Endometrioza – boala dureroasă care afectează și adolescentele

Ce este endometrioza? Care sunt simptomele endometriozei? Cum o poți depista din timp, astfel încât să nu îți afecteze fertilitatea sau calitatea vieții? Acestea sunt aspectele pe care le discutăm în acest articol.

 

Așa cum am mai discutat și în acest articol, endometrul este un țesut moale, care căptușește interiorul cavității uterului femeii pentru a putea găzdui o eventuală sarcină. Dacă în corpul femeii nu s-a instalat o sarcină, atunci acest țesut este eliminat sub forma menstruației.

În fiecare lună, corpul de femeie reface endometrul și se pregătește de o posibilă sarcină, de aceea, este bine să folosești metode contraceptive de încredere dacă nu îți dorești să devii părinte.

Endometrioza este boala care apare atunci când fragmente de țesut endometrial ajung în afara uterului, pe ovare, trompele uterine sau vezica urinară, pe intestine sau la nivelul peretelui cavității abdominale. În cazuri extreme, țesutul poate ajunge în plămâni sau chiar în creier.

  • În imaginea de mai jos, este afișat sistemul reproducător feminin, cu mucoasa endometrială în stare normală:

  • Mai jos, este reprezentarea endometriozei, când țesutul este așezat în afara uterului, pe trompele uterine și pe ovare:

Simptomul care ar trebui să te ducă cu gândul la endometrioză este durerea la menstruație, de intensitate mare, care afectează 1 din 10 femei cu vârstă fertilă și care poate conduce la infertilitate.

Poate că în această perioadă a vieții tale, o sarcină nu este o prioritate. Totuși e necesar să ai grijă de sănătatea sistemului tău reproducător și să fii atentă la ce îți transmite corpul.

Iată principalele simptome pe care nu trebuie să le ignori pentru că pot indica prezența endometriozei: 

Femeile cu endometrioză suferă pe mai multe planuri: fizic, social, psihic și sexual. Conform studiilor, atunci când apare la adolescente, acestea sunt atât de afectate de dureri, încât nu pot merge la studii din cauza durerilor sau își întrerup viața socială. Pe termen lung, neidentificată la timp, endometrioza duce la infertilitate, și la alte probleme de sănătate, lucru care are un impact negativ în viața femeii.

Pentru că nu este întotdeauna ușor de identificat, asigură-te că îi spui medicului toate simptomele care țin de sănătatea ta sexuală, astfel încât acesta să poată investiga corespunzător. Recitește articolul despre mersul la medic în pandemie, ca să știi ce să faci la următorul control ginecologic.

Ai grijă de sănătatea ta feminină și… Planifică Neprevăzutul!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.