Contraceptivele orale: aliat sau dușman?

Dacă ai ajuns aici, probabil te gândești să începi să folosești contracepție de lungă durată (sau o folosești deja). Pe lângă protecția împotriva unei sarcini neplanificate, anticoncepționale pot ajuta la prevenirea și tratarea anumitor afecțiuni, astfel că utilizarea lor aduce și beneficii de natură non-contraceptivă.

Însă, pentru a înțelege mai bine cum intervin contraceptivele orale în procesele hormonale naturale și ce poți experimenta, te invităm să descoperi mai multe despre eventualele efecte secundare ale acestora.

Ce sunt anticoncepționalele și cum funcționează?

Metodele de contracepție pe termen lung sunt disponibile pentru administrare orală – pilulele, transdermică – plasturi, intravaginală – inel vaginal, subdermică – implant, intramusculară – preparat injectabil, intrauterină – dispozitiv intrauterin.

Anticoncepționalele orale combinate sau contraceptivele orale combinate (COC) – cunoscute sub termenul generic de „pilule”, sunt printre cele mai utilizate metode contraceptive.

Acestea conțin hormoni concepuți pentru a fi similari celor naturali care se regăsesc în corpul nostru (estrogen și progesteron). Cel mai frecvent întâlnit estrogen din pilule este etinilestradiolul, dar în unele pilule regăsim un nou tip de estrogen numit estetrol.

Scopul principal al administrării pilulelor contraceptive este de a împiedica apariţia unei sarcini nedorite, dar cu menţinerea unui control optim al ciclului menstrual lunar.

COC acționează în principal prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare (a ovulației). În plus, influențează implantarea uterină și îngreunează deplasarea spermatozoizilor prin modificarea mucusului de la nivelul uterului.

Efectele secundare ale anticoncepționalelor

La fel ca orice medicament, anticoncepționalele pot avea și reacții adverse. Majoritatea acestora sunt ușoare și tind să dispară odată ce continui să le utilizezi.

Cele mai frecvente reacții adverse la utilizarea COC au fost:

  1. Sângerările intermenstruale neregulate, spotting (pătare);
  2. Dureri de cap;
  3. Sensibilitate la nivelul sânilor, în special în primele cicluri de administrare;
  4. Modificări și tulburări ale dispoziției;
  5. Scăderea libidoului;
  6. Dureri/ crampe abdominale, greață;
  7. Acnee;
  8. Fluctuații ale greutății corporale.

Sângerările intermenstruale apar frecvent în primul ciclu, cu posibilitatea de îmbunătățire în primele 3 luni. Însă, uneori, acestea pot persista chiar și după un an de tratament. Astfel, dacă te confrunți cu sângerări neprogramate, este recomandat să continui administrarea contraceptivului cel puțin 3 luni înainte de a cere sfatul medicului.

În cazul în care fumezi și iei anticoncepționale, e bine să știi că fumatul crește riscul reacțiilor adverse cardiovasculare. Acest risc crește odată cu înaintarea în vârstă și cu consumul de țigări și este foarte pronunțat la femeile cu vârste de peste 35 ani. Femeile cu vârsta de 35 de ani și peste 35 de ani care fumează ar trebui să aleagă o metodă fără estrogen sau, dacă fumează mai puțin de 15 țigări pe zi, injectabile lunare. Femeile în vârstă care fumează pot lua pilula numai cu progestativ dacă preferă pastilele. Toate femeile care fumează ar trebui îndemnate să renunțe la fumat.

Ce să faci dacă observi efecte secundare la contraceptivele orale

Dacă observi efecte secundare, nu ezita să discuți cu medicul tău. Dacă nu se ameliorează după primele 3-6 luni, pot fi considerate că au legătură cu modalitatea de contracepție aleasă. Uneori, schimbarea tipului de anticoncepțional poate rezolva problema. Este important să nu întrerupi utilizarea pilulelor fără a consulta un specialist decât dacă efectele secundare sunt importante, mai ales cele care ridică o suspiciune de tromboză, adică de formare de cheaguri în vasele de sânge.

Anticoncepționalele sunt o metodă eficientă de a preveni sarcina și de a gestiona anumite probleme de sănătate, fiind sigură pentru majoritatea femeilor. Cu toate acestea, ca orice medicament, ele pot avea efecte secundare. Fii atentă la corpul tău și comunică deschis cu medicul pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tine.

 

Sursă poză de copertă: Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.