Ruperea prezervativului în timpul actului sexual este principalul motiv pentru care această metodă contraceptivă eșuează.
Chiar și așa, prezervativul este totuși singura metodă contraceptivă care te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Pentru că primim foarte multe întrebări pe această temă, în cadrul acestui articol vom vorbi despre riscurile care apar atunci când se rupe prezervativul, cum îți poți da seama că s-a rupt, ce soluții ai la îndemână.
Află de aici cum poți folosi greșit prezervativul ca să te asiguri că eviți aceste greșeli.
De ce se rupe prezervativul?
Prezervativul se poate rupe dacă:
- Termenul de valabilitate a expirat și calitatea materialului s-a deteriorat;
- Atunci când îl deschizi, folosești dinții sau un obiect ascuțit și creezi o fisură;
- Nu l-ai păstrat corespunzător, într-un loc ferit și unde nu există frecare a materialului;
- Folosiți un lubrifiant pe bază de ulei, care interacționează cu latexul din care este creat prezervativul și astfel îl deteriorează;
- Folosiți (în mod greșit) 2 prezervative puse unul peste celălalt.
Riscurile care apar atunci când se rupe prezervativul în timpul sexului
Când prezervativul se rupe în timpul sexului, înseamnă că ai început actul sexual protejat, dar l-ai terminat neprotejat, deci e important să iei măsurile pe care le-ai fi luat și în cazul unui contact sexual neprotejat.
Te poți gândi la următoarele riscuri asociate sexului neprotejat:
- Apariția unei sarcini nedorite
- Contractarea unei boli cu transmitere sexuală
- Apariția unei infecții cauzate de resturile de prezervativ rămase în interiorul vaginului.
Cum îți poți da seama că s-a rupt prezervativul
Există, probabil, 2 moduri în care îți poți da seama: prin senzație, adică poți să identifici o ușoară schimbare a ce simți, sau prin analizarea prezervativului, la final, după terminarea actului sexual.
Poate mai important decât CUM este CÂND.
Dacă realizezi că prezervativul s-a rupt înainte de ejaculare, e foarte important să oprești actul sexual și să evaluezi starea lui, astfel încât să nu rămână părți din el în vagin și să ducă la infecții. Dacă totul este în regulă, puteți continua actul sexual numai prin folosirea unui nou prezervativ.
Dacă momentul în care realizezi că prezervativul s-a rupt este abia după ejaculare, la fel, asigură-te că nu rămân resturi în vagin.
Ce faci dacă se rupe prezervativul? Ce soluții ai?
- Pilula de a doua zi – indiferent dacă s-a rupt înainte sau după ejaculare, riscul unei sarcini este totuși prezent și mai bine iei pilula de a doua zi decât să regreți sau să stai apoi cu dubii despre posibilitatea unei sarcini. Cu cât o iei mai repede de la contactul sexual, cu atât mai bine. Află totul despre pastila de a doua zi de aici.
- Testare pentru verificarea bolilor cu transmitere sexuală – dacă actul sexual a fost cu un partener nou, al cărui trecut nu îl cunoști foarte bine, ar fi ideal să îți faci niște teste să te asiguri că nu ai devenit purtător/purtătoare a unei boli cu transmitere sexuală. Pentru asta, mergi la medicul specialist și solicită efectuarea testării specifice BTS.
- Scoaterea prezervativului/resturilor de prezervativ din vagin – tu sau partenerul puteți evalua, în primul rând, starea prezervativului să vedeți dacă este întreg sau nu. Dacă nu, următorul pas este să căutați în vagin și să încercați să scoateți folosind 2 degete. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie făcută o vizită la medicul ginecolog în cel mai scurt timp.
În cazul în care ai un partener stabil și mai ales dacă amândoi vă faceți analizele la zi, te poți orienta către o metodă contraceptivă pe termen lung, caz în care nu vei mai sta cu griji la fiecare contact sexual. Citește despre pilulele anticoncepționale de aici.