Fac celulită dacă le iau? De la ce vârstă și până când le pot utiliza? Pilulele contraceptive au și beneficii asupra sănătății?
Există multe întrebări cu privire la utilizarea pilulelor contraceptive, dar și mai multe mituri care au luat naștere și care s-au răspândit rapid, până când a devenit greu să separăm adevărul de ficțiune. Aceasta a fost și misiunea primului interviu pe care-l găsiți aici, dar și a celui de mai jos. Alături de un medic specialist ne-am propus să aflăm adevărul despre această metodă contraceptivă.
Dna. Dr. Bălașa Daniela ne-a ajutat să aflăm mai multe despre anticoncepționale, de la momentul din care e sigur să începem administrarea lor până la prezentarea altor câteva beneficia asociate acestei metode contraceptive. Vă invităm să le citiți pe toate mai jos:
1.Din experiența dvs. ne puteți care sunt câteva dintre motivele pentru care femeile sunt reticente la recomandarea de a lua pilule anticoncepționale? Pentru aceste reticențe ce abordare aveți?
Dr. Daniela Bălașa: Femeile se tem că vor face celulită de la anticoncepționale. Celulita este determinată genetic, așa că faptul că luăm sau nu pilule contraceptive nu influențează apariția sau agravarea ei.
O altă temere este că de la pilule se pot sparge vase de sânge sau chiar pot apărea varice, ceea ce nu este deloc adevărat. Și acestea sunt moștenite genetic și influențate de alimentație și stilul de viață.
2. Există o pilulă potrivită pentru toate femeile care își doresc o astfel de protecție contraceptivă? Puteți să ne spuneți dacă există un anumit tip de femeie pentru care pilula anticoncepționala este recomandată?
Dr. Daniela Bălașa: Majoritatea femeilor tolerează bine orice tip de pilulă contraceptivă. E preferabil să utilizăm pilula cu doză minima de estradiol. În anumite cazuri apar mici efecte secundare și de aceea trebuie să adaptăm tipul de pilulă fiecărei femei, astfel încât aceasta să se simtă perfect.
Pilulele contraceptive sunt adresate în primul rând femeilor tinere, dar se potrivesc și celor de peste 35 ani dacă nu fumează, nu sunt obeze, diabetice, cu afecțiuni hepatice, renale sau cardiovasculare.
3. Ce analize / investigații și în ce situații sunt necesare înainte de recomandarea pilulei anticoncepționale. Sunt analizele de sânge obligatorii înainte de recomandarea unei pilule?
Dr. Daniela Bălașa: Pilulele contraceptive sunt adresate în primul rând femeilor tinere, care sunt sănătoase în imensa majoritate, chiar dacă fumează. Nu se recomandă efectuarea niciunei investigații preliminare la aceste tinere.
Pentru indicarea pilulelor contraceptive trebuie să se poarte doar o discuție, din care să reiasă istoricul stării ei de sănătate, afecțiunile prezente și dacă în familia ei există cazuri de trombofilie, cancer. Trombofilia este o boală ereditară care constă în modificarea unor factori ce determină formarea de cheaguri în vasele sanguine, fără că acestea să fie lezate. Contraceptivele estro-progestative pot favoriza formarea cheagurilor la femeile ce au moștenit această boală. De aceea, dacă avem suspiciune de trombofilie moștenită, le indicam doar după efectuarea testelor specifice, dacă acestea sunt negative.
Sunt necesare anumite teste și în cazul tinerelor care suferă de anumite boli. La toate celelalte, care nu au alte afecțiuni, nu este necesară nicio analiză suplimentara în cazul în care femeia vizitează regulat medicul, are trecute toate analizele recomandate conform perioadei de vârsta (analiza generală a sângelui, testul PAP etc.) în limite normale.
La femeile peste 35 ani situația se schimbă puțin. Organismul nu mai e foarte tânăr și de aceea ele trebuie verificate că nu au afecțiuni incipiente nedepistate, care ar putea fi influențate de contraceptive.
Avem nevoie de analize hepatice, glicemie, colesterol, precum și de o ecografie mamară. De asemenea nu putem indică pilula la femei pete 35 ani dacă acestea fumează.
4. De la ce vârstă se pot administra si considerați că sunt benefice pilulele anticoncepționale?
Dr. Daniela Bălașa: Nu există o vârstă anume de la care se pot administra contraceptivele. Ele trebuie începute obligatoriu odată cu începerea vieții sexuale, dacă nu există contraindicații, în urmă unei discuții purtate cu un medic, cum ar fi cel de familie, cu care pacienta ar trebui să aibă o relație apropiată. Uneori, anticoncepționalele sunt prescrise de medic și la fete cu vârste mai mici, ca tratament pentru sângerări frecvente sau abundente, chisturi ovariene, etc.
5. Există o perioadă maxim admisă pentru tratamentul cu pilule contraceptive? În această perioadă, se recomandă pauze în administrare?
Dr. Daniela Bălașa: Nu există o perioadă maxim admisă, putem lua perioade lungi de timp, zeci de ani.
Nu se mai recomanda pauze în aceste perioade de administrare, deoarece organismul își găsește un nou echilibru sub contraceptive și nu e bine să-i schimbăm frecvent contextul hormonal. Când vorbim însă de femeile de peste 35 ani, la ele e recomandat să fie supravegheate anual.
6. Până la ce vârsta se pot administra pilulele contraceptive?
Dr. Daniela Bălașa: În ultimii ani, la Congresele Europene și Mondiale care s-au ocupat cu terapia hormonală, s-a stabilit că se pot lua contraceptive orale până la vârstă de 60 ani, bineînțeles sub controlul anual de care am vorbit și în cazuri atent selecționate. După 40 de ani, se continuă tratamentul cu acestea în scopul de a preveni dereglările și afecțiunile proprii premenopauzei și menopauzei incipiente.
7. Pilula contraceptivă, pe lângă misiunea de a împiedica instalarea unei sarcini nedorite, are și foarte multe beneficii pentru organismul femeilor. Puteți să ne prezentați câteva dintre acestea?
Dr. Daniela Bălașa: Prin faptul că pun ovarele în repaus, contraceptivele previn multe boli date de dereglările acestora, care sunt inerente când ovarele funcționează mulți ani la rând. Aceste boli care pot fi prevenite sunt chistul ovarian, cancerul ovarian, endometrioză, polipul endometrial, fibromul uterin, cancerul endometrial, adenomioza, nodulii și chisturile mamare (mastoză fibro-chistica ).
S-a constatat că și anexita este mult mai rară sub anticoncepționale (ca și în sarcină de altfel), deoarece folicullii nu se mai sparg în fiecare luna, ovulația fiind oprită. Multe din aceste boli produc infertilitate, dacă nu sunt controlate.
Acneea se ameliorează, părul în exces de pe corp devine mai subțire și se rărește. Cantitatea de sânge pierdută la menstruație este mult redusă și durerile menstruale net ameliorate. Stresul este redus deoarece dispare teama de sarcină, relația sexuală este mai bună deoarece și partenerul este mai relaxat.
Contraceptivele asigură păstrarea fertilității deoarece previn atât boli ale ovarelor cât și ale uterului care apar în timp, datorită funcționării continue.
8. De ce sunt recomandate pilulele anticoncepțioanle pentru reglarea ciclului menstrual și pentru ameliorarea durerilor menstruale? Cum acționează astfel încât să aducă îmbunătățiri pentru cele 2 probleme?
Dr. Daniela Bălașa: Atât neregularitățile ciclului menstrual, cât și durerile mari sunt cauzate de dereglări ale hormonilor produși de ovare. Pilulele opresc aceste dereglări. Când luăm contraceptive orale, ovarele nu funcționează și în sânge există doar hormonii femeiești conținuți de pilulă, perfect echilibrați și în cantități mult mai mici decât cei produși de ovare. Prin oprirea pilulelor timp de 7 (sau 4) zile, hormonii scad și acest lucru produce sângerare. Deci pilulele produc un ciclu modificat, cu menstruații regulate în pauză dintre folii.
Cantitatea de estrogen fiind mai mică, endometrul este mult mai subțire și se elimină mai ușor la menstruație. Implicit, durerea menstruală e mult mai mică, la fel și cantitatea de sânge care se pierde în fiecare luna.
9. Considerați că un tratament cu o rată de siguranță la fel de mare ca cea a pilulelor anticoncepționale poate influența pozitiv și viața sexuală de cuplu? Dacă da, cum?
Dr. Danila Bălașa: Pilulele contraceptive sunt considerate o metodă sigură de contracepție. Acest lucru face ca partenerii sexuali să fie mai relaxați, fiind lipsiți de stresul unei posibile sarcini nedorite. Ei pot renunța la prezervativ (in cazul in care sunt siguri ca nu vor fi infectati de Boli cu Transmitere Sexuala), ceea ce crește plăcerea actului sexual în șine.
De asemenea, bărbatul nu mai trebuie să ejaculeze în afară vaginului pentru a evita sarcina și va fi mai relaxat și mai mulțumit. Femeia care ia pilule este în general mai sănătoasă ginecologic, are mult mai rar inflamații sau sângerări și nu are nici teama de a întreține raporturi sexuale în perioadă fertilă, deoarece aceasta nu mai există.
10. Ce considerați că ar fi esential să știe tinerele atunci când doresc să înceapă administrarea unei pilule anticoncepționale? Este important sfatul medicului specialist?
Dr. Daniela Bălașa: Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știe tinerele fete este că odată ce își încep viață sexuală, trebuie să înceapă să ia pilule anticoncepționale, dacă medicul nu le interzice din motive medicale.
Organizația Mondială a Sănătății indică acest lucru, spunând că pilulele contraceptive sunt singura metodă anticoncepționala acceptabilă pentru femeia tânără fără copii, dacă nu are contraindicații.
Complicațiile avortului sunt mult mai frecvențe și mai grave decât cele ale pilulelor!