Trăim în era în care tehnologia evoluează continuu și odată cu ea și modul în care oamenii se raportează unii la ceilalți în interacțiunile lor. În viața de zi cu zi avem la dispoziție diverse moduri și canale prin care să ne creăm sau menținem relațiile. Faptul că tinerii și adolescenții folosesc frecvent aplicațiile de socializare este deja cunoscut. Spre exemplu, la nivel mondial, conform datelor publicate de Tinder, 80% dintre utilizatorii aplicației își caută relații pe bune.
Întrebarea este: „Oare există dragoste pe Internet?” Asta încercăm să aflăm în cele de mai jos și dacă ajungi în situația în care să te îndrăgostești de cineva în online, e bine să știi cum poți face din asta o amintire plăcută și nu o experiență despre care nu vei vrea să povestești mai târziu.
Cum este văzută dragostea pe internet de către specialiști?
Din punctul de vedere al psihanalistei Sophie Cadalen, Internetul este văzut ca un mijloc de comunicare prin care atât fetele, cât și băieții își pot exprima liber gândurile și sentimentele, ținând cont de faptul că e mai safe pentru fiecare dintre ei să stea în fața unui ecran. Cu alte cuvinte, „corespondența – căci despre asta este vorba – permite ajungerea destul de repede la un nivel de intimitate pe care contactul fizic l-ar impiedica.”
Alți specialiști sunt de părere că ceea ce lipsește în conversațiile pe net este, de fapt, prezența fizică corpul. Catherine Blanc, sexolog si psihanalist consideră că pe Internet există riscul să-ți creezi o relație imaginară, perfectă, apoi să-l obligi și pe celălalt să intre în ea. Catherin afirmă că “Avem tot timpul să o scriem, să îi creăm un scenariu, să analizăm discursul celuilalt, să ne adaptăm la ea, să ne supradimensionăm capacitățile proprii.”
Dincolo de părerile specialiștilor, mijloacele media au rolul lor și fie că vrem sau nu, ne înconjoară și poate să influențeze relațiile dintre parteneri. Mai mult de atât, o conversație online poate să fie începutul unei povești frumoase de dragoste sau al uneia de prietenie.
E posibil să te îndrăgostești pe Internet?
Există multe situații în care tinerii încep să converseze pe Internet fără să se fi văzut vreodată face to face. Pentru unii dintre ei poveștile sunt cu happy end – s-au văzut, s-au plăcut, a fost chimie și totul a fost minunat.
Cu toate astea, sunt și cazuri în care relațiile la distanță nu funcționează sau în care să capeți încredere într-o persoană nu este deloc ușor. Sau poate crezi că relația ar funcționa și în realitate și te gândești că ar fi timpul să treceți la următoarea etapă. Oricum ar fi, mai bine îți iei toate măsurile de precauție, iar îndrumările de mai jos e posibil să-ți fie de ajutor dacă și tu crezi că sufletul tău pereche e în online.
Cum să faci experiența cât mai sigură și plăcută?
Dacă relația ar fi un corp, interacțiunile online ar fi o mică parte din el. Și din grijă pentru viitoarea ta relație, asigură-te că ai totul sub control. Așa că:
- Acordă mai multă atenție pentru tipul de conținut pe care îl distribui în mesaje. Asigură-te că îi trimiți doar ce ar fi dispusă să postezi și public
- Ai putea să-ți faci o părere urmărind și ce fel de conținut postează posibilul partener pe canalele de Social Media
- Să fii precaută e cheia atunci când vrei să cunoști persoane pe Internet
- Nu te grăbi să treci la fapte până nu ești sigură că vă cunoașteți suficient
- Chiar dacă ți-a câștigat încrederea, nu vă lăsați duși de val cât să uitați de protecție! 🙂
Într-adevăr, social media este era în care încep relațiile de orice fel, dar depinde de fiecare dintre noi cum vrem să le gestionăm. În orice context te-ai afla, tu, cea care citești, pune-te pe primul loc și ia hotărâri asumate astfel încât să extragi ce-i mai bun din această experiență.
După cum știi, medicul specialist Planifică Neprevăzutul îți stă la dispoziție și dacă simți nevoia de un sfat sau vrei un răspuns pentru orice te nelămurește, scrie-i pe adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro.