Cu cât este mai mare interesul față de un subiect, cu atât se creează mai multe păreri și idei în jurul acestuia și, cel maiadesea, acestea sunt departe de adevăr. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește sexul și anumite aspecte care au legătură cu viața sexuală.
Miturile apărute în jurul acestui subiect pot fi puse pe seama lipsei de informație și de surse credibile. Iată, mai jos, câteva dintre nenumăratele confuzii care conduc la opinii eronate și care pot ajunge până la situații nedorite:
MIT #1 Bărbații se gândesc la sex mult mai des decât femeile
Deși de-a lungul timpului au ajuns pe la urechile noastre statistici conform cărora bărbații se gândesc la sex o dată la fiecare câteva secunde, unde 7 este cea mai des-întâlnită valoare, adevărul este ca nu există studii care să susțină astfel de date. În schimb, bărbaților li se atribuie o asemenea frecvență mai mult ca urmare a faptului că ei verbalizează mai des aceste gânduri decât femeile.
MIT #2 Femeile au întotdeauna nevoie de preludiu pentru a ajunge la orgasm
În general, femeile reprezintă jumătatea mai romantică a unui cuplu și, totodată, cele pentru care preludiul și stimularea dinaintea actului sexual joacă un rol important în reușita acestuia. Cu toate acestea, numeroase femei apreciază sexul spontan cel puțin la fel de mult ca un preludiu generos.
MIT #3 Sexul pe durata menstruației este sigur
Multe femei folosesc metoda calendarului ca modalitate uzuală de contracepție, crezând că aceasta este una sigură. Există însă posibilitatea ca, din diferite motive, această metodă să eșueze. Probabilitatea de a rămâne însărcinată este prezentă în fiecare fază a ciclului menstrual, întrucât spermatozoizii pot supraviețui în interiorul vaginului până la 7 zile, detaliu care, în anumite cazuri, poate produce o surpriză. Prin urmare, se recomandă folosirea unei metode de contracepție cu un nivel ridicat de eficiență, inclusiv pe durata menstruației.
MIT #4 Metoda retragerii nu poate da greș
La începutul secolului trecut, biologul american Raymond Pearl a întocmit un sistem de măsurare a metodelor de contracepție. Astfel, indicele Pearl evaluează eficiența fiecărei metode în parte, notând-o cu o valoare situată între 0-100, gradul de siguranță fiind invers proporțional cu valoarea indicelui.. Metoda retragerii a fost punctată cu valoarea de 27%, ceea ce înseamnă că 1 din 4 acte sexuale bazate pe această metodă conduce la o sarcină neplanificată. Astfel, metoda retragerii poate fi privită ca o ruletă rusească, cu o șansă de „accident” îngrijorătoare.
MIT #5 Contraceptivele orale mă protejează de BTS
Singura metodă contraceptivă care te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală este prezervativul. Indiferent de cât de eficiente sunt celelalte metode contraceptive în a te ajuta să eviți o sarcină, niciuna nu te poate proteja și împotriva acestor infecții.