Primim frecvent întrebări pe platforma www.planificaneprevazutul.ro despre riscul apariției unei sarcini nedorite și în cazul unui act sexual fără penetrare, cum se poate evita sau ce e de făcut în cazul în care accidentul s-a produs?
Dacă odată ce ai început viața sexuală, ești conștient de riscurile la care te expui și începi să te informezi, astfel încât să rămâi protejat, iată că riscul apariției unei sarcini există și în cazul sexului fără penetrare (heavy petting). Cum se poate așa ceva?
Dacă încă nu v-ați început viața sexuală, ci doar practicați petting-ul, adică partenerul atinge vaginul fetei, dar nu are loc penetrarea, atunci nu e cazul să vă faceți griji în privința unei sarcini. Atâta timp cât sperma nu ajunge în vagin, riscurile nu există.
Dacă, în schimb, în timpul jocului, partenerul a ejaculat în afara vaginului, atunci e nevoie să fiți mult mai atenți și să vă spălați bine înainte de a continua petting-ul. E de reținut că și o fată cu himen intact poate rămâne însărcinată și în lipsa unui contact sexual cu penetrare dacă sperma ajunge în zona genitală și intră în contact cu secreția vaginală, deoarece aceasta din urmă poate facilita ajungerea spermei în vagin.
Dacă un astfel de accident s-a produs, totuși, indicat este ca partenera să ia pilula de a doua zi în primele 24 de ore, dar nu mai târziu de 72 de ore.
Este adevărat că riscurile în cazul heavy petting-ului sunt mai scăzute, decât cele în cazul sexului cu penetrare, dar e bine să știți despre ele astfel încât să vă puteți proteja.
Ce e util de știut despre cum se instalează sarcina?
O sarcină poate apărea la orice contact sexual neprotejat, atunci când partenerul ejaculează în interiorul vaginului sau când, în lipsa penetrării, sperma ajunge în vagin (din resturile ramase pe degete sau din ejacularea în apropierea vaginului).
Un alt aspect de reținut este și că din momentul ejaculării în interiorul vaginului, spermatozoizii au capacitatea de viață de a trăi în interior circa 5-7 zile. Tocmai de aceea, metoda calendarului trebuie evitată întrucât este riscant să apreciezi cu exactitate perioada fertilității lună de lună, ținând cont și de aspectele menționate mai sus.
Cum se poate evita o sarcină?
- Evită sexul neprotejat – E prima și cea mai sigură recomandare și te scutește de orice grijă.
- Folosește o metodă contraceptivă modernă – Apelează la medicul tău ginecolog ca să primești o recomandare de pilule anticoncepționale potrivite organismului tău sau folosește prezervativul (când acesta dă greș, pilula de a doua zi este soluția).
- Atenție sporită și la sexul fără penetrare – nu uitați de igienă și dacă aveți nelămuriri, apelați la sfatul medicului.