nu introduci niciun obiect în vagin (deci nu există penetrare).
În concluzie, demolând aceste mituri despre masturbare, se pare că ea nu dăunează în vreun fel sănătății fizice sau mentale. Sigur, dacă o practici în limite normale și în intimitate. Prin acest fel descoperi ceea ce îți place, ce nu îți place, cum și unde preferi să fii atinsă. Și, cel mai important, masturbarea este calea cea mai obișnuită prin care înveți cum să te bucuri de sex. Sex protejat, desigur. 🙂