Despre consimțământul sexual

Consimțământul este primul pas înaintea oricărei activități intime și înseamnă că ambele persoane și-au dat acordul explicit pentru a se implica în raporturi sexuale. În absența lui, sexul este considerat agresiune sexuală sau viol.

Să începem cu începutul. Ce înseamnă consimțământ?

Înseamnă că înainte de a te angaja într-un contact sexual trebuie să ai acordul celui/celei cu care intenționezi să faci asta, cu alte cuvinte amândoi să vreți același lucru. Este de asemenea important să îi spui partenerului/partenerei tale ce vrei, ce ești dispus să faci în timpul actului sexual și ce nu.

Solicitarea consimțământului vizează stabilirea limitelor personale și înseamnă că ești dispus să le respecți pe cele ale partenerului/partenerei.

Mai detaliat, consimțământul este:

  • fără constrângere: consimțământul este o alegere pe care o persoană o face fără să fie presat de prieteni sau de partener și fără să fie sub influența alcoolului sau drogurilor.
  • reversibil: dacă ți-ai dat consimțământul o dată, asta nu înseamnă că ești de acord să faci sex cu respectiva persoană în următoarele dăți; e alegerea ta dacă nu vrei să mai faci asta și data viitoare.
  • informat: poți să îți dai consimțământul doar dacă ai imaginea completă. De exemplu, dacă bărbatul spune că va folosi prezervativul și în timpul actului sexual nu o face, atunci nu se consideră un consimțământ complet
  • entuziasmant: când vine vorba de sex, ar trebui să faci doar lucrurile care îți sunt confortabile și să nu fii presat/ă în vreun fel să faci ceva ce nu vrei

Consimțământul nu se consideră niciodată implicit prin comportament, fie el actual sau din trecut, prin ținută sau prin locurile frecventate. Acesta trebuie să fie de fiecare dată clar comunicat, fără să există vreun dubiu. Tăcerea nu ține niciodată locul consimțământului. De asemenea, acesta este important nu doar prima dată când faci sex; cuplurile care au făcut sex înainte sau chiar și cei care sunt împreună de mult timp trebuie să consimtă de absolut fiecare dată când fac sex.

E important să îi spui partenerului/partenerei tale ce fel de consimțământ funcționează pentru tine. Ești genul de persoană care preferă să înceapă actul sexual gradual, să fie întrebată înainte ce îi este confortabil înainte de a trece la actul fizic propriu-zis? Atunci menționează acest lucru dinainte, mai ales dacă faci sex pentru prima oară sau ai un partener nou. Există și varianta în care poți să îți dai seama pe parcurs dacă ești dispusă sau nu să faci anumite lucruri, deci ai putea să îi spui “poți să mă atingi oriunde vrei și îți voi spune eu când va fi cazul dacă mă simt inconfortabil”.

Ce formă poate lua consimțământul? Cum îl ceri? Întrebarea poate fi de felul următor: “este ok să te sărut/să te ating/să îți dau bluza jos” etc sau “vrei să mergem în dormitor să continuăm acolo?”, “este ok sau vrei să o luăm mai încet?”. Deși cel mai bun consimțământ este unul verbal, există situații în care cei doi pot negocia un consimțământ non-verbal (într-o relație de lungă durată, de pildă), dar care necesită experiență și se construiește gradual. Acesta se compune din mici gesturi reciproce (o atingere, un sărut) care conduc către actul intim ulterior.

Consimțământul din punct de vedere legal. Există legi care stipulează cine poate consimți la actul sexual și cine nu. Consimțământul oamenilor care sunt sub influența alcoolului sau a drogurilor nu se va lua în considerare. Minorii sunt protejați prin lege în cazul în care sunt presați să facă sex cu persoane majore. Acordul pentru consimțământ din punct de vedere legal înseamnă de la ce vârstă este considerată o persoană capabilă să aibă, în cunoștință de cauză, relații sexuale. În România, vârsta pentru consimțământ este 15 ani.

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.