Ghosting-ul: ce este cine și de ce îl practică

Ai fost vreodată în situația în care o persoană cu care ai început să vorbești sau să ieși la date-uri, îți ignoră mesajele, apelurile sau pur și simplu a dispărut din viața ta fără niciun fel de explicație? Atunci ai fost victima ghosting-ului. Este important să știi că nu ești singura persoană care a trecut prin asta și că acest comportament nu este normal sau acceptabil în nicio situație.

Hai să descoperim împreună ce este ghosting-ul, cine îl practică și care sunt semnalele sale specifice.

Ce este ghosting-ul

Termenul a devenit popular în 2015 când la știri s-a raportat că actrița Charlize Theron s-a despărțit de Sean Penn prin ghosting. Ea și-a încheiat logodna ignorând toate mesajele și apelurile primite până când Sean a încetat s-o mai contacteze.

Cu alte cuvinte, ghosting-ul este un comportament pasiv-agresiv din ce în ce mai întâlnit în societatea modernă, mai ales în contextul relațiilor romantice. Această practică presupune evitarea oricărui tip de comunicare sau contact cu o persoană fără nicio explicație sau motiv aparent.

Comportamentul este extrem de nociv și poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale a persoanei care este victima acestuia.

Cine și de ce îl practică

Oricine persoană poate să practice ghosting-ul, indiferent de vârstă, gen, orientare sexuală sau statut social.

În general, persoanele care îl practică sunt:

  • cele care evită să se confrunte cu situații neplăcute;
  • persoanele care nu doresc să aibă o discuție deschisă și onestă cu persoana în cauză;
  • cele care suferă de anxietate sau frică de respingere;
  • cele care se confruntă cu stres sau sunt ocupate;
  • inconfortabile când sunt puse în fața unor conversații mai dificile.

Red flags: care sunt semnele la care să fii atent/ă

La fel ca și în cazul gaslighting-ului, semnele ghosting-ului sunt diverse și pot fi uneori subtile. În general, el se manifestă prin evitarea oricărui tip de comunicare sau contact cu o persoană fără a oferi o explicație sau un motiv clar.

Semnele acestui comportament pot fi:

  • nu primești răspunsuri la mesaje sau apeluri;
  • persoana întârzie/absentează la întâlniri sau diverse evenimente;
  • diminuarea frecvenței și intensității interacțiunilor;
  • îți blochează numărul de telefon;
  • nu-ți deschide mesajele sau îți dă cu „seen”.

Deși semnele de mai sus pot indica un steag roșu al relației, e important să ții cont și de contextul relației. Totodată, ia în considerare și restul de red flags precum „te ține într-o relație secrete sau are ieșiri violente”.

Dacă te-ai confruntat cu ghosting-ul, este important să știi că nu ești singura persoană care a trecut prin asta și că nu este vina ta. Este important să-ți acorzi timp pentru a procesa situația și pentru a te concentra pe propria ta bunăstare mentală și emoțională.

În cazul în care te simți confortabil sau ai nevoie de closer, poți încerca să comunici cu persoana care a practicat ghosting-ul și să îi ceri o explicație. Dar, ține cont de faptul că, în majoritatea cazurilor, persoana respectivă nu-ți va răspunde sau îți va oferi explicații incomplete și evazive.

Îți recomandăm să-ți concentrezi atenția și energia asupra propriei tale bunăstări și să accepți că nu este vina ta și că meriți respect și decență.

_____
Sursă poză de copertă: Dragana_Gordic, Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.