De-a lungul timpului, femeile au apelat la această practică din dorința de a curăța sângele menstrual, pentru igienizarea zonei intime sau pentru a scăpa de senzația de mâncărimi vaginale. Medicii ginecologi atrag însă atenția asupra faptului că femeile nu trebuie să recurgă la acestea decât în situații speciale, atunci când specialistul le recomandă ca adjuvant în tratamentul infecțiilor vaginale.
Atunci când sunt indicate de ginecolog, spălăturile vaginale se realizează cu ajutorul unui unei irigator care se găsește în farmacii. Există numeroase preparate sub formă de pulbere care se dizolvă în apă și care pot fi folosite în spălătura vaginală. Poate fi folosit și bicarbonatul de sodiu alimentar.
Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări care apar atunci când vine vorba despre utilitatea și pericolele pe care le ridică această practică.
1. De ce nu trebuie să devină o practică uzuală?
Spălăturile vaginale afectează flora vaginală. Acest mediu este reprezentat de numeroasele microorganisme care colonizează vaginul. Spălăturile vaginale pot perturba echilibrul bacteriilor și al pH-ul vaginului – care, în general, are o valoare optima de 3,5 – 4,5. Orice modificare în componența bacteriilor care sunt produse, în mod normal, de către organism, poate duce la apariția unor infecții vaginale, precum candidoza. În cazul unei infecții prezente la nivelul vaginului, spălăturile vaginale pot provoca răspândirea bacteriilor dăunătoare până în tractul reproductiv.
2. Poate preveni o sarcină după sex?
Spălaturile vaginale NU sunt o soluție dacă a avut loc un contact sexual neprotejat sau dacă metoda contraceptivă folosită a eșuat (de exemplu, prezervativul s-a rupt sau a alunecat) – ele nu vor avea niciun efect, neputând să împiedice apariția unei sarcini nedorite. În astfel de cazuri, soluția este pilula de a doua zi. Mai mult decât atât, ele nu oferă nici protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
3. Afectează fertilitatea?
Unele studii au arătat că femeile care recurg în mod regulat la spălăturile vaginale rămân însărcinate mai greu atunci când își doresc acest lucru în comparație cu femeile care nu folosesc această metodă. Alte studii au arătat că aceste spălături pot deteriora tuburile falopiene și conduc la un risc crescut de sarcină extrauterină (ectopică).
De asemenea, spălăturile vaginale nu sunt recomandate pentru femeile însărcinate pentru că pot conduce la o naștere prematură, cele mai multe fiind provocate de către infecțiile care pot să apară.
4. Este normal ca secrețiile vaginale să aibă miros specific?
Un vagin sănătos produce secreții care au un miros specific, influențat de prezența bateriilor bune produse de organism. Adesea, mirosul secrețiilor vaginale este un indicator al sănătății vaginului. Caracterul modificat al mirosului, consistenței sau culorii secrețiilor vaginale poate indica prezența unei infecții. Spălăturile vaginale frecvente creează condițiile apariției infecțiilor, care nu pot dispărea fără un tratament adecvat, recomandat de către medicul ginecolog.
Așadar, nu folosi spălăturile vaginale obicei de curățenie intimă zilnică în speranța de a obține senzația de curățenie locală – efectul va fi cel opus. Pentru păstrarea igienei intime, este suficientă o simplă spălare a vulvei (exteriorul vaginului) cu apă și un săpun delicat atunci când faci duș. Așadar, dacă medicul ginecolog nu îți recomandă altfel, lasă curățarea interioară a vaginului pe seama proceselor normale care au loc la nivelul său – ele își fac treaba foarte bine.