Nu. Dacă este administrată după 72 de ore de contactul sexual, pastila de a doua zi nu mai are niciun efect. Metodele de contracepție de urgență nu acționează asupra unei sarcini deja instalate și nu afectează fătul.
Există 2 tipuri de pilule contraceptive de urgență: varianta cu "o pastilă" și cea cu "două pilule". Ambele tipuri conțin același hormon, numit levonorgestrel, prezent în mai multe pilule contraceptive pentru utilizare regulată, dar doza este diferită. Ambele sunt la fel de eficinte, dacă sunt administrate conform prospectului.
Contracepția de urgență este o metodă "după sex" de prevenire a apariției unei sarcini, după un act sexual neprotejat sau dacă metoda de contracepție pe care o folosiți în mod regulat a eșuat. Așadar, contracepția de urgență se folosește în cazuri de ”accident” – atunci când nu s-a folosit protecție sau când aceasta a eșuat.
"Pilula contraceptivă de urgență " sau " pilula de a doua zi" conține un hormon sintetic asemănător progesteronului, numit levonorgestrel. Acest hormon previne sarcina în principal prin întârzierea sau blocarea ovulației (eliberarea unui ovul din ovar), împiedicând astfel fecundarea. Levonorgestrelul nu inhibă implantarea ovulului fecundat și nu întrerupe o sarcină, ceea ce înseamnă că nu are niciun efect abortiv și nu va afecta o sarcină deja instalată sau fătul.
"Pilula abortivă", (numită "avort medicamentos"), este o pilulă complet diferită. Pastilele abortive sunt administrate ulterior apariției sarcinii și acționează într-un mod diferit: opresc dezvoltarea unei sarcini deja instalate. Pilula abortivă forțează uterul să elimine produsul concepției. Aceste medicamente sunt aprobate pentru a fi utilizate la avorturi timpurii, dar nu în toate țările. Utilizarea pastilelor abortive este mult mai strict reglementată decât cea a pilulele contraceptive de urgență. Spre deosebire de pilule contraceptive de urgență, pastilele abortive nu pot fi cumpărate din farmacii fără prescripție medicală.
Pilula de urgență poate fi folosită inclusiv de femeile care au trecut printr-un avort. Contracepția de urgență este o opțiune care vă poate ajuta să nu ajungeți la avort.
Administrarea pilulei de urgență este permisă inclusiv pe durata folosirii pilulei regulate în cazul în care ați uitat sau ați pierdut o pilulă sau absorbția acesteia a fost afectata din cauza diareei.
sunteți deja însărcinată; sunteți alergică la levonorgestrel sau alte substanțe din compoziția pilulei (verificați prospectul!); aveți mai puțin de 16 ani.
Pilulele contraceptive de urgență nu sunt pentru uz regulat, ele trebuie utilizate doar în cazuri de urgență. Medicul recomandă utilizarea pilulei de a doua zi de câteva ori pe an.
Rețineți: Dacă aveți o viață sexuală activă, fie că aveți contact sexual ocazional sau frecvent, este necesară o metodă de contracepție regulată pe termen lung, care să vi se potrivească.
Levonorgestrel crește posibilitatea dereglărilor de ciclu menstrual, astfel încât menstruația poate apărea cu maxim câteva zile mai devreme sau mai târziu decât de obicei. Aceste schimbări pot determina modificarea perioadei fertile, însă nu există date cu privire la fertilitate pe termen lung.
Pentru a primi cea mai bună recomandare de pilule contraceptive, este necesară o vizită la un ginecolog, la un medic de planificare familială sau la un endocrinolog. În cadrul consultației, se evaluează starea generală de sănătate și se pot depista anumite contraindicații sau precauții în administrarea pilulelor.
Dacă ai utilizat pilulele contraceptivele corect, la aceeași oră în fiecare zi de administrare, atunci efectul acestora este valabil și în săptămâna dintre folii și nu este nevoie de protecție suplimentară.
Asemenea pilulelor contraceptive, patch-ul conține o combinație de doi hormoni – estrogen și progesteron – care, însă, în cazul său, este absorbită în organism prin piele și eliberată apoi în vasele de sânge de sub epidermă, la o concentrație optimă, sigură și eficientă. Substanțele active ajung la nivelul sistemului reproducător, inhibă ovulația și previn, astfel, sarcina nedorită.
Patch-ul este la fel de eficient precum pilulele. În plus, faptul că, odată aplicat pe piele și folosit corect, el trebuie schimbat numai o dată pe săptămână, te eliberează de grija administrării zilnice. Astfel, el este confortabil, ușor de folosit și chiar mai eficient decât alte metode de protecție sexuală.
Denumită și „coitus interruptus”, metoda retragerii este una dintre cele mai vechi forme de contracepție folosite de partenerii sexuali și presupune retragerea penisului din interiorul vaginului, înainte de ejaculare.
În realitate, această metodă este una dintre cele mai frecvente cauze care conduc la o sarcină nedorită. Unul dintre factorii de risc este lichidul preejaculator care poate conține spermatozoizi perfect pregătiți să fecundeze ovulul și care este prezent încă din momentul în care bărbatul are erecție.
Așadar, chiar dacă partenerul se controlează foarte bine și ejaculează în exteriorul vaginului, aceasta nu este o condiție suficientă pentru a preveni apariția sarcinii. În plus, există situații în care bărbatul nu poate controla perfect momentul ejaculării.
Contracepția de urgență este o metodă contraceptivă care se folosește DUPĂ contactul sexual neprotejat, în scopul prevenirii unei sarcini nedorite. De asemenea, pilula de a doua zi este indicată în cazurile în care metoda contraceptivă folosită a dat greș (prezervativul a alunecat sau s-a rupt, femeia a uitat sa ia 2 sau mai multe pilule contraceptive consecutive, dispozitivul uterin a fost expulzat). Așadar, contracepția de urgență se folosește în cazuri de „accident” – atunci când nu s-a folosit nicio metodă de protecție sau când aceasta a eșuat.
Simptomele menstruației pot să fie diferite în funcție de organismul fiecărei femei, însă există soluții pentru crampele severe sau un flux menstrual prea abundent. În aceste cazuri, în baza unor investigații medicale (de exemplu, o ecografie), medicul îți poate recomanda să folosești pilule contraceptive. Utilizarea acestora ameliorează o serie de aspecte cu care se confruntă numeroase femei, printre care și acneea, seboreea, căderea temporară a părului, tulburările ciclului menstrual, durerea resimțită pe parcursul ovulației, excesul de păr de pe faţă sau corp, precum și simptomele sindromului de ovar polichistic.
Răspunsul este NU. Bolile cu transmitere sexuală sunt mult mai des întâlnite decât se crede și, de foarte multe ori, sunt fie lipsite de simptome, fie aceste semne apar la mult timp după contaminare (după câteva săptămâni sau chiar luni). Aceste boli pot apărea chiar şi în cazul cuplurilor stabile, creând probleme dacă nu sunt depistate şi tratate corespunzător. Este important ca, în cazul unor simptome precum mâncărimi, iritații, modificări de miros, culoare sau consistență a secrețieiilor intime, să mergeți imediat la medicul ginecolog pentrudiagnostic și tratament corect.
BTS se transmit pe cale sexuală, dar nu numai. De exemplu, o persoană se pot infesta cu BTS în urma realizării unui tatuaj sau a unui piercing, în urma unui sex oral, printr-o tăietură în care sângele persoanei respective a venit în contact cu o sursă infestată sau chiar prin folosirea unor toalete sau unor obiecte personale străine, cum ar fi prosopul.
Dintre toate metodele contraceptive existente, doar PREZEVATIVUL oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Din păcate, nu. Metoda retragerii aruncă în joc o rată de eșec semnificativă. În termeni matematici, în peste 26% dintre cazurile în care este folosită (1 din 4 contacte sexuale!), există probabilitatea să apară o sarcină nedorită. Unul dintre factorii de risc este lichidul preejaculator, care poate conține spermatozoizi perfect pregătiți să fecundeze ovulul și care poate fi eliminat încă din momentul în care bărbatul are erecție. Așadar, chiar dacă partenerul ejaculează în exteriorul vaginului, aceasta nu este o garanție că sarcina nedorită este evitată.
Dacă nu ai început folia de anticoncepționale din prima zi de menstruație, trebuie folosită o altă metodă de contracepție timp de 7 zile, în paralel cu utilizarea anticoncepționalelor. Cele 7 zile reprezintă perioada necesară pentru ca efectul lor să se instaleze. Pilulele contraceptive au o eficiență de 99,7% dacă sunt utilizate conform indicațiilor din prospect, ceea ce înseamnă mai puțin de 1 sarcină la 100 de femei.
Pilula contraceptiva administrata corect timp de 21 de zile va protejeaza si in cele 7 zile de ” pauza”, asadar nu trebuie sa folositi suplimentar o alta metoda de contraceptie. De obicei in aceasta perioada apare menstruatia si va recomand sa evitati contactul sexual pe perioada sangerarii. De asemenea, trebuie sa stiti si ca pilula nu va protejeaza de bolile cu transmitere pe cale sexuala pentru care prezervativul este de folos.
Metoda calendarului e o metodă tradițională de contracepție și se bazează pe identificarea cu exactitate a perioadei fertile a ciclului menstrual, perioadă în care femeia are cele mai mari șanse să rămână însărcinată. Metoda presupune evitarea contactului sexual în acest interval, urmând ca în restul ciclului menstrual, perioadă considerată „sigură”, să nu fie folosită nicio altă metodă de contracepție.
Teoretic, la un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a, prima zi a ciclului fiind considerată prima zi de menstruație. Dacă ciclul menstrual are 29 de zile, momentul ovulației are loc în ziua a 15-a, iar dacă are 30 de zile, ovulația are loc în ziua a 16-a. Pentru ciclurile menstruale neregulate, perioada fertilă se identifică mai dificil: trebuie urmărită durata ciclurilor menstruale în ultimele 6 luni, apoi din ciclul cel mai scurt se scade numărul 18 (și se identifică ultima zi a perioadei fertile), iar din ciclul cel mai lung se scade numărul 11 (și de identifică prima zi a perioadei fertile).
E important să știi că metoda calendarului e considerată o metodă contraceptivă riscantă și greu de utilizat, cu o rată de eșec de peste 25%, tocmai de aceea îți recomandăm să te reorientezi către o metodă de contraceție modernă și sigură.
Înainte de toate, bravo că te gândești la contracepție și că te-ai decis să folosești o metodă contraceptivă modernă, sigură și cu o eficiență foarte ridicată! Trebuie precizat însă că medicul ginecolog, de planificare familiala sau chiar endocrinolog îți poate recomanda cel mai potrivit tip de anticoncepționale pentru tine, numai în urma unui control. Nu ar trebui sa-ți fie rușine sau teama să mergi la o consultație. Din contră: este de apreciat responsabilitatea de care dai dovadă! De menționat că, în majoritatea cazurilor, nu este nevoie de un control pe masa de ginecologie, ci despre o discuție (mai rar analize) prin care specialistul poate identifica tipul de pilule potrivite pentru tine, pentru cele mai bune rezultate.
Singurele metode contraceptive care protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală sunt prezervativul și abstinența. Indiferent de nivelul de eficiență contraceptivă, nicio altă metodă contraceptivă nu poate asigura acest tip de protecție. Așadar, pilulele contraceptive nu protejează împotriva acestor infecții.
Ar trebui să-ți începi viața sexuală atunci când te simți pregătit/pregătită pentru acest lucru. La unii tineri, acest lucru are loc mai devreme, iar la alții, mai târziu – nu există o regulă referitor la vârsta ideală! În România, legea spune că tinerii sunt considerați ca având suficientă maturitate pentru a-și exprima consimțământul pentru actul sexual după vârsta de 15 ani. Studiile arată că debutul vieții sexuale are loc după vârsta de 17-18 ani la majoritatea tinerilor. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să o faci și tu la această vârstă. Este important să înțelegi că singura condiție este să te simți pregătit/pregătită pentru acest pas, iar începerea vieții sexuale să fie decizia ta, nu să o faci în urma insistențelor și a presiunilor celor din jurul tău.?
De asemenea, dacă te gândești să faci acest pas, trebuie să ții cont și de protecția sexuală și să folosești o metodă contraceptivă modernă, sigură și eficientă care te protejează de o sarcină nedorită și de contractarea bolilor cu transmitere sexuală. Pentru a sta departe de BTS, folosește corect prezervativul. Dacă acesta se rupe sau alunecă sau dacă nu te-ai protejat deloc, mergi rapid la farmacie pentru a lua pilula de a doua zi, care este disponibilă fără prescripție medicală. Pentru a folosi o metodă contraceptivă care te protejează pe termen lung, ai nevoie de o recomandare de specialitate: o vizită la medicul ginecolog te ajută să găsești contracepția potrivită pentru tine!
Prezervativul este singura metoda contraceptiva care te apara de bolile cu transmitere sexuala si atunci cand nu ai un partener stabil este foarte recomandat sa il folosesti. Este in acelasi timp o metoda care poate esua din cand in cand mai ales din cauza faptului ca nu este utilizat corect. In situatia in care aluneca sau se rupe, ai la dispozitie pilula de a doua zi pentru a te feri de o sarcina nedorita. Aceasta se foloseste dupa un contact sexual neprotejat sau dupa ce metoda folosita (in cazul tau, prezervativul) a esuat.
Este absolut firesc ca atât înainte de începerea vieții sexuale, cât și după ce ai facut acest pas, să ai întrebări și să îți dorești să afli cât mai multe. Alege să discuți cu un specialist, care îți va oferi numai informații corecte. Mergi la orice cabinet de planificare familială din țară pentru o consultație gratuită, în cadrul căreia poți discuta despre dilemele tale, dar și despre metodele contraceptive care te protejează cât mai eficient.
Cu siguranță, da! Poți rămâne însărcinată dacă în vagin ajunge spermă, indiferent dacă este vorba despre primul, al doilea sau alt contact sexual. Așadar, este foarte important să folosești o metodă de contracepție modernă și sigură, care să te ferească de riscul apariției unei sarcini nedorite. Iată câteva dintre aceste metode, alături de lucrurile bine de știut, înainte de a le utiliza:
Prezervativul are o rată de eșec de aproximativ 16% (pentru că uneori se sparge sau alunecă), însă este singurul care te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Anticoncepționalele reprezintă o metodă contraceptivă eficientă pe termen lung, cu o eficiență de 99,7%. Pentru a începe utilizarea anticoncepționalelor, este necesară o vizită la un ginecolog, la un medic de planificare familială (găsești pe website-ul nostru lista cabinetelor de planificare familială la care poți merge fără trimitere de la medicul de familie și gratis) sau la un endocrinolog. Dacă ai avut un contact sexual neprotejat, pilula de a doua zi este singura care, administrată în maximum 72 de ore după contactul sexual, poate elimina riscul apariției unei sarcini nedorite.
Nu există o vârstă standard pentru începerea vieții sexuale. Important este s-o începi atunci când te simți pregătită și îți dorești tu acest lucru, și nu în urma presiunii prietenelor sau a partenerului. Înainte de acest pas, ține cont și de contracepție. Prezervativul este singura metodă care te protejează împotriva bolilor cu transmitere pe cale sexuală, iar anticoncepționalele sunt o metodă contraceptivă sigură, modernă, care te protejează pe termen lung de o sarcină nedorită. Bine de știut: de la vârsta de 15 ani îți poți da consimțământul pentru un contact sexual, iar de la 16 ani poți merge la medic fără a fi însoțită de părinți.
Tulburările de ciclu menstrual pot avea cauze diferite, care includ dereglări hormonală sau chiste ovariene. Pentru a identifica motivul, este necesar să mergi la un consult la medicul ginecolog, care poate recomanda analize hormonale sau o ecografie sau la medicul endocrinolog.
Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.
Ce spune medicul?
Elena Ucenic
Dr. primar obsetrică-ginecologie
Întreabă-mă orice și îți răspund în cel mai scurt timp.
Întrebarea a fost trimisă!
Până când medicul îți va răspunde, iată câteva sugestii referitoare la întrebarea ta.