Prezența firelor de păr pe anumite zone ale corpului (axile, în zona pubiană, pe picioare etc) este un lucru perfect natural pentru orice femeie sănătoasă din punct de vedere clinic, iar creșterea lor este determinată, în mare parte, de hormonii masculini sau androgeni. Ce se întâmplă, însă, atunci când aceste fire de păr încep să apară în zone neobișnuite pentru corpul unei femei, cum ar fi fața, pieptul, abdomenul, bărbia sau spatele? Vorbim în acest caz de hirsutism, un termen medical definit prin creșterea excesivă a pilozității în zone în care părul lipsește în mod normal.
Care sunt posibilele cauze ale apariției hirsutismului? Hirsutismul apare din cauza creșterii nivelului de hormoni masculini (androgeni) secretați de glandele suprarenale, peste valorile normale, iar cauzele includ:
• Sindromul ovarelor polichistice – o afecțiune frecventă în cazul femeilor cu vârsta de până în 30 de ani, care, alături de pilozitatea ridicată în zone unde de obicei e absentă, poate avea ca efecte și acneea sau tulburări ale menstruației.
• Sindromul adrenogenital – o tulburare genetică a cărei principală cauză constă în sinteza anormală a unor hormoni precum cortizolul sau androgenii.
• Hirsutismul idiopatic sau ascuns – este hirsutismul ale cărui cauze nu au fost încă identificate. Poate fi vorba de o ușoară modificare a sindromului ovarelor polichistice, însă ciclul menstrual este regulat, iar singurul simptom constă în creșterea părului de pe corp în zone atipice, precum: bărbia, abdomenul, spatele sau toracele.
Ce analize ar trebui să faci pentru diagnosticarea hirsutismului?
Dacă te regăsești în aceste simptome, îți recomandăm să mergi, pentru început, la un medic endocrinolog care îți va recomanda analizele medicale necesare pentru determinarea nivelelor hormonale din corp. În funcție de rezultatele, specialistul îți va indica tratamentul potrivit organismului tău. De asemenea, în cazul sindromului ovarelor polichistice, pe lângă analizele de determinare a nivelului hormonilor, îți recomandăm să mergi și la un medic ginecolog pentru o ecografie transvaginală. Această examinare face posibil un diagnostic sigur pentru anumite afecțiuni dezvoltate la nivelul ovarelor. Totodată, se poate efectua o ecografie abdominală pentru verificarea aspectului glandelor surprarenale.
Cum se tratează?
Hirsutismul se tratează în funcție de organismul fiecărei persoane, tocmai de aceea este foarte important să mergi la endocrinolog și la ginecolog, specialiștii care vor identifica tratamentul potrivit în cazul tău.
În cazul sindromului ovarelor polichistice care implică și tulburări de ciclu menstrual, medicul ginecolog poate recomanda contraceptive orale pentru reglarea nivelului de hormoni din corp. De asemenea, în funcție de rezultatele analizelor hormonale, medicul endocrinolog poate recomanda și anumite medicamente anti-androgeni. Pe lângă tratamentul cu medicamente, poți scăpa de părul nedorit și cu ajutorul cosmeticelor (cremele epilatoare sau ceara), cu precizarea că ele vor trata doar efectul, nu și cauza. De asemenea, există și metode mai costisitoare cum ar fi epilarea cu laser, care poate reduce creșterea firelor de păr pe o perioadă mai lungă, de până la câțiva ani. S-a observat o diminuare a hirsutismului și datorită asocierii cu un regim alimentar sănătos, bogat în alimente cu colesterol scăzut, alături de o porție zilnică mai mare de legume și fructe, precum și o hidratare corespunzătoare a organismului.
Un alt aspect care nu trebuie neglijat în cazul hirsutismului și care merge dincolo de problemele fizice de sănătate, este prezent la nivel psiho-comportamental. De multe ori, pilozitatea excesivă poate determina un sentiment de rușine din cauza aspectului inestetic sau anumite complexe fizice care se pot reflecta ulterior și în viața sexuală. Tocmai de aceea, alături de tratamentul cu medicamente, poți apela și la consilierea psihologică pentru a preveni sau trata eventuale stări depresive.