La ce vârstă e bine să-ți începi viața sexuală?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări ale adolescenților când vine vorba despre începerea vieții sexuale. Noi spunem că mai important decât răspunsul este nevoia ca tu, în momentul în care iei această decizie, să înțelegi cum funcționează și evoluează organele sexuale ale fetelor, dar și ale băieților, implicațiile emoționale, dar și responsabilitățile care vin odată cu acest pas. Și pentru că știm că vrei să fii mereu informat/ă, în acest articol vom dezbate subiectul ÎNCEPERII VIEȚII SEXUALE. Ești pregătit/ă?

Ei bine, nu există o vârstă standard la care e bine sau e indicat să-ți începi viața sexuală și asta pentru că această decizie implică foarte mulți factori. Majoritatea  tinerilor își încep viața sexuală sub vârsta de 17 ani, așa cum reiese din sondajul făcut în septembrie 2019 de către Planifică Neprevăzutul, alții așteaptă vârsta majoratului pentru că atunci se simt mai pregătiți.

 

Când ești, de fapt, pregătit/ă să-ți începi viața sexuală?

În primul rând, e foarte important cum alegi persoana potrivită, băiatul/fata cu care să-ți dorești sincer să faci acest pas. Când ai o relație stabilă, în care există iubire reciprocă și simți că amândoi vă doriți acest pas și vă simțiți pregătiți, atunci decizia poate veni natural. La polul opus, dacă ai o relație în care lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori și simți că partenerul/a nu te apreciază și respectă, este bine să iei în calcul faptul că a face sex cu persoana respectivă nu o să îmbunătățească lucrurile dintre voi pe termen lung. Dacă partenerul/a încearcă să te grăbească să iei această decizie argumentând că sexul va crește calitatea relației, este bine să știi că lucrurile, în realitate, merg tocmai invers: o relație frumoasă și solidă poate conduce la sex, dar sexul nu conduce la o relație frumoasă!

Pe de altă parte, sentimentul că ești pregătit/ă pentru sex poate veni în momente diferite pentru fiecare. Este foarte important ca decizia de a avea primul contact sexual să fie una personală și nu la presiunea celor din jur sau a partenerului. Poate că mulți din jurul tău și-au început deja viața sexuală și povestesc despre acest lucru, dar nu înseamnă că și tu trebuie să o faci. Cum spuneam, fiecare decide pentru el și pentru viitorul lui. Ia decizia atunci când simți că ești gata atât moral, cât și fizic!

În ceea ce privește fetele, nu lăsa ca presiunea partenerului să te influențeze în acest sens, consimțământul sexual este regula numărul 1. În plus, pentru această decizie,  e nevoie să fii dezvoltat/ă emoțional și psihic. Chiar dacă ai auzit că sexul poate fi foarte plăcut și începi să simți dorința sexuală, momentul acestei decizii presupune să ai capacitatea de a face diferența între bine și rău, de a înțelege consecințele și riscurile, responsabilitatea alegerii unei metode sigure de contracepție și inclusiv nevoia de a fi informat/ă despre cum funcționează organismul. Atunci când te informezi, poți înțelege toate aceste aspecte mult mai ușor și poți evita instalarea unei sarcini nedorite sau riscul de contractare a unei boli cu transmitere sexuală.

 

De ce e important să vorbești cu un adult/părinte despre această intenție?

Știi că ar fi bine să vorbești cu mama sau un adult despre intențiile tale, dar poate ți-e rușine sau teamă de o posibilă reacție negativă. Ei bine, nu poți ocoli elefantul din cameră la nesfârșit, așa că, la un moment dat, va fi nevoie să deschizi acest subiect. Și nu doar că te-ai elibera de stres, dar îți vei face și un mare bine. E esențial ca cineva să îți împărtășească din propria experiență, să te poată îndruma atunci când ai nevoie de un sfat, să-ți explice anumite lucruri sau să te sprijine în diverse situații. Poți să faci chiar tu un prim pas dacă te simți confortabil să discuți cu un părinte despre asta!

 

Ce e nevoie să știi înainte?

Cum e prima dată? Cum se simte? Ce trebuie să faci? Well, well… toate vor veni de la sine, trebuie doar să te relaxezi. Dezvirginarea nu este neapărat momentul cheie, ci cum te simți după și cum îți formezi experiența. Înainte de a ajunge la acest moment, cel mai important aspect de luat în calcul este protecția.

Spre exemplu, prezervativul este singura metodă contraceptivă care te protejează atât de riscul de a rămâne însărcinată, cât și de ce al îmbolnăvirii. În cazul în care acesta se rupe, e nevoie să mergi imediat la farmacie și să iei pilula de a doua zi (după vârsta de 16 ani). Ca să te ferești de o sarcină nedorită, e recomandat să iei pilula în primele 24 de ore, dar nu mai târziu de 72 de ore. Iar după 2-3 săptămâni, pentru control poți face un test de sarcină ca să te asiguri că pastila și-a făcut efectul.

Atenție! Chiar dacă este prima dată, asta nu înseamnă că riscurile menționate mai sus nu există. Fie că este primul sau al o sutălea contact, o sarcină se poate instala de fiecare dată când faci sex neprotejat, așa cum și o BTS se poate lua atunci când nu folosești protecție.

Dacă nu te-ai decis ce metodă contraceptivă ți se potrivește, poți merge la medicul ginecolog pentru a fi consiliată în contracepție sau te poți informa despre toate metodele contraceptive înainte.

 

De ce e important să mergi la medic?

În general nu sunt necesare analize înainte de începerea vieții sexuale, însă odată făcut acest pas, sunt indicate controalele de rutină pentru a preveni apariția unor afecțiuni, dar și pentru a alege cea mai bună metodă contraceptivă. Înainte de începerea vieții sexuale, poți consulta un medic cu privire la cea mai potrivită metodă contraceptivă în cazul tău.

De ce trebuie să mai ții cont? De la vârsta de 15 ani îți poți da consimțământul pentru un contact sexual, iar de la 16 ani poți merge la medic fără a fi însoțită de părinți. Dacă apare necesitatea unei intervenții chirurgicale este necesar acordul părinților până la vârsta de 18 ani. Mai este bine să știi și că în cazul în care te supui riscului de a rămâne însărcinată, doar de la vârsta de 16 ani poți apela la pastila de a doua zi. Și cum inclusiv prezervativul are o rată de eșec destul de mare, este bine să ții cont și de acest aspect atunci când iei decizia.

Sperăm că ți-a fost de folos acest articol, iar dacă ai întrebări sau vrei să ne propui un nou subiect de abordat pe site, trimite mesaj la adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro sau ne poți găsi pe contul de Facebook și pe cel de Instagram. 😊

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.