Odată ce ajungi la vârsta pubertății, intri într-un rollercoaster de emoții. Acum simți fericire, bucurie, ca apoi să te trezești că plângi, nu ai niciun chef să mai ieși cu gașca de prieteni și mai mult, te gândești că viața ta nu are niciun sens.
Aceste schimbări de dispoziție sunt adesea cauzate de hormoni și sunt o parte normală a pubertății, etapă care aduce o mulțime de modificări în viața ta. Ele sunt un semn al maturizării, al faptului că experimentezi emoții mai complexe pe care încerci să le gestionezi.
Motivele pentru care apar aceste emoții în viața ta sunt diverse – fizice, emoționale, sociale, psihologice – sau chiar fără un motiv anume.
Factori generatori de emoții în adolescență
- Fizici: creșterea sânilor, apariția părului pe corp, apariția menstruației, erecțiile spontane, schimbarea vocii etc.
- Psihologici: creierul tău începe să producă hormoni sexuali care cauzează sentimente sexuale și romantice.
- Factori sociali și emoționali: apar prieteni și responsabilități noi, relații de dragoste, bullying etc.
Află ce schimbări se produc în cazul băieților în perioada de pubertate.
Fericirea
Fericirea este o stare mentală de bine. Este caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă.
Conform cercetărilor, peste 50% din fericirea pe care o simți depinde de lucrurile pe care le poți controla. Adică, de obiceiurile tale, de mentalitatea ta, dar și de felul în care alegi să-ți trăiești viața.
Iată câteva ingrediente pentru o viață fericită:
- Practică emoțiile pozitive: bucurie, recunoștință, umor, compasiune, speranță, creativitate, calm etc. Chiar și acțiunile simple, precum un joc cu partenerul tău te poate ajuta să-ți activezi aceste sentimente.
- Descoperă și practică un hobby: un instrument muzical, gătitul, cititul etc.
- Relațiile bune. Iată 5 lucruri care te pregătesc pentru o relație fericită.
- Găsește-ți scopul în viață și valorile care sunt importante pentru tine.
- Fă tot ce poți în orice ai încerca, fără să încerci să fii perfect.
Dacă ești în căutare de idei care să te ajute să ai un Crăciun memorabil, citește acest articol despre 5 activități în cuplu pentru vacanța de Crăciun.
Amintește-ți că cel mai bun mod de a atinge orice obiectiv, chiar și fericirea, este să începi cu acțiuni mici. După ce practici acțiunile timp suficient, ele devin obiceiuri, iar acestea te ajută să fii fericit.
Tulburările de anxietate
Ai sentimente de neliniște, nervozitate, îngrijorare și frică de ceea ce urmează să se întâmple?
Este normal să-ți faci griji când lucrurile din viața ta sunt agitate. Dar dacă grijile devin copleșitoare și simți că-ți conduc viața, ele pot fi simptome ale unei tulburări de anxietate.
Simptomele tulburările anxioase:
- panică, neliniște și teamă
- insomnii
- stare de agitație și senzația că urmează să se întâmple un pericol
- creșterea bătăilor inimii
- dificultăți de concentrare și stări de iritabilitate
Este normal să experimentezi simptomele descrise mai sus. De exemplu, dacă simți constant că partenerul tău te înșeală, că urmează să se despartă de tine, că urmează să ți se întâmple ceva rău sau ți-e teamă că, deși te protejezi, poți rămâne însărcinată, trebuie să iei măsuri. Vorbește cu un părinte, terapeut sau prieten de încredere care îți poate fi alături.
Depresia
Este o afecțiune medicală serioasă care îți poate influența negativ starea, gândirea și comportamentul. Ea se poate manifesta prin diverse simptome însă, cel mai frecvent este sentimentul de tristețe profundă și pierderea interesului față de orice activitate.
Alte simptome pot fi:
- insomnie sau somn prelungit
- stare de plâns
- sentiment de vinovăție sau lipsă de valoare
- retragere din cercul de prieteni
- anxietate și iritabilitate
- dificultatea de a te concentra
- modificări ale poftei de mâncare
- oboseală și pierderea energiei
- gânduri de suicid și moarte
Dacă ai trecut sau treci prin astfel de emoții, este important să observi de cât timp au apărut în viața ta și ce intensitate au.
Depresia și tristețea nu sunt similare. De exemplu, faptul că ai luat o notă proastă te poate face să simți tristețe. Însă, tristețea se diminuează în timp și poate să dispară. La polul opus, depresia se menține luni sau ani întregi. De exemplu, poți ajunge să te îndoiești de tine, de capacitatea ta sau aspectul tău.
În concluzie, anxietatea în sine nu este o afecțiune medicală, ci este o emoție naturală prin care mintea ta face față pericolului. Tratate la timp, tulburarea de anxietate și depresia pot fi ameliorare pentru ca tu să ai o viață și o relație fericită. Iar dacă ai nevoie de sprijin, nu uita că Specialistul Planifică Neprevăzutul îți răspunde la orice întrebare pe doctorul@planificaneprevazutul.ro