Conform datelor Eurostat din 2016, România se află în topul țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărului de mame minore. În plus, o anchetă sociologică de teren realizată de Asociația „Salvați copiii” România arată că aproape 18.000 de adolescente și tinere au devenit mame în 2018 deoarece nu au avut niciodată acces la informații privind educația sexuală, sănătatea reproducerii sau nu au fost niciodată la un cabinet de planificare familială.
Și pentru că primim foarte multe întrebări pe adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro despre cum se poate instala o sarcină, vrem ca prin acest articol să explicăm în detaliu când există posibilitatea ca o sarcină să apară și când nu, dar și de ce informarea despre metodele contraceptive este o cale de prevenție a posibilelor riscuri.
Așadar, pentru a fi mai ușor de identificat, vom împărți situațiile în funcție de două categorii, după cum urmează:
- Când poți rămâne însărcinata (fară să vrei)?
- Sex neprotejat: dacă nu s-a folosit nicio metodă contraceptivă, atunci o sarcină nedorită se poate instala la orice contact sexual de acest tip.
- Dacă o metodă contraceptivă a eșuat: prezervativul s-a rupt sau a alunecat, metoda retragerii a eșuat sau cea a calendarului a fost dificil de calculat, partenera a uitat să ia 1-2 pilule anticoncepționale sau a fost omisă administrarea pilulei de a doua zi în termenul recomandat după un astfel de accident.
- Chiar și când penetrarea durează câteva secunde: de fiecare dată când există contact direct între penis și zona vaginală, chiar dacă are loc penetrarea sau nu. În ciuda faptului că riscurile sunt mici, ele tot există.
- Când are loc contactul cu lichidului preejaculator: acesta este un pericol pentru că poate să conțină spermatozoizi, gata să fecundeze un ovul. Mai mult decât atât, acest lichid apare înainte ca ejacularea să aibă loc și de cele mai multe ori, partenerul nu îl poate controla sau simți. De aceea metoda retragerii este foarte riscantă.
- Chiar dacă femeia nu a avut orgasm: contrar miturilor existente, sarcina se poate instala pentru că orgasmul nu are legătură cu fecundarea ovulului.
- Dacă există contact sexual neprotejat cu câteva zile înainte de apariția menstruației sau în timpul acesteia: dacă a avut loc ejacularea, spermatozoizii pot să reziste până la 5 zile în interiorul cavității uterine sau a trompelor, iar dacă s-a folosit metoda calendarului și ciclul este neregulat, atunci e foarte dificil de apreciat cu exactitate data următoarei ovulații, astfel încât să te asiguri că o eviți cu succes.
- Când nu poți rămâne însărcinată
- Dacă sperma ajunge pe haine/ materiale textile: dacă sperma ajunge pe haine, iar acestea au fost în contact cu vaginul, există șanse foarte mici ca o sarcină să se instaleze.
- Dacă ejacularea s-a produs în apă: din momentul în care spermatozoizii ajung în apă rece sau fierbinte, atunci posibilitatea ca o sarcină să apară e improbabilă.
- În cazul sexului anal/oral: în aceste două cazuri, sarcina nu se poate instala. În schimb, în aceste cazuri există risc crescut de contractare a unei boli cu transmitere sexuală.
Cum pot preveni orice risc de a rămâne însărcinată?
Pentru a fi sigură că eviți orice risc de sarcină, în primul rând ar fi bine să mergi la medic, respectiv la un cabinet de planificare familială. Citește aici cum poate decurge vizita la un astfel de cabinet.
Apoi, dacă nu cunoști tipurile de metodele contraceptive, le poți regăsi pe toate aici. Important de știut este că pentru situațiile în care metodele contraceptive folosite eșuează, neapărat să apelezi la pilula de a doua zi ca să nu stai cu grija unei posibilități de sarcină. Pentru eficiență maximă, aceasta se ia în primele 24 de ore, dar nu mai târziu de 72 de ore. Și ca să stai liniștită, după 3 săptămâni de la accident, poți să faci și un test de sarcină.
Sperăm că acest articol ți-a fost de folos și nu uita: să fii informat e cool! 😊