Chiar dacă este un subiect despre care nici cu prietenele nu îți vine să discuți, apar situații când secrețiile vaginului tău se schimbă, devin mai abundente, capătă un miros înțepător și vin cu mâncărimi sau usturime la urinare.
Dacă experimentezi vreuna dintre senzațiile menționate mai sus, este posibil să ai o infecție vaginală.
Poate nu te simți confortabil să discuți cu nimeni despre asta și ți se pare o situație stânjenitoare, dar infecțiile vaginale apar din diverse motive și probabil orice femeie s-a confruntat în viața ei cu cel puțin un astfel de episod.
Pentru început, să înțelegem mai bine cum apar infecțiile vaginale, cum se manifestă, dar și cum pot fi evitate. Am discutat pe larg despre asta în acest articol și îți recomand să îl recitești.
Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre infecțiile vaginale sunt:
- Principalele semne ale unei infecții sunt modificarea aspectului, mirosului, cantității secreției vaginale;
- Uneori pot apărea doar simptome urinare care mimează o infecție urinară;
- Simptomele cu care te poți confrunta sunt: disconfort vaginal, mâncărime, senzație neplăcută de „ud” și secreție abundentă, arsură sau urinări frecvente, cu usturimi și durere. Aceste simptome pot apărea spontan sau după un contact sexual;
- Dacă aceste modificări apar la câteva zile după un contact sexual neprotejat, este foarte posibil să fie vorba de o boală cu transmitere sexuală. După consult și analize, medicul va preciza natura infecției și dacă partenerul are și el nevoie de tratament;
- Unele tipuri de infecții vaginale apar din cauza unor modificări în flora intestinală prin greșeli alimentare care creează dezechilibre sau după administrarea unor medicamente.
- Infecțiile vaginale repetate pot fi un semn al unei boli endocrine (diabet zaharat, de exemplu), al unei depresii imunitare sau al unui diagnostic și tratament nepotrivit, așa cum se întâmplă uneori când îți alegi singură tratamentul, în loc să ceri recomandarea medicului.
Cum poți afla ce tip de infecție ai, ca să știi cum să te tratezi?
Dacă ai simptomele unei infecții vaginale (și ai aflat din articolul de mai sus că ele pot fi de mai multe tipuri), e util să știi ce tip este și cum o poți trata astfel încât să revii la un vagin sănătos și stare de bine.
Primul pas este să mergi la medicul ginecolog pentru un consult. Acesta îți va recomanda analize de laborator, care pot să fie din secreția vaginală sau probe de sânge sau de urină.
Atunci când ai o infecție vaginală, ai grijă să:
- eviti contactul sexual pana la rezolvarea situatiei,
- reduci sau elimini consumul de zahăr și alți carbohidrați;
- bei apă suficientă;
- ai un aport crescut de fibre și consumi legume la fiecare masă;
- excluzi din alimentație sau scazi pe cât posibil aditivii alimentari, alimentele tip fast-food;
- menții o igienă corespunzătoare, fără excese sau fără a neglija acest aspect;
- utilizezi un probiotic pe cale generală și local;
- te expui zilnic la soare (fața și brațele, în special) pentru a-ți asigura un aport suficient de vitamina D sau iei un supliment cu vitamina D;
- mergi la un consult de specialitate;
- îți faci temele pe #planificaneprevazutul.
Uneori, consultul ginecologic poate fi amânat dacă:
- respectarea regulilor menționate determină dispariția simptomelor
- partenerul are un diagnostic precizat și medicul a prescris tratament și pentru partenera
- apariția simptomelor este un efect secundar al unui tratament recomandat și poti cere medicului care ți-a recomandat tratamentul inițial o rețetă.
Ține cont totuși că întârzierea sau lipsa unui control poate agrava o situație foarte simplu de tratat inițial și poate avea consecințe pe termen lung: disfuncții sexuale, leziuni cervicale, infertilitate.
Dacă articolul ți-a fost util, atunci salvează-l, să poți reveni la el și dă-l mai departe și prietenelor care au nevoie de aceste informații. Nu uita: să fii informat e #cool!