Felicitări, Sex-Exploratorule!

Felicitări că ai dus quiz-ul la bun sfârșit și explorezi cu neînfricare tainele sexului și ale contracepției! 😊 Indiferent de rezultatul obținut la quiz, hai să mergem pe calea adevărului și să descoperim împreună cum stă treaba cu protecția sexuală.

  1. „Un bărbat poate să controleze perfect momentul ejaculării astfel încât sperma să nu ajungă în vagin”

Poate doar… Superman? Bărbații obișnuiți, în schimb, oricâtă experiență ar avea și oricât s-ar concentra la acest aspect, tot nu pot garanta că retrag penisul fix înainte de momentul ejaculării. În plus, dacă urmărești Planifică Neprevăzutul de ceva timp, probabil știi deja că și lichidul preejaculator poate conține spermatozoizi, așa că sarcina se poate instala chiar dacă ejacularea are loc în exterior.

Not-so-Fun Fact: 1 din 4 cupluri care joacă la risc și folosesc „metoda retragerii” devin părinți, chiar dacă nu și-au propus. Ce zici, nu mai bine folosești o metodă contraceptivă sigură?

  1. „Prezervativele reduc plăcerea”

Știi ce reduce cu adevărat plăcerea… de viață? Să devii părinte mai devreme decât ți-ai fi dorit. Sau să contractezi o boală cu transmitere sexuală în urma unei aventură căreia nici măcar nu i-ai dat mare importanță.

În urma unui studiu efectuat de Journal of Sexual Medicine atât pe femei, cât și pe bărbați, 5865 de tineri și adulți, ambele tabere au afirmat că sexul cu prezervativ este la fel de bun ca sexul fără prezervativ. Mai mult, prin faptul că folosesc această metodă de protecție, cuplurile sunt mult mai relaxate în timpul actului și se pot concentra pe momentele de intimitate, fără să aibă grija unei posibile sarcini nedorite.

  1. „Anticoncepționalele îngrașă”

Înainte de a detalia, îți recomandăm (sau partenerei tale îi recomandăm) să mergi la medicul ginecolog pentru a discuta despre cea mai potrivită metodă contraceptivă pentru tine. Dacă ai o viață sexuală activă și vrei să stai fără grija apariției unei sarcini, anticoncepționalele pot fi soluția ideală în cazul tău, dar numai pe baza recomandării medicului specialist pentru a fi sigură că iei cel mai potrivit tip de anticoncepționale.

E bine să știi că anticoncepționalele ca atare nu îngrașă. Este adevărat că în unele cazuri, ele pot determina retenția de apă în organism, și de aici fetele pot avea impresia că s-au îngrășat. Retenția de apă se datorează progesteronului, unul din cei doi hormoni pe care îi conțin pilulele.  Ce trebuie reținut, însă, este că menținerea  greutății ideale este legată în primul rând de dietă, dar și de exercițiile fizice regulate. Dacă după începerea utilizării de pilule, greutatea nu poate fi controlată prin metodele de mai sus, este necesară reevaluarea tipului de pilulă recomandat.

În orice caz, decide care e cea mai bună metodă anticoncepțională pentru tine consultându-te cu un medic specialist și nu pe baza miturilor!

  1. „Anticoncepționalele cauzează dezechilibru hormonal”

Înainte de a mai pica în capcana unui mit urban (sau nu), hai să aflăm care este legătura dintre anticoncepționale și hormoni și cum funcționează ele, de fapt. De pe planificaneprevazutul.ro, aflăm: Anticoncepţionalele orale combinate conţin doze mici din 2 hormoni care mimează acţiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenului şi progesteronului). Cel mai frecvent întâlnit estrogen din pilule este etinilestradiolul, dar unele produse conțin un estrogen numit estradiol. Anticoncepţionalele orale acţionează în principal prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare (a ovulaţiei), dar influențează implantarea uterină și îngreunează mobilitatea spermatozoizilor. Așadar, scopul administrării lor este de a împiedica apariţia unei sarcini nedorite, dar cu menţinerea unui ciclu lunar stabil.

E util să înțelegem că dozele de hormoni din anticoncepționale sunt mici și cu un scop precis, deci nu ar trebui să îți influențeze echilibrul tău hormonal. În plus, înainte de alegerea unui tip de anticoncepționale, este necesar să mergi medicul ginecolog sau medicul endocrinolog pentru a te asigura că anticoncepționalele alese sunt cele mai potrivite pentru organismul tău.

  1. „Femeia poate alege singură ce tip de anticoncepționale i se potrivește”

Când alegi o metodă contraceptivă este bine să te informezi corect înainte, din surse de încredere. Printre primele lucruri pe care le vei afla despre anticoncepționale este că există mai multe tipuri pe piață, iar alegerea tipului potrivit pentru organismul tău se face în urma unei vizite la medicul specialist (ginecolog, endocrinolog sau medic de planificare familială). În timpul acelei vizite, medicul va evalua starea ta de sănătate și nevoile organismului tău (uneori, îți poate recomanda să faci niște analize), astfel încât anticoncepționalele pe care le vei lua să fie cele mai eficiente în cazul tău. E bine să știi și faptul că există anumite restricții când vine vorba de administrarea anticoncepționalelor, deci nu te baza pe sfatul prietenelor când vine vorba de acest tratament 😊

  1. „O femeie nu poate rămâne însărcinată dacă partenerul se retrage la timp și nu ejaculează în interior”

Ba da, poate. Acum, citește cu voce tare: „Orice contact sexual neprotejat cu o metodă contraceptivă sigură și modernă mă expune riscului de sarcină!”

Chiar dacă s-au aliniat corect toate planetele și ejacularea nu a avut loc în interior (nici măcar un strop), există lichidul preejaculator care poate conține spermatozoizi. Și cum lichidul preejaculator poate apărea oricând bărbatul este excitat, acesta chiar nu poate fi prevenit.

  1. „O femeie nu poate rămâne însărcinată prima dată când face sex, chiar dacă o face neprotejat”

Dacă ai citit cu voce tare ce scria la punctul anterior, vei ști deja răspunsul aici. E bine să știi că un himen intact nu înseamnă o metodă de contracepție. În orice ocazie în care sperma sau lichidul preejaculator ajunge în vagin, o sarcină se poate instala, chiar dacă este primul contact sexual.

  1. „Pilula de a doua zi se ia doar în cazul în care metoda contraceptivă folosită a eșuat, cât mai curând cu putință și nu mai târziu de 72 ore”

ADEVĂRAT X1000.

  1. „Pilula de a doua zi se ia de maxim 2 ori pe an”

Probabil și tu ai auzit despre asta. Când vine vorba de pilula de a doua zi, cele mai importante lucruri de știut sunt: o poți lua dacă ai peste 16 ani, numai ca soluție de urgență dacă actul sexual nu a fost protejat și există riscul unei sarcini și eficiența ei e mai mare cu cât o iei mai curând. Dacă ai înțeles că se ia numai în cazuri de urgență (pentru administrare regulată, există pilulele anticoncepționale), atunci e bine să știi că o poți lua oricând apare necesitatea evitării unei sarcini după un contact sexual neprotejat, dar nu în mod regulat, deoarece influențează apariția menstruației și astfel poate deregla ciclul menstrual.

  1. „O femeie nu poate rămâne însărcinată dacă face sex în timpul menstruației”

Un alt mit foarte des cunoscut este eficiența „metodei calendarului”. Cu toate metodele de contracepție existente în zilele noastre, sunt totuși persoane care aleg să riște bazându-se pe calendar și urmărirea ovulației în loc să folosească o metodă cu eficiență dovedită medical.

„Metoda calendarului” a fost folosită inițial de femeile care voiau să devină mame pentru că urmăreau cu ajutorul calendarului perioada lor cea mai fertilă și știau că atunci trebuie să aibă contacte sexuale pentru a rămâne gravide. În zilele noastre însă, sexul nu se mai practică doar cu scopul reproducerii, ci și pentru plăcere, deci este nevoie de folosirea unei metode contraceptive sigure și moderne pentru evitarea sarcinii.

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.