Dacă ți s-a întâmplat până acum te confrunți cu dureri, secreții abundente sau infecții vaginale, trebuie să știi că acestea pot fi prevenite ușor, printr-o igienă corespunzătoare. Nu se discută suficient de frecvent despre îngrijirea zonei intime, însă lipsa de informare îți poate afecta atât sănătatea aparatului reproducător, cât și viața de cuplu. Spre deosebire de bărbați, femeile sunt mult mai predispuse la infecții genitale. De aceea, trebui să afli următoarele informații despre o igienă intimă corect:
1. Lenjeria intimă
Adesea, lenjeria intimă este aleasă mai ales în funcție de aspect și mai puțin pentru protecția și confortul pe care le asigură. Însă, este important de știut că materialele sintetice favorizează acumularea transpirației, înmulțirea bacteriilor și, prin urmare, apariția infecțiilor. Așadar, poartă lenjerie din fibre naturale, precum bumbacul, care lasă pielea să respire. Mai mult, specialiștii recomandă înlocuirea lenjeriei de tip tanga cu modele mai „pline”, pentru a evita transferul bacteriilor de la o zonă intimă la alta.
2. Dușurile vaginale
În jurul acestui subiect circulă multe mituri și informații eronate. Unul dintre cele mai populare este cel potrivit căruia spălăturile vaginale după contactul sexual pot preveni o sarcină nedorită. Nici vorbă de așa ceva! Dacă nu ești pregătită să devii mamă, trebuie să utilizezi o metodă contraceptivă sigură și eficientă pe termen lung, precum anticoncepționalele sau prezervativul (mai ales dacă ai un partenere nou). În plus, dușurile vaginale strică echilibrul florei și te pot infecta cu diverse bacterii din apă.
3. Zilele de menstruație
Sângele favorizează dezvoltarea bacteriilor și contractarea bolilor cu transmitere sexuală. De aceea, în această perioadă trebuie să fii mult mai atentă cu igiena intimă. Absorbantele sau tampoanele interne trebuie schimbate după perioada recomandată (maximum 4 ore), iar dacă alegi să faci sex în perioada menstruației, dușul de dinainte și de după este obligatoriu.
4. Produsele de igienă personală
Săpunul sau produsele de îngrijire folosite trebuie să aibă formule blânde, cu pH neutru, care nu agresează flora bacteriană protectoare a mucoasei vaginului. Cu siguranță știi că, după folosirea toaletei, mișcările trebuie să aibă direcția față-spate, pentru a evita transferul bacteriilor.
5. Prosoapele
Prosoapele sunt obiecte de uz personal, așadar prosopul tău poate fi folosit numai de tine. În plus, o dată la câteva spălări trebuie să le dezinfectezi, pentru o igienizare corectă.