Zilele menstruației sunt delicate pentru orice femeie, de la primele dăți în adolescență, până la menopauză. Dacă în cazul unor femei nu există vreo diferență față de „zilele normale”, în cazul altor femei, durerile abdominale, crampele și indispoziția sunt atât de intense, încât ele sunt nevoite să lipsească de la activitățile zilnice, cum ar fi școală, cursuri sau job.
Citește aici ce este menstruația și cum apare.
Înainte de toate, este bine de știut că menstruația este un proces natural al sistemului reproducător feminin, care debutează în jurul vârstei 11-13 ani ani și durează până în jurul vârstei de 50 de ani, aceste limite fiind diferite în funcție de organismul fiecărei femei. În general, în primii 2 ani după apariția primei menstruații, aceasta vine neregulat (chiar și la cateva luni diferență), urmând să se regleze după intervalul menționat. Totuși, se poate întâmpla ca menstruația să apară înainte de vârsta menționată mai sus sau chiar mai tarziu, în jurul vârstei de 16 ani. În cel de-al doilea caz, este vorba de menarha întârziată, însă, pentru precizarea diagnosticului este nevoie ca fata să meargă la un consult la medicul ginecolog.
Să spunem lucrurilor pe nume!
Menstruația se referă doar la intervalul când apare sângerarea lunară, din prima zi a ei (sau de la primele picături) până când lichidul scurs nu mai are colorat roșiatic. Ciclul menstrual este perioada cuprinsă între prima zi de menstruație și ziua anterioară următoarei menstruații și este formată din mai multe faze precum: foliculară, ovulatorie și luteală. Ciclul menstrual cuprinde și menstruația.
De unde apar neplăcerile în timpul menstruației?
Cele mai frecvente simptome asociate cu menstruația sunt starea de balonare, acneea, durerile abdominale, oboseala, iritabilitatea și indispoziția, toate acestea fiind specifice sindromului premenstrual. În general, simptomele sindromului premenstrual încep să fie simțite cu câteva zile înainte să vină menstruația, ca apoi să se reducă semnificativ la finalul sângerării. Cel mai adesea, cauzele sindromului sunt conectate cu variația nivelului de hormoni și a serotoninei din sânge pe durata ciclului menstrual.
Pe lângă sindromul premenstrual, un alt disconfort resimțit de o parte dintre femei pot fi crampele menstruale. În terminologia medicală, o perioadă dificilă, cu dureri, se numește dismenoree. În funcție de gradul intensității durerilor, dismenoreea poate să fie primară sau secundară.
Dimenoreea primară corespunde unor dureri în partea inferioară a abdomenului, care pot să înceapă cu cu 1-2 zile înainte de menstruație și să dureze 2-4 zile. Crampele menstruale sunt provocate de contractarea uterului care astfel elimină mucoasa uterină. Uneori, crampele pot sa fie cauzate de un deficit de oxigenare a uterului sau o creștere a nivelului de prostaglandine (substanțe asemenătoare hormonilor). Dismenorea secundară este cauzată de o serie de probleme medicale precum endometrioză sau boala inflamatorie pelvină și, de obicei, pe lângă crampele menstruale, apare și o durere în zona lombară. Așadar, dacă durerile simțite de o fată în această perioadă au o intensitate mare (și foarte mare) și îi afectează activitățile zilnice, este necesar ca ea să mergă la un consult la medicul ginecolog pentru a investiga cauza durerilor.
Sângele menstrual nu este doar sânge
Sângerarea eliminată de femei în timpul menstruației conține țesut endometrial, mucus vaginal, bacterii din flora vaginală și doar într-o mică proporție sânge. Compoziția sângelui menstrual poate să difere de la femeie la femeie, de la menstruație la menstruație, și, de asemenea, în funcție de vârsta. Chiar dacă de-a lungul unei menstruații ți se pare că ai eliminat mult sânge menstrual, este bine de știut că, în medie, o femeie elimină 35 ml de astfel de lichid, adică aproximativ 3 lingurițe.
Există tratament pentru dureri?
Atunci când durerile nu au cauza medicală, ele pot fi ameliorate având un stil de viață sănătos care să includă: odihnă, o dietă echilibrată, activități sportive realizate cu regularitate. De asemenea, calmantele uzuale pot fi de ajutor, dar și o pernă care se încălzește și pe care fetele o pot pune în zona abdomenului pentru a mai atenua din dureri.