O cunoști și ca „pilula de după” și probabil că ai apelat la ea (sau ai o prietenă care a apelat la ea) fie în urma unui contact sexual neprotejat, fie după ce metoda contraceptivă folosită a eșuat. Felicitări dacă ai folosit-o rapid, în primele 72 de ore – acesta este și motivul pentru care a funcționat!
Rezultatul final te mulțumește cu siguranță. Însă, dacă este să fii complet sinceră, oare ai cumva rețineri și dileme în ceea ce privește posibilele efecte adverse? Te-ai întrebat, vreodată, cu strângere de inima, dacă nu cumva folosirea pilulei de a doua zi te poate împiedica, într-o zi, să rămâi însărcinată?
Atunci te vei simți ușurată să afli că medicii ginecologi te pot asigura că nu există nicio legătură între pilula de a doua zi și capacitatea ta de a rămâne însărcinată în viitor. Acest lucru rămâne adevărat indiferent de câte ori ai folosit pilula într-o lună, într-un an sau într-o viață.
Pilula de a doua zi conține levonorgestrel, aceeași substanță activă pe care o regăsim și în componența mai multor tipuri de pilule contraceptive regulate, însă în doze diferite. Efectul său este acela de a preveni sau a întârzie eliberarea unui ovul din ovar, evitând astfel instalarea sarcinii. Ea poate avea acest efect numai în momentul administrării și în primele 72 de ore. Așadar, dacă o folosești după acest interval, ea nu va avea niciun efect.
Este important de știut că pilula de a doua zi se eliberează fără prescripție medicală pentru că ea nu se regăsește pe lista medicamentelor periculoase pentru organism, având riscuri extrem de scăzute pentru utilizatoare. Astfel, pilula de a doua zi a fost încadrată de către autoritățile competente în categoria OTC – medicamente eliberate fără prescripție medicală. Te poți baza, astfel, pe o soluție rapidă, sigură și eficientă care, la nevoie, te poate ajuta să previi o sarcină nedorită.
În cazul în care îți dorești să ai copii, însă nu reușești să rămâi însărcinată, este indicat un control la medicul ginecolog. Specialistul îți poate recomanda o serie de investigații pentru a identifica adevăratele cauze și diagnosticul corect, precum și tratamentul potrivit. De asemenea, el îi poate îndruma pe ambii parteneri către investigațiile specifice de fertilitate.