Anul 2020 nu va fi unul ușor de uitat, mai ales că aproximativ 2 luni au fost caracterizate de distanțare socială și izolare, perioadă care a venit cu multe provocări atât pentru cupluri, cât și pentru tinerii singuri sau în căutare de partener.
Am vrut să aflăm ce schimbări a adus această perioadă și cum s-au adaptat tinerii care urmăresc platforma Planifică Neprevăzutul. Astfel, am creat un sondaj pe site și am colectat răspunsurile, pe care le dezvăluim în cele ce urmează.
Am aflat că lipsa afecțiunii unui partener și a contactelor sexuale a reprezentat cea mai mare provocare pentru 46% dintre tinerii respondenți. 25% dintre cei care au completat chestionarul s-au declarat singuri, accentuând faptul că și-ar fi dorit să aibă o relație afectivă și fizică în aceste săptămâni.
Pentru 16% dintre tineri, izolarea a adus cu sine distanțarea emoțională de partener, precizând că au resimțit frecvent sentimente de tristețe, în vreme ce 8% dintre ei au ales chiar să se despartă de iubit/iubită în această perioadă.
La polul opus, pe tinerii aflați într-o relație împlinită, pandemia de coronavirus i-a apropiat și mai mult de parteneri, 26,7% dintre ei mărturisind că și-au evaluat relațiile și au resimțit chiar o îmbunătățire a acestora.
Relationship status în izolare: provocări și beneficii
În ceea ce privește principalele beneficii câștigate în izolare, din punct de vedere emoțional și personal, 52% dintre respondenții chestionarului au mărturisit că distanțarea de prieteni și de cei dragi i-a determinat să se înțeleagă și să se descopere mai bine pe ei înșiși, dar și noi hobby-uri.
27% dintre tineri au afirmat că, în ultimele două luni, au devenit mai informați și mai conștienți de importanța igienei personale, citind mult despre riscurile de infectare cu coronavirus și devenind tot mai precauți, în vreme ce 20,4% au ales să se apropie mai mult de partener/parteneră și să îmbunătățească relația cu acesta/aceasta. 10,4% dintre respondenți au afirmat că s-au conectat mai mult virtual cu prietenii, întărind relațiile de prietenie.
Vizionarea filmelor și a serialelor a fost modalitatea prin care 50% dintre tineri au ales să se adapteze la noul context, în timp ce 40% au petrecut mai mult timp cu membrii familiei (în cazul celor izolați împreună). 32% dintre tineri au spus că pandemia i-a determinat să se axeze pe curățenie și pe treburile casnice, în timp ce, pentru 27% dintre ei, apelurile video avute cu prietenii, dar și lectura (26,4%) s-au enumerat printre activitățile practicate cel mai des în pandemie, conform chestionarului online realizat de PlanificaNeprevazutul.ro.
Cei mai mulți dintre respondenții chestionarului (34,5%) au recunoscut că cel mai mult au dus lipsa interacțiunilor cu prietenii, precum și a întâlnirilor cu un partener ori iubit (32,5%), în vreme ce 21,4% și-ar fi dorit, ca-n această perioadă, să fi plecat într-o vacanță îndepărtată.
De altfel, întrebați despre primele lucruri pe care le-ar plăcea să le facă după ridicarea stării de urgență în România, tinerii din România au menționat întâlnirile cu partenerul (28%), cu prietenii (25%), practicarea unor sporturi și a plimbărilor pe străzi (20%), precum și o vacanță departe de casă (14,5%). Doar 9,5% dintre respondenți spun că încă nu și-au propus nimic în acest sens.
În concluzie, pentru cei mai mulți, viața în timpul izolării s-a desfășurat într-un nou ritm, aducând obiceiuri noi și interacțiuni diferite, cu partenerul/a sau cu membrii familiei și prietenii.
Dacă totuși nevoia ta de informare despre viața sexuală sau metodele contraceptive a rămas neschimbată sau chiar s-a accentuat, îi poți scrie Specialistului Planifică Neprevăzutul prin intermediul secțiunii „Întreabă medicul” de pe site sau la adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro.