Contracepția orală combinată este una dintre cele mai folosite și, totodată, sigure metode contraceptive moderne disponibile. În plus, pilulele contraceptive se află în topul metodelor de contracepție, cu o eficiență de 99,7% atunci când le folosim corect, așa cum ne-a indicat medicul și conform indicațiilor din prospect. Ca o alternativă cel puțin egală, inovația în domeniul contraceptivelor hormonale ne propune o nouă opțiune de protecție sexuală: patch-ul sau plasturele contraceptiv.
Cum funcționează?
Asemenea pilulelor contraceptive, patch-ul conține o combinație de doi hormoni – estrogen și progesteron – care, însă, în cazul său, este absorbită în organism prin piele și eliberată apoi în vasele de sânge de sub epidermă, la o concentrație optimă, sigură și eficientă. Substanțele active ajung la nivelul sistemului reproducător, inhibă ovulația și previn, astfel, sarcina nedorită. Astfel, patch-ul este la fel de eficient precum pilulele. În plus, faptul că, odată aplicat pe piele și folosit corect, el trebuie schimbat numai o dată pe săptămână, te eliberează de grija administrării zilnice. Astfel, el este confortabil, ușor de folosit și chiar mai eficient decât alte metode de protecție sexuală.
Folosire ușoară, în 3 pași
- Pentru a fi eficient, primul plasture pe care îl folosești trebuie aplicat pe piele în prima zi de menstruație. Cele mai potrivite zone pentru aplicare sunt abdomenul, fesele și partea superioară a brațului – întotdeauna pe pielea curată, astfel încât să fii sigură că are aderență. Apasă ferm, până ce te-ai asigurat că s-a lipit. Nu folosi pudră, ulei, loțiune de corp sau alte produse pentru piele înainte de a aplica plasturele.
Foarte important: Nu uita să verifici în fiecare zi dacă patch-ul a rămas la locul lui, pentru a te asigura că protecția este neîntreruptă!
- 1 patch contraceptiv = 1 săptămână. Odată aplicat, un plasture contraceptiv trebuie păstrat pe piele timp de o săptămână. Plasturele se înlocuiește cu unul nou, în aceeași zi a săptămânii următoare. Astfel, dacă ai început să folosești patch-ul într-o zi de miercuri, miercurea devine ziua în care vei schimba plasturele.
- 3 săptămâni de utilizare + 1 săptămână de pauză. Din nou, în mod asemănător cu pilulele contraceptive, perioada de utilizare este de 3 săptămâni (21 de zile) pentru fiecare ciclu menstrual. În aceste 3 săptămâni vei schimba 3 patch-uri. Urmează, apoi, o săptămână (7 zile) fără patch. După aceea, un nou plasture este aplicat în aceeași zi – miercuri, dacă ne referim la exemplul de mai sus.
Foarte important: schimbă periodic zona în care aplici plasturele, pentru a-ți proteja pielea.
Ce se întâmplă dacă plasturele s-a dezlipit?
Dacă ai observat imediat, în aceeași zi, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să încerci să fixezi plasturele la loc. Poți face acest lucru numai dacă jumătate de patch s-a dezlipit, și nu în totalitate. Dacă nu mai poți fixa plasturele, atunci trebuie să-l înlocuiești imediat. Dacă ai acționat rapid, nu este nevoie să folosești o metodă suplimentară de protecție.
Foarte important: în acest caz, ziua de schimbare a plasturelui rămâne neschimbată, chiar dacă a trebuit să folosești unul nou.
Dacă, însă, plasturele s-a dezlipit parțial sau total pentru mai mult de o zi (24 de ore), el trebuie înlocuit imediat cu unul nou.
Foarte important: în această situație, ziua în care ai înlocuit plasturele devine noua zi de schimbare a plasturelui. Să zicem că ai aplicat un patch miercuri, iar sâmbătă a trebuit să-l înlocuiești, după mai mult de 24 de ore în care acesta a rămas dezlipit parțial sau s-a dezlipit de tot. Astfel, sâmbăta devine noua zi în care vei schimba plasturele. În acest caz, trebuie să folosești o metodă suplimentară de protecție – neapărat non-hormonală – în următoarele 7 zile (de exemplu, poți folosi prezervativul).
Ce se întâmplă dacă nu schimbi plasturele contraceptiv la timp?
- Dacă, ai uitat să aplici patch-ul după cele 7 zile de pauză, aplică-l imediat ce ți-ai adus aminte. Din nou, în această situație se schimbă ziua în care înlocuiești plasturele de acum înainte. De asemenea, trebuie să folosești contracepție non-hormonală în următoarele 7 zile pentru a evita o sarcină nedorită.
- Dacă ai uitat să schimbi plasturele pe care îl porți deja și au trecut mai puțin de 48 de ore de la momentul în care trebuia să o faci, încă te poți baza încă pe eficiența sa. Condiția este totuși să-l înlocuiești de-ndată ce-ți aduci aminte. În această situație, ziua de înlocuire rămâne cea inițială.
- Dacă ai uitat să schimbi plasturele pe care îl porți deja și au trecut mai mult de 48 de ore de la momentul în care trebuia să o faci, înlocuiește-l imediat și păstrează această zi ca noua zi de schimbare a patch-ului. Folosește o metodă contraceptivă
- Efectul contraceptiv se păstrează dacă ai uitat să îndepărtezi patch-ul folosit în a 3-a săptămână. Pur și simplu îndepărtează-l atunci când ți-ai dat seama și aplică noul plasture în ziua în care urma să o faci.
Bine de știut: poți face duș sau baie fără probleme, poți merge la mare, la piscină sau la saună și poți practica sporturile care îți plac, fără nicio problemă. Aderența plasturelui este confirmată prin studii. Dacă, totuși, ai parte de un „accident” precum cele descrise mai sus, știi de ai de făcut!
Trecerea de la un contraceptiv hormonal combinat – ex: pilula contraceptivă, inelul vaginal sau alt patch
Plasturele trebuie aplicat, de preferință, în ziua următoare administrării ultimei pilule care conține hormoni (ultimei pilule contraceptive din folie), însă cel mai târziu în prima zi după intervalul fără pilule sau cu pilule placebo – comprimatele fără hormoni (după pauza de 7 zile, adică în a 8-a zi).
Când se efectuează trecerea de la un inel vaginal sau un alt plasture transdermic, aplicăm plasturele, de preferință, în ziua îndepărtării ultimului inel sau plasture din ambalajul pe ciclu, însă cel târziu în ziua când ar fi trebuit să aibă loc următoarea aplicare.