Pubertatea și adolescența: schimbări și provocări

Este absolut firesc să îți consideri corpul un element foarte important în definirea propriei identități. Tocmai de aceea, este la fel de firesc ca, atunci când ajungi la pubertate, să simți nevoia unui ajutor din afară. Cu puțină îndrumare și un plus de explicații despre toate schimbările prin care treci, vei ajunge să îți accepți noul corp, să înțelegi modificările ce se produc, să le accepți într-o manieră pozitivă, să înveți cum poți să ai o viață sexuală sănătoasă și cum să te protejezi, mai târziu, de o sarcină nedorită.

Ce provocări apar la pubertate?
La fete, pubertatea debutează în jurul vârstei de 9-10 ani și, în general, durează 3-4 ani, însă poate dura și într 1,5 ani și cinci ani – durata depinde foarte mult de fiecare organism. În această perioadă, poți avea uneori senzația că nu îți mai recunoști propriul corp, iar schimbările fizice prin care treci pot să te facă să îți cauți o nouă identitate. S-ar putea chiar să ajungi să petreci ore întregi în baie, explorând modul în care ți s-a schimbat corpul, dar și să ajungi să fii mai sensibilă la remarcile celor din jur. În această perioadă, nu este exclus nici să ajungi să te confrunți, pentru prima oară, cu tot felul de lucruri – de la apariția acneei la dureri menstruale sau secreții vaginale oscilante. După atâta timp, s-ar putea să simți că propriul corp ți s-a transformat în dușman. Nu te speria! Toate aceste simptome sunt doar semne că te îndrepți cu pași repezi către o nouă etapă din viața ta.
Odată cu apariția primei menstruații, s-ar putea să gândești următoarele lucruri:
„Sângerarea nu se mai oprește și este foarte neplăcut.”
„Mi se întâmplă adesea să mă doară stomacul și chiar și spatele.”
„Mi se pare o prostie că trebuie să avem menstruație.”

Prima menstruație are însă o semnificație specială. Fără îndoială că ai așteptat-o cu nerăbdare, ca un simbol al creșterii și o confirmare a faptului că, din copil, te vei transforma într-o femeie adevărată, care va avea, la rândul său, copii într-o zi. În același timp, însă, s-ar putea și să simți că, odată cu ciclul menstrual, ai pierdut controlul asupra propriului corp, alegându-te, în schimb, cu dureri și cu o limitare a libertății de mișcare. Unora dintre fete le este chiar rușine după primele menstruații, așa cum li se întâmplă și băieților după primele ejaculări. O să treacă! Cu un pic de informare și educare, nimic din toate acestea nu ți se vor mai părea atât de complicate, ci vor deveni o parte normală a vieții tale.

Bine ai venit, adolescență! Cu ce ai venit…?
Așadar, care sunt acele modificări normale ale corpului tău atunci când te pregătești să devii femeie? Este bine să știi la ce sa te aștepți, ca să nu te ia nimic prin surprindere:

  • Corpul trece printr-o perioadă accelerată de creștere.
  • Are loc lățirea bazinului, ceea ce duce la evidențierea taliei.
  • Are loc o creștere a stratului adipos de pe brațe, coapse, sâni și șolduri.
  • Sânii se dezvoltă.
  • Hormonii din organism urmează un proces ciclic lunar.
  • Prezența menstruației înseamnă că ești deja la vârsta fertilității.
  • De la pubertate si apoi, în perioada adolescenței, te vei obișnui cu prezența secrețiilor vaginale, în urma procesului de autocurățare a vaginului, ce vor fi prezente lună de lună, între menstruații.

Ai întrebări despre corpul tău? Scrie-i medicului ginecolog la doctorul@planificaneprevazutul.ro!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.