Pilulele contraceptive reprezintă una dintre cele mai sigure și mai folosite metode de prevenire a sarcinilor nedorite, iar de-a lungul timpului s-au făcut numeroase cercetări pentru a le îmbunătăți constant. Cu toate acestea, ele au o istorie lungă și au parcurs un drum anevoios pentru a ajunge la varianta actuală, cea pe care o utilizează peste 100 de milioane de femei din întreaga lume.
Istoria Anticoncepționalelor
Încă din perioada Egipului Antic, femeile au realizat că au nevoie de o metodă prin care să controleze momentul apariției unei sarcini. La acea vreme, ele foloseau o combinație de materiale și substanțe care, prin fermentare, căpătau un efect spermicid.
Mult mai târziu, în 1873, s-a interzis în America utilizarea, distribuția sau promovarea tuturor dispozitivelor contraceptive cunoscute și folosite în acea perioadă prin adoptarea „Legii Comstock”. Acest aspect a reprezentat un obstacol major în ceea ce privește progresul medical al metodelor contraceptive.
Legea a rămas necontestată până în 1914, când activista Margaret Sanger a început să distribuie în mod ilegal dispozitive contraceptive și informații despre modalitățile în care poate fi prevenită o sarcină nedorită. Tot ea a fondat Liga Americană pentru Controlul Natalității (devenită ulterior „Planificare Familială”), iar pentru toate aceste inițiative a fost arestată o perioadă. În ciuda dificultăților pe care le-a întâmpinat, Margaret Sanger a rămas dedicată cauzei ei.
Realizând că nu reușește să atragă atenția autorităților asupra acestei probleme, Margaret Sanger a început să se descurce pe cont propriu. În 1951 l-a întâlnit pe Gregory Pincus, medic specializat în reproducerea umană, și pe Katherine McCormick, care a sponsorizat proiectul de cercetare pentru descoperirea unei metode contraceptive care să fie sigură și eficientă.
Testele efectuate au dovedit eficiența pilulelor contraceptive descoperite, iar după 9 ani a fost obținută aprobarea Admistrației Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii pentru primul contraceptiv oral, care se numea Enovid. În următorii ani au început să îl folosească peste 6 milioane de femei.
Controversele nu au întârziat să apară: Biserica Catolică s-a declarat împotriva pilulelor contraceptive, iar Barbara Seaman, o susținătoare a sănătății femeilor, a publicat o carte în care vorbește despre efectele secundare ale pilulelor contraceptive de la acea vreme.
În răspuns, Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii a retras de pe piață pilula originală și a lansat o versiune mai nouă, mult îmbunătățită, care prevenea cancerul ovarian, deficitul de fier sau bolile inflamatorii pelvine. Această variantă este mult mai apropiată de cea pe care o utilizează femeile și în ziua de azi. Mai mult, în ultimii ani medicina a evoluat, iar femeile beneficiază de contraceptive orale șigure și eficiente, care să le ajute să prevină sarcinile nedorite și chiar să trateze anumite afecțiuni, cu condiția unui control medical în prealabil.