National Sleep Foundation a realizat un studiu pe acest subiect, care a dezvăluit că 23% dintre femei au tulburări de somn în săptămâna de dinainte de menstruație, iar 30 % dintre respondente au răspuns că au probleme în a dormi în timpul menstruației. Tragem linie: în medie, aproximativ 1 din 4 femei adorm mai greu înaintea și pe durata menstruație.
Temperatura corpului crește în timpul ciclului menstrual
Temperatura corpului crește cu o jumătate de grad sau poate chiar cu un grad la menstruație. Orice modificare a temperaturii corpului îți va influența bioritmul, iar acest lucru te va face să te simți mai somnoroasă ca de obicei. Poate părea un detaliu de neglijat, dar devine deranjant atunci când încerci să adormi și nu reușești.
Ce-i de făcut: Asigură-te că temperatura din dormitor este optimă pentru dormit: aceasta ar trebui să fie între 18-20 grade Celsius. Înainte de culcare, fă un duș sau o baie mai caldă spre fierbinte, care îți va crește temperatura corpului. Odată întoarsă în dormitor. Corpul tău să va adapta condițiilor din cameră, iar acest lucru va avea ca efect scăderea temperaturii organismului, iar senzația de somn nu ma întârzia să apară.
Schimbările dispoziției pot duce la stări de anxietate sau depresie
Schimbările de dispoziție din timpul ciclului menstrual sunt normale. Nivelul hormonilor estrogen și progesteron scad înaintea menstruației, ceea ce poate duce la anxietate sau depresie, stări care te țin trează pentru mai mult timp.
Ce-i de făcut: Poți folosi pilule contraceptive, o metodă contraceptive modernă și sigură care nu numai că te protejează eficient de o sarcină nedorită, dar ajută și la echilibrarea nivelului hormonal din organism, la reglarea ciclului și a fluxului menstrual, te ajută să scapi de crampele menstruale și are multe alte efecte benefice. De asemenea, atunci când simți că te copleșesc gândurile negative, poți încerca exerciții de respirație profundă, meditație sau yoga, care te ajută să te relaxare.
Senzații de greață, indigestie, crampe și alte probleme digestive
Este posibil să fi observat un disconfort digestiv în timpul menstruației, care include simptome care își pot afecta somnul, care include: indigestie, senzația de greață sau diaree.
Ce-i de făcut: Evită dulciurile sau mese consistente înainte de culcare. Îți recomandăm ca în aceste zile să consumi alimente precum pâine prăjită, mix-uri de nuci și semințe sau orez simplu.
Menstruația chiar cauzează insomnie
Progesteronul chiar este considerat a fi un hormon „somnifer”, ceea ce înseamnă că are un efect ușor sedativ. Faptul că nivelul hormonului scade înaintea menstruației este vizibil prin apariția întârziată a stării de somnolență.
Ce-i de făcut: Pentru a compensa efectul scăderii progesteronului încearcă să mergi la culcare cu 30 de minute mai devreme decât de obicei.
Corpul fiecărei femei este unic, iar simptomele descrise mai sus se manifestă diferit. Simptomele pot fi diminuate sau evitate prin folosirea contraceptivelor orale, o soluție pentru femeia modernă de a controla în siguranță ceea ce se petrece în corpul său.